Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykup gruntów pod budowe drogi - pytania

hellboy

Recommended Posts

Witam

Szukam wszelkiego rodzaju informacji mowiacych o wykupie gruntow pod budowe drogi krajowej.

Przez moje 2 dzialki bedzie sobie "leciala" droga krajowa. Wieksza z dzialek ma powierzchnie 1.79 ha, z czego 1.73 to LsV, reszta 0.059 to tereny mieszkaniowe B. Mniejsza z dzialek ma pow. 0.23 ha (pastwiska trwale - 0.05, lasy i grunty lesne LsV 0.08 ha, reszta 0.1 ha to nieuzytki).

W jaki sposob i na podstawie jakich danych zostanie zostanie sporządzona wycena tych gruntow?

Czy jesli z tej mniejszej dzialki zabiora mi polowe powierzchni mam prawo domagac sie wykupu reszty?

Czy za drzewa stojace na tym terenie tez naleza mi sie pieniadze? Jesli tak to w jaki sposob zostanie ustalona cena?

Co zrobic zeby nie obudzic sie z reka w nocniku, zeby po prostu nie czuc sie oszukanym podczas tego calego procesu?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

1. Zrobią podział twoich nieruchomości, żeby wydzielić działki przeznaczone pod drogę krajową.

Mogą to zrobić za twoją zgodą w myśl art. 98 ust. 1 "ustawy o gospodarce nieruchomościami" i wówczas po zakończonym podziale będziesz negocjował odszkodowanie za grunrt przejęte pod budowę drogi.

Procedura:

a) Oni podają propozycję ceny,

b) ty podajesz propozycję ceny,

c) dochodzicie do porozumienia cenowego (w tej cemie może być zawarte wszystko, łącznie z odszkodowaniem za drzewa, przesunięcia ogrodzeń itp.)

Za odszkodowanie nie musisz rozliczać się z US.

Mogą również zaproponować wymianę działki na inną - ale b. rzadko się to stosuje, (bo zazwyczaj nie mają działek w danym rejonie).

2. Podział nieruchomości bez powołania się na art. 98 ust. 1, i sprzedaż, wówczas w formie aktu notarialnego, płacisz należne podatki do US.

3. Podział bez twojej zgody, ale się nie zgadzasz na żadną cenę, wówczas sądowne wywłaszczenie - nie należy się tego bać, bo cena za którą cię wywłaszczą musi być rynkowa - nie zawsze jest ona sadysfakcjonująca, b. często w drodze negocjacji (punkt 1) można osiącnąć więcej, ale wówczas obie strony muszą chcieć się dogadać.

Wartość gruntu pod drogę ustala rzeczoznawca majątkowy w operacie szacunkowym - ale to nie zawsze, bo jak obie strony sadysfakcjonuje cena, albo jest dużo transakcji podobnych to "na oko" można rzucić propozycję.

Wykup reszty działki, zależy od chęci kupujących.

Żeby nie czuć się oszukanym, należy śledzić procedury, porozmawiać z osobiami zajmującymi się sprawą, co się dzieje, na jaki etepie są prace.

• 6 months później...
1. Zrobią podział twoich nieruchomości, żeby wydzielić działki przeznaczone pod drogę krajową.

Mogą to zrobić za twoją zgodą w myśl art. 98 ust. 1 "ustawy o gospodarce nieruchomościami" i wówczas po zakończonym podziale będziesz negocjował odszkodowanie za grunrt przejęte pod budowę drogi.

Procedura:

a) Oni podają propozycję ceny,

b) ty podajesz propozycję ceny,

c) dochodzicie do porozumienia cenowego (w tej cemie może być zawarte wszystko, łącznie z odszkodowaniem za drzewa, przesunięcia ogrodzeń itp.)

Za odszkodowanie nie musisz rozliczać się z US.

Mogą również zaproponować wymianę działki na inną - ale b. rzadko się to stosuje, (bo zazwyczaj nie mają działek w danym rejonie).

2. Podział nieruchomości bez powołania się na art. 98 ust. 1, i sprzedaż, wówczas w formie aktu notarialnego, płacisz należne podatki do US.

3. Podział bez twojej zgody, ale się nie zgadzasz na żadną cenę, wówczas sądowne wywłaszczenie - nie należy się tego bać, bo cena za którą cię wywłaszczą musi być rynkowa - nie zawsze jest ona sadysfakcjonująca, b. często w drodze negocjacji (punkt 1) można osiącnąć więcej, ale wówczas obie strony muszą chcieć się dogadać.

Wartość gruntu pod drogę ustala rzeczoznawca majątkowy w operacie szacunkowym - ale to nie zawsze, bo jak obie strony sadysfakcjonuje cena, albo jest dużo transakcji podobnych to "na oko" można rzucić propozycję.

Żeby nie czuć się oszukanym, należy śledzić procedury, porozmawiać z osobiami zajmującymi się sprawą, co się dzieje, na jaki etepie są prace.

Wielkie dzieki, troszke pozno te podziekowania, ale dopiero teraz wracam do tematu ;)

Jeszcze raz dziekuje.

Czy moge sie domagac wykupu pozostalej czesci?

Co jesli gmina nie bedzie chciala odkupic pozostalosci?

• 2 weeks później...

Jeżeli drogi budowane są na podstawie specustawy to:

3. W przypadku, o którym mowa w art. 12 ust. 4, jeżeli przejęta jest część nieruchomości, a pozostała część nie nadaje się do prawidłowego wykorzystania na dotychczasowe cele, właściwy zarządca drogi jest obowiązany do nabycia, na wniosek właściciela lub użytkownika wieczystego nieruchomości, w imieniu i na rzecz Skarbu Państwa albo jednostki samorządu terytorialnego tej części nieruchomości.

Dziennik Ustaw z 2008 r. Nr 193 poz. 1194

W mojej rodzinie część działki została wykorzystana pod budowę autostrady. Zostało około 15%. Napisałem pismo, w którym dowodziłem, że pozostała cześć nie nadaje się do prawidłowego wykorzystania na dotychczasowe cele (działka rolna) ze względu na wydłużenie dojazdu do działki rolnej. Napisali że uważają, że nie mam racji i nie wykupili reszty.

Uważam, że na tym etapie należy skorzystać z usług kancelarii.