dziabar 11.09.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Wiosną posadziłem 100 szmaragdów wzdłuż ogrodzenia. Wiosenne ulewy a wręcz powodzie powodowały, że sporo wody stało pod iglakami. Pozbyłem się już świerka, dwóch tuj, kilku drzewek liściastych lecz reszta przetrwała do tej pory:). Od dwóch tygodni obserwuję, że część tuj (około 20 sztuk) rosnących obok siebie (nie wybiórczo) zaczyna dostawać czerwonych igieł a wręcz całych gałązek czy pędów. Czytałem o fotoftoryzie lecz moim zdaniem objaw jest inny gdyż te gałązki nie usychają. Czerwone igły, w dotyku, nie różnią się od tych zielonych. Czy mam się przejmować? Czy jest to jakaś choroba grzybowa? Czy mam sobie dać spokój bo po prostu czasem tak jest i w końcu zmienią kolor?Będę wdzięczny za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 11.09.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam .Napisz na http://www.forumogrodnicze.pl tam jest dużo miłośników roślin i szkółkarzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts