himlaje 11.09.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Dziś będąc na budowie z bliska przyjrzałem się wymurowanym cegiełkom klinkierowym i trochę mi się to nie spodobało. Dobre kilkanaście (albo i wiecej) cegieł jest mniej lub bardziej uszkodzonych (wyszczerbionych, obitych, pękniętych). Nie wiem dlaczego takie cegły zostały użyte do murowania skoro ma "do wyboru" cegieł pełnowartościowych. Tym bardziej, że tak poobijane cegły były odkłądane na bok i wczoraj je wymieniłam u sprzedawcy na nowe. Odkłądając wczesniej te uszkodzone cegły na bok murarz widział i wiedział, że ich nie można wykorzystać a z drugiej strony inne, tak samo uszkodzone, cegły użył do murowania. Nie wiem czy mam mu to kazać wymienić (tylko jak? ) czy moze jestem zbyt drobiazgowy i powinienem na to machnąć ręką? Czy w waszych nowo murowanych murkach klinkierowych też były takie "kwiatki" jak odbieraliście ogrodzenie? Poza tymi uszkodzonymi cegłąmi jest też kilka nierówno wymurowanych cegieł - jak na ostatnim zdjęciu. Czy taka nierówność jest w normie czy kwalifikuje się do rekalmacji? http://images38.fotosik.pl/193/a2de4c6933619b71med.jpg http://images47.fotosik.pl/197/16256c67d9a17ea1med.jpg http://images50.fotosik.pl/197/3dc6393dfa5fb4cbmed.jpg http://images42.fotosik.pl/109/ddf8b67a4dadf8d7med.jpg http://images42.fotosik.pl/109/6de87efd3035894cmed.jpg http://images43.fotosik.pl/197/04326d8cffa13586med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.09.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 tak na chłopski rozum - zbyt dokładny to ten fachowiec nie był według mnie powinien odrzucić te uszczerbione klinkiery .... z fugą też się widzę nie bawił pocieszę Cię .... mnie paprok tak obsadził zawiasy do bramy skrzydłowej, że po zimie mi się obluzowały i muszę bramę kijem podpierać jak wyjeżdżam z garażu bo mi się sama zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.09.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 zaproś wykonawce, pokaż te "kwiatki" i spytaj jak ma to zamiar naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 11.09.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 zaproś wykonawce, pokaż te "kwiatki" i spytaj jak ma to zamiar naprawić. No właśnie. Nie bardzo sobie wyobrażam naprawe. Jedynie co zapewne wchodzi w gre to wymiana, o ile jest mozliwa daggulka, u Ciebie były wmurowane wadliwe cegły czy murarz je odkładał a użył tylko pełnowartościowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.09.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 himlaje - u mnie odkładał ... ale musiałbyś widziec tego magika ... jedyny fachowiec znaleziony z ogłoszenia ( z braku czasu własnego na poszukiwania ) ... i kompletna porażka .... ja wiem, ze się starał, że chciał dokładnie .... miałam do wykonania 4 słupy z klinkieru ...dziennie robił po 4 rządki - słownie: cztery ...myślałam, ze tam kuźźźźwa urodzę jak patrzyłam na jego ruchy .... osobiście bym to zrobiła 5 razy szybciej aaaaa .... a najlepsze hasło jakie mi walnął , to: widziała pani ten dom taki żółty po drodze? ja : no , widziałam , na co on : ja tam kominy robiłem se pomyślałam ....chyba chłopie przez ostatnie 2 lata swojego życia masssakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eneash 11.09.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Klinkier przedemną dobrze wiedzieć na co zwrócić uwagę. Ja bym to kazał rozebrać i naprawić na koszt "fachowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.09.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Trochę się dziwię,bo każdą cegłę można tak obrócić aby nie było widać ukruszenia.I nie trzeba wymieniać u dostawcy.Pozatym są potrzebne cegły do pocięcia.No ale w końcu fachowiec jest od roboty a nie od myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 11.09.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Trochę się dziwię,bo każdą cegłę można tak obrócić aby nie było widać ukruszenia.I nie trzeba wymieniać u dostawcy.Pozatym są potrzebne cegły do pocięcia.No ale w końcu fachowiec jest od roboty a nie od myślenia. Cegłą klinkierowa ma "dobre" 3 strony. Czwarta jest zawsze, że tak powiem "technologiczna". Jak ta frontowa strona cegły jest uszkodzona to taką cagłe można tylko przeznaczyć na cięcie lub na wymiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.09.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Masz rację ale na fot. 3 i 5 dało sie obrócić.Jednym słowem gdy uszczerbienie jest przy technologicznej stronie to zawsze sie da obócic.Płot klinkierowy robiłem sam i pamietam,że obracałem uszkodzone cegły.Odkładałem te,które miały więcej wad.Ale one poszły na docinki.W sumie miałem niewiele odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 11.09.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 No właśnie. Raz, że można było niektóre z tych uszkodzonych cegieł tak obrócić by ich uszkodzenia nie były widoczne, a dwa to to, że z wymianą u sprzedawcy nie ma problemu i ciągle ma i miał dostępne na budowie cegły nieuszkodzone. Tym bardziej się dziwie, że niektóre uszkodzone cegły zauważył (lub nie chciał zauważyć) i odłożył na bok a innych uszkodzonych nie zauważył i wmurował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 11.09.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Ja tez nie wiem o co chodzi z tymi fachowcami. Robilam cokol z plytek klinkierowych. I tez przy samych drzwiach wejsciowych od frontu polozyl dwie uszczerbione plytki. A cale pewnie pocial, bo potrzebowal kawalkow Dodam, ze kupilam duzo wiecej, bo chcialam oblozyc kominy, ale jak zobaczylam, jak to robi, to skonczylam na cokole. Kominy obloze struktonitem, tzw. rybia luska na wiosne. Wole nie ryzykowac z plytkami. Jeszcze nie trafil mi sie super fachowiec od klinkieru. A przede mna tez slupki ogrodzeniowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 11.09.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 .... osobiście bym to zrobiła 5 razy szybciej a miałas wziąść przykład z mojej żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrekzbronami 12.09.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Według mnie strasznie się czepiacie. Ja zostawiłbym to w świętym spokoju. Czy ciągle będziesz patrzył na to ogrodzenie z bardzo bliskiej odległości? Jak ktoś do Ciebie przyjdzie będzie podziwiał domek a nie ogrodzenie. To jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.09.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 .... osobiście bym to zrobiła 5 razy szybciej a miałas wziąść przykład z mojej żony no miałam, miałam .... wiem ale cholernie się bałam murować te słupy ...choć jak patrzyłam na fachmana - naprawdę z palcem w nosie bym se poradziła ... ale strach zawsze ma wielkie oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.09.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Niech wymienia i tyle jak ślepy. Przez takich ludzi z inwestrów potulnych jak baranki robiąś się furiaci skąd ja to znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 12.09.2009 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Niech wymienia i tyle jak ślepy. Przez takich ludzi z inwestrów potulnych jak baranki robiąś się furiaci skąd ja to znam. Włąśnie pytam czy wszyscy robią z cegły jaka mu się pod ręke podwinie czy jednak nie. Jesli to norma no to cóż, przydzie przełknąć, że "robotnik jest od roboty a nie od myślenia", ale jeśli inni uważają to złoże swojemu reklamacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.09.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Osobiście... bym zostawił i renegocjował cenę. Wymiana może być bolesna albo wręcz niemozliwa no i ryzyko "przypadkowego" spłonięcia domku narzędziowego, albo "zupełnie przypadkowe" przecięcie opon w aucie (wszystkich czterech naraz!). Choć oczywiście nikogo o to nie podejżewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 12.09.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 U nas jeden słupek tak wygląda, ale po tym jak otarła się o niego ciężarówka brukarzy - ekipa od klinkieru już zamówiona na wymianę 5 cegiełek. Nawet się nie zastanawiaj - tylko wymiana, mam nadzieje, ze jeszcze nie płacone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 12.09.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Nie moglabym spac, ani przechodzic codziennie obok takiego slupka. Te moje dwie plytki nie sa tak straszne i zauwazylam je dopiero, jak polozyli fuge i wymyli. Nie chcialam juz zrywac wszystkiego. Ale gdybym widziala to wczesnej... Na Twoim miejscu bym wymienila. Nawet sie nie zastanawiaj, bo nie da Ci to zyc. Na razie. Pozniej juz nie zauwaza sie takich rzeczy. Podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 12.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Zwrócić wykonawcy uwagę, urwać parę groszy dla przyzwoitości i spokoju ducha i ..............zapomnieć. Oprócz Ciebie nikt tego nie zauważy a i Ty po roku zapomnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts