Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt murator i drzwi wejsciowe 235cm wysokie

Recommended Posts

ja polecam obniżenie nadproża i zakup normalnych drzwi (murując ściany też popełniłem błąd 230cm, przy zakupie stolarki, żeby nie wydać fortuny na jedne drzwi, obniżyliśmy nadproże o chyba 20 cm i zakupiliśmy std wysokości drzwi)

też tak radzę. sam nie przyuważyłem tego na etapie swojego projektu i teraz obniżam - to po prostu wychodzi sporo taniej niż dodatkowe naświetlenie :-) nad wejściem walniesz oprawę oświetleniową i nikt nawet nie zauważy że poziom nadproża drzwi jest niższy niż okien.

Stolbud włoszczowa, stolpaw oferuje dodatkowe naświetla pod taki otwór - to znaczy drzwi masz standardowe 210 i do tego naświetle. Zależy co się komu podoba.

A skundześty panocku? Iżliś z mazowiekiej wsi Warszawą zwaną lub okolic to po odźwie zalecam na stronę Hardmetu zajrzeć co by drzwi drewniane, antywłamaniowe, za przystępną cenę znaleźć. Szkopuł w tym co by wykonanie załaszcza przy na świetlu dokładnie przed montażem obaczyć czy niedorobione nie jest....

Pozdrawia Browar

Doświetla górne to średnio koszt 1-2 tys m2. Tu mamy mniej niż 0,3m2. więc rozsądnie by takie naświetle kosztowało ok 300-600zł.

W sumie.. nieźle się trzeba postarac by naświetle górne nie oszpeciło drzwi - często lepiej jest faktycznie obniżyć nadproże.

Teoretycznie można zrobić drzwi wyższe, tylko po co... ? kto wykorzysta przestrzeń pow. 200cm?

Doświetla górne to średnio koszt 1-2 tys m2. Tu mamy mniej niż 0,3m2. więc rozsądnie by takie naświetle kosztowało ok 300-600zł.

W sumie.. nieźle się trzeba postarac by naświetle górne nie oszpeciło drzwi - często lepiej jest faktycznie obniżyć nadproże.

Teoretycznie można zrobić drzwi wyższe, tylko po co... ? kto wykorzysta przestrzeń pow. 200cm?

Jak dla mnie taka cena za doświetlenie to naciąganie bo jak to może być droższe od okna otwieralnego o tych samych wymiarach? Oczywiście biznes jest biznes i nie mi dyktować ceny w tym obszarze.

Co do zasadności tak wysokich drzwi trudno się wypowiadać bo nie widząc sensu takich drzwi jak wytłumaczyć drzwi na taras wyższe niż 2 metry i nawet szersze niż metr? A większość takie ma (ja również) i mało kto zastanawia się nad tym.

Sęk w naświetlu tkwi w tym, że musi ono być wzmocnione na ramach tak, aby dało się je skumać z ościeżnicą i aby to skumanie było nieruchliwe ;)

Ja u siebie zamówiłem drzwi na wymiar w stolnicznej firmie o nazwie Bramatic - drzwi stalowe, obustronnie fornirowane materiałem naturalnym, szeroka gama wzorónictwa, a przede wszystkim skrzydło drzwiowe dopasowane do otworu. Drogo wyszło (coś w ok. 5000 zł), ale uważam, że się opłaciło. Niewiele taniej mi wyliczali drzwi z naświetlami, a zmieniać wielkości otworu jakoś mi było nieporęcznie...

PS: tez mam projekt z Archon+. Im chyba ktoś płaci za te niestandardowe wymiary drzwi...

Martinezio,

bardzo słuszne wnioski.

Zawsze można kupić drzwi i zamówić witrynę z okna PCV w dwustronnym kolorze i "jakoś" to złożyć w całość. Ale to nigdy nie będzie kompletem - nie tylko estetycznym, ale w żadnym wypadku nie będzie to trwałe i mocne - czyli takie, że się to łączenie nie poluzuje (lub wręcz rozsypie) od trzaskania drzwiami.

Poza tym pisząc takie ceny miałem na myśli drzwi niezłej klasy, tj.: z drewna egzotycznego lub debowego i z lepszą szybą (antywłamaniową).

W ub. r. demontowałem drzwi z doświetlem na budowie prowadzonej przez dewelopera. Drzwi i doświetle drewniane - klient wymienił drzwi zanim się wprowadził - podobnie połowa jego sąsiadów. A w czym rzecz?\

- drzwi sosonowe, bardzo twardy lakier, kolor orzech. Lakier popękał, bo nie był elastyczny. Powyłaziły sęki.. a doświetle?Po wejściu na drabinkę okazało się, że pomiędzy ościeżnicą a doświetlem była dziura - szczelina widokowa. Czy był tam jakiś uszczelniacz czy nie.. tego nie wiem - nie zauważyłem śladów.

Aha - naświetle było z kawałka bala, pomalowane bejcą która wyblakła a i szyba była do tego zwykła - nawet nie "ciepła"...

Co do zasadności tak wysokich drzwi trudno się wypowiadać bo nie widząc sensu takich drzwi jak wytłumaczyć drzwi na taras wyższe niż 2 metry i nawet szersze niż metr? A większość takie ma (ja również) i mało kto zastanawia się nad tym.

i jeszcze tu służę odpowiedzią:

drzwi balkonowe to wielkie okno którego główną funkcją jest doświetlenie pomieszczeń. Wysokość nadproża okna balkonowego jest zgrana z wysokością okien, a tu z reguły zawsze wychodzi ok 230cm (+/- 10cm).

A drzwi? stoją zwykle oddzielnie.. i takie wysokie skrzydło po prostu - jest zbyt ciężkie by je robić tak bez zastrzeżeń.

A po co to naświetle górne że tak nieśmiało zapytam

Wygląda to jak w większości przypadków jakby ktoś coś poprzyklejał bez ładu i pomysłu - no ale ja tak z niemiłym przekąsem wiadomo o gustach się nie dyskutuje

Zainstalowałem drzwi 2300x1400 z naświetlem wyłącznie bocznym - robią wrażenie

Firma CDM - biorąc pod uwagę cenę 6k to tylko @#$%^&*

Ale za to jakie wrażenie - bynajmniej się pocieszam

• 2 years później...

Argumentem za zmianą niech będą dla Ciebie wyceny. Zrób jedną, dwie, dziesięć. Jak otrzymasz jakąś dla drzwi na 235 cm to będzie sukces...

Zdecydowana większość drzwi to wymiar 206-210cm (ok 60% firm). Na zamówienie można je zrobić z naświetlem (30%) a ta co dziesiąta firma zrobi wyższą wysokość, ale też nie tak bez ograniczeń..

Jeśli w pobliżu masz jakiś nowowybudowany kościół, wejdź i zapytaj proboszcza gdzie kupowali drzwi. W kościołach drzwi mają i po 6m wysokości i nie ma problemów z zawiasami, paczeniem się itp. rzeczami. Nie potrzebują też nadstawek. Jak się chce to się da. A firmy produkujące drzwi wymyślają cuda niestworzone: a to szerokość do 1m, bo potem - zgroza. A Włosi robią szerokie skrzydła na 1,4m i też da się i nic się ze skrzydłem nie dzieje.

Taktak,

a skąd wiesz ze sie nie paczą?

U obcych na ogół nie dostrzegamy dużych wad - u siebie każda nadrobniejsza urasta do rangi racjo stanu.

W kościołach kiedyś drzwi robiono z drewna na kawale solidnej ościeżnicy. Dziś się je robi zwykle ze stali.

Drzwi do mojego garażu są ze stali, mimo że od północy to są wypaczone - mają "banana" na dobre 4-5cm.

Ps. Ksiądz ma rok gwarancji. Przeciętne drzwi mają dwa, czasem trzy. Zwyle nie są jeszcze dobrze używane zanim owa gwarancja się kończy.