Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okienny problem

piwosz1

Recommended Posts

Mam okna balkonowe w 2 pokojach na górze na 120 szerokie, a raczej otwory okienne na razie i facet od okien mówi,że nie moge miec ich niedzielonych - bo profil nie wytrzyma , że się takie okno wygnie albo cos. Wymyslił więc po bokach naswietla stałe tak na 20 cm i obok okno otwierane- mnie to sie kojarzy ze sklepem.Moge jeszcze domurowac 10 cm w otworze okiennym zeby go zwęzic = to wówczas wstawi mi okno bez podzaiłu.No i co ja mam zrobić?

Tak chciałam miec szerokie niedzielone okna. Czy faktycznie 120 cm to taaakie szerokie okno?

Nie znam się na profilach, takie techniczne informacje możesz uzyskać w wątku Jarreko o oknach.

Od strony praktycznej- patrząc na efekt wizualny wolałabym zabudować te otwory okienne do pojedynczych drzwi balkonowych- to " doświetlenie" będzie miało więcej ramy okiennej niż szyby. Dowiedz się jakie najszersze okno mogą zrobić.

Możesz ich też poprosić, żeby pokazali Ci gotową realizację- będzie łatwiej podjąć decyzję.

ja miałam podobny problem ale wiem z czego to wynika rozeznałam się i wyszło na to iż droższe okna są lepsze gatunkowo tak to tłumacze sobie :) i one mogą nie mieć poprzeczek oczywiście bez przesady , a tam gdzie zamówiłam w końcu okna które były sporo tańsze poprzeczki muszą byc t.z pewnie mają słabszy materiał z, którego są wykonane tak pan mi dał to zrozumienia w jednym ze sklepów z oknami no ae mnie najbardziej interesowała cena!

Rety,

takiego okna nawet w Urzedowskim bym nie chcial, bo to OGROMNY balkon i może okazać się wielce niepraktyczny.

Przecież takie okno wygląda już całkiem fajnie przy podziale na pół i nie jest problemem w uzytkowaniu. W ub. tygodniu montowałem takie 4 szt. - były tak przewidziane w projekcie.

Okno balkonowe z PCW o szerokości 100cm jest już szerokie i ma ograniczoną wysokość - szczególnie w kolorze. A 120? To istne szaleństwo - nawet jeśli się nie powygina to będzie się często opuszczać. I myślę że nikt normalny tego nie wykona.

ps. odstrasza Cię renowacja czy ludzie którzy o niej mówią a nie mają pojęcia.

Parkiet na podłodze kładziesz a nie myślisz o jego odnawianiu? O deskach na elewacji czy płocie nie wspomną..

Ale jak widzisz ktoś komuś takie zrobił w Urzędowskim..

I widziałem kiedyś na Waszym Południu Polski jakąś "deweloperkę" z tak szerokimi balkonami...

zrobić się wszystko da... tylko trzeba mieć jeszcze na uwadze późniejsze użytkowanie , to po okresie gwarancyjnym.. :roll:

no i nie porównujcie drewna do PVC , nie wszystko co da się zrobić w drewnie można zrobić w PVC to chyba logiczne, inna sztywność, inna rozszerzalność termiczna.

Ja do siebie bym takich drzwi balkonowych 120x230 w jednej tafli bez poprzeczki nie zamontował. Jeszcze od południowej nasłonecznionej strony :-?

Niestety projektanci domów mają chyba troche za mało wyobraźni i często można takie okna spotkać.