Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlewozmywak stalowy

olikk

Recommended Posts

Szczerze mówiąc ja też nie jestem pewna :roll:

Może to jest to samo, tylko u różnych producentów różne nazwy nosi :roll:

Znajomi mają satynowy i jakoś tak niespecjalnie mi się podobał (im też :lol: ), jakiś taki szaromatowy :-? i też ciągle go przecierają.

Żeby nie mieć tyle zachodu kupiłam "granitowy" :wink:

Jak co? Tam pod dużym obrazkiem sa dwa mniejsze. Jak się najedzie kursorem na któryś to się pojawia nazwa wykończenia powierzchni. Jeden jedwab i jeden len. U innych producentów jest len i satyna. W sklepie ostatnio ogladałem i sie satyna od jedwabiu praktycznie nie różni i stąd wnoszę że to dwie nazwy tego samego...

Jak co? Tam pod dużym obrazkiem sa dwa mniejsze. Jak się najedzie kursorem na któryś to się pojawia nazwa wykończenia powierzchni. Jeden jedwab i jeden len. U innych producentów jest len i satyna. W sklepie ostatnio ogladałem i sie satyna od jedwabiu praktycznie nie różni i stąd wnoszę że to dwie nazwy tego samego...

Tak podejrzewałam, ale nie byłam pewna :roll:

Wnioskuję z tego, że satyna i jedwab to to samo bądź zbliżone do siebie.

To jeszcze mam jedno pytanie, czy ten rodzaj struktury jest zbliżony do koloru

inox jaki występuje w piecach tego typu ?

http://www.magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=147&bid=36965&gclid=CKfU6cKu75wCFRQSzAodygmeiw

Upatrzyłam sobie taki zlew

http://www.electromania.pl/product.php?productid=8644

i chciałabym żeby stojąc obok siebie nie wyglądały jak z innej bajki.

Ta płyta ma strukturę wyglądającą na "podrapaną" że się tak wyrażę.

Jedwab to faktycznie "firmowe" określenie firmy Franke, która sobie tak nazwała swoje wykończenie zlewozmywaków ze stali.

Czy podobne do satyny? Pewnie zależy do jakiej firmy porównać. U jednego producenta satyna będzie naprawdę ledwo błyszcząca, u innego bardziej "jaśniejsza".

Kwestia subiekiektywnego odbioru, jednak jedwab u Franke jest dla mnie bardziej "błyszczący" niż satyna u np: Alveusa. Ale to tylko moje spostrzeżenie!

Stal satynowana u Teki to już inna bajka - faktycznie wygląda, jakby ją ktoś lekko przetarł papierem ściernym i ma lekkie zabarwienie "szaromatowe"... Nie wszystkim się to podoba, choć według mnie ma on najbardziej zblizony kolor do tych innych kuchennych dodatków typu kuchnia czy okap firmy Teka.

I tu znów - co producent to odcień inoxu czy też stali wykorzystanej do produkcji lodówki, kuchenki czy okapu może różnić się odcieniem (jasniejszy, ciemniejszy idt). Nie dobierze się pod ten sam odcień, a najlepiej byłoby dobierać z tej samej firmy, a nie zawsze jest taka możliwość i też nie zawsze uzyska sie porządany efekt.

Natknęłam się jeszcze na coś takiego

http://www.allegro.pl/item742218464_zlew_zlewozmywak_teka_dr_77_1c_1e_mtx.html#gallery

a może to byłoby kompromisem pomiędzy jedwabiem/satyną a lnem ?

Czy koś spotkał się z mikroteksturą ?

Wygląda interesująco . . .