Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mam prawo żądać zwrotu zaliczki

adam_cz-wa

Recommended Posts

Temat dotyczy umowy o dzieło jaką podpisałem 2008/06 z z firmą zajmującą się aranżacją wnętrz.

Treść zawiera wyszególnione 3 etapy wraz z podziałem na sumy za wykonanie pracy :

1000pln - zaliczka

2000pln

2000pln

W lipcu dokonaliśmy wyboru płytek i od tamtej pory zero konkretów.

Czas na realizację zlecenia upłynął 1/09/2009 mimo moich nacisków nie udało mi się uzyskać żadnych projektów do tego terminu a jedynie niewielką pomoc przy planowaniu inst elek i kilku innych drobnostek.

7 /09/09 dostałem na maila pierwszy projekt łazienki i obietnice następnych w najbliższych dniach.

Ponieważ płytkarz był umówiony na początek września o czym zleceniobiorce informowałem a nadzieja na udaną współpracę prysnęła poinformowałem projektanta że nie wywiązał się z umowy i oczekuję zwrotu zaliczki w całości. Obiecał temat przemyśleć i oddzwonić ....oczywiście nie oddzwonił.

Czy słusznie oczekuję zwrotu w całości zaliczki ?

Jak mogę skutecznie zareagować na odmowę ?

pozdrawiam

Umowa obejmowała całą pracę projektową którra miała byc wykonana w okreslonym terminie.

Nie było umowy na drobna pomoc ale na " dzieło a zaliczka nie była odpłatnością za częsć prac a miła być rata za całość.

w umowie jest też zapis:

"w przypadku nie dotrzymania przez zleceniobiorcę warunków umowy ( przekroczył termin więc nie dotrzymał) zleceniodawcy przyslugiwać bedzie prawo natychmiastowego jej rozwiązania i żądania naprawienia przez zleceniobiorcę powstałych z tego tytułu szkód"

W swoim sumieniu musisz rozwazyc, czy praca wykonana w stosunku do calosci byla warta tej zaliczki, czy nie. Jesli jestes pewien, ze nie, napisz oficjalne pismo pt. w zwiazku z niedotrzymaniem umowy, zgodnie z par. XX wzywam Pana/Pania do zwrotu zaliczki w wysokosci XX w terminie 14 dni od otrzymania niniejszego pisma. Polecony z potwierdzeniem odbioru. No a potem... jedynie droga sadowa. :roll:

dzięki za pochylenie się nad tematem.

Czuję się przez projektanta oszukany

- opóźnione i to znacznie wykończenie wnętrz

- ktoś inny musi teraz poprawiać pod siebie jego wstępne propozycje które zostały już zrealizowane ( np. punkty ośw.)

- następna firma nie da mi rabatu z tytułu minimalnie zmniejszonego zakresu prac

Tak jak planowałem wyśle mu pismo z wezwaniem do zwrotu zaliczki a jeśli to nie poskutkuje wynajmę adwokata i będę wnioskował o zwrot zaliczki + ew koszty przeróbek pod nowego projektanta+ koszty sądowe + koszty adwokata.

pozdrawiam

• 1 month później...