Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMÓŻCIE pilnie w sprawie wylewek!!

damianexus

Recommended Posts

hm .... nie napisał jak gruba , to przyjęłam za pewnik standart - 5cm ...chyba , ze jest niestandardowo (ale raczej nie bo by napisał) :roll:

a Warszawa .... hm.... to materiały macie tam 100% droższe niż na ten przykład na południu? :o

u mnie wylewka jest standardowa. Styropian kupowalem sam ale tylko na okolo 55 metrów powierzchni. Grubość styuropianu to parter 12cm na 150 metrach i poddasze 108 metrów o grubości 7 cm.

Spokojnie sobie to policzyłem , emocje opadły i jest wsyztko ok - wsystko się zgadza. Nie jest to może najtansza wycena ale jst ok.

daggulka czy u Ciebie przypadkiem nie robił ocieplenia domu Pan Sokół z Łukowa???

A dlaczego sam sobie nie kupisz materiału - piasek, cement, włókna, plastyfikator i 3-pifka do pilnowania wylewkarzy jeśli jest podłogówka...
:o te trzy pifffka mnie zainteresowaly. Ja nie pilnowalam jak robili posadzke,a mam podlogowke...bardzo wtopilam?? :o :o
Niekoniecznie. To pewnie zależy od wykonawcy, mam nadzieję, że Twój był z tych lepszych.

Zależy np. "co i jak" robił z rurą podającą. To kilka-kilkanaście metrów takiego dziadostwa co rzuca się na prawo i lewo przy podawaniu zaprawy - ta jest "półsucha" więc przepychana wężem za pomocą ciśnienia powieetrza. Można przydusić workiem cementu (co kilka metrów) i jest spokój, ale przecież nie kładziesz wylewki w jednym miejscu tylko w całym domu, przesuwasz rurę, co chwilę w innym miejscu - dalej, bliżej do kreta. NIE WIERZĘ, żeby każdemu wykonawcy chciało się tego pilnować. Moi zwracali na to uwagę, cały czas tam bylem, mimo to sporo rurek podłogówki wypinało się z klipsów i przesuwało. Czy wykonawca poprawiłby to - nie wiem... I nigdy bym się nie dowiedział, z wierzchu wszystko jest gładko zatarte, a co pod spodem? Problem znika przy innym sposobie montażu rurek (np. płyta systemowa, wiązane zamiast wciskane w klipsy).

To samo z siatką zbrojącą - jesli ktoś miał. Jeśli leży - na folii/papie - to moim zdaniem jej funkcja jest mocno ograniczona, powinna być podniesiona, żeby znalazła się w faktycznej warstwie wylewki a nie pod nią. Jak to sprawdzić po zakończeniu prac - nie wiem. A jak to poprawić jeśli źle zrobione - wiem - nie da się!

Moi wykonawcy nigdy wcześniejnie stosowali "takich ilości" plastyfikatora i włókien polipropylenowych - a moje proporcje wynikały wprost z informacji producenta (Rehau, plastyfikator) lub miałem je od fachowców (forum - Janzar) Jak zrobiliby sami - nie wiem?

Moje dylatacje też nie były im na rękę (profile dylatacyjne vs. przecięcie gotowego jastrychu kielnią).

Na koniec to czego nie udało się przypilnować - wykonawca oszczędzał na moim materiale - dawał za mało cementu. Normalnie takiego co oszczędza mój materiał można by ozłocić. Jednak nie tym razem. Juz po fakcie okazało się, że większość wykonawców daje mniej cementu i plastyfikatora bo łatwiej im się wtedy zaciera... O ile wiem (info od kierbuda, moje pytania do wykonawców - ogłoszenia allegro i inne) więszość tak robi, nie wspominając oczywiście o mniejszej wytrzymałości wylewki.

PS. Myślę że przedmiotowe napoje to dobra inwestycja

PS2. Wykonawca wylewek polecony niezależnie przez dwóch forumowiczów.

hm .... nie napisał jak gruba , to przyjęłam za pewnik standart - 5cm ...chyba , ze jest niestandardowo (ale raczej nie bo by napisał) :roll:

a Warszawa .... hm.... to materiały macie tam 100% droższe niż na ten przykład na południu? :o

No widzisz u mnie 10. Czyli DWA RAZY TYLE materiału.

(mam nadzieję, że nie za bardzo paluch boli :( Niedługo przejdzie :):))