VITO1973 12.09.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witajcie jestem pierwszy raz na forum i prosiłbym o wyrozumiałość.Wiem że podobnych tematów jest mnóstwo ale nie są oparte artykułami których potrzebuje.Mój problem to pretensje sąsiada że mam za blisko płot od domu a konkretnie przyczepił się do schodów gdyż z tarasu zrobiłem 5 stopni na zewnątrz w dół co znacznie zmniejszyło odległość do płotu. Wiem że musi być 4m jak mam okna ale teraz czy to się mierzy od ściany domu od końca dachu czy rzeczywiście od końca schodów. I nie mogę znaleźć przepisu że jeżeli działka ma mniej niż 16 metrów szerokości to odległość do płotu jest inna o czym czytałem na forum ale nie mam potwierdzenia. Możecie mi pomóc bo czuje że mi sąsiad wysyła nadzór budowlany i trochę się nerwowo zrobiło.Może ktoś mial taką samą sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 12.09.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Odległość mierzy się od budynku schody tarasy i balkony mogą pomniejszać tą odległość nie więcej niż 1,5m od granicy działki. (Warunki techniczne Par 12 p-kt 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VITO1973 12.09.2009 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 To super a jeszcze dla jasności "od budynku" tzn od ściany czy dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 12.09.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.09.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Jeśli wniosek o budowę został zatwierdzony przed wejściem w życie noweli Rozporządzenia WT (przed sierpniem 2009r). to obowiązują stare przepisy, czyli:- okapy i gzymsy dla siany z otworami, nie mnij niż 3,2m, bez otworów, ta odległość nie może być mniejsza niż 2,2m.- balkony galerie schody, itp. wystające części budynku dla ściany z otworem, nie mniej niż 2,5m. Jeśli dom obejmuje nowela, to odległość od granicy nie może być mniejsza niż (dla wszystkich wymienionych wyżej) 1,5m. Odległość, w takim przypadku, liczy się od najbardziej wysuniętej części budynku (tarasu, schodów, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts