Dżunia 13.09.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Jak w tytule: chciałabym załadować rzuty mojego projektu do Sketchupa. Niestety mam je zapisane w rozszerzeniu *.jpg, a Sketchup upomina się o rozszerzenie *.dwg lub *.dxf (ACAD Files). Jak zmienić to rozszerzenie? I czy jest to w ogóle możliwe? ZAPYTANIE DOTYCZĄCE TEMATU - NA KOŃCU STRONY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 13.09.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Jak w tytule: chciałabym załadować rzuty mojego projektu do Sketchupa. Niestety mam je zapisane w rozszerzeniu *.jpg, a Sketchup upomina się o rozszerzenie *.dwg lub *.dxf (ACAD Files). Jak zmienić to rozszerzenie? I czy jest to w ogóle możliwe? To nie jest możliwe. Obrazek o rozszerzeniu *.jpg można w programach typu CAD zaimportować jako obraz rastrowy i na nim jako na podkładzie (tle) rysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 13.09.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Z przykrością muszę Cię poinformować, że te formy plików są całkowicie nie kompatybilne. Znaczy z pliku DWG można wyeksportować dane do JPG. Ale w drugą stronę to już nie możliwe (prawie). To jakby namalować obraz a później chcieć zebrać farby spowrotem do tubek . Są zaaawansowane programy, które jak programy typu OCR rozpoznają linie zapisane bitowo i przerabiają na pliki rastrowe np dwg lub dxf. Generalnie wypadało by albo zorganizować dwg lub przerysować projekt w ACAD'zie Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżunia 13.09.2009 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Tak właśnie mi się wydawało. W takim razie poproszę mojego architekta, żeby przesłał mi te pliki o rozszerzeniu ACAD files (pracował na AutoCADzie, więc pewnie w oryginale, u siebie na komputerze, ma je zapisane we właściwych rozszerzeniach). Dziękuję raz jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżunia 28.09.2009 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Dobra. Poprosiłam archtekta o rzuty projektu w rozszerzeniu .rwg. Dostałam je, ale tutaj pojawił się kolejny problem. Pan architekt przesłał mi wszystkie rzuty w jednym pliku. To tak, jakbym prosiła go o każdy rzut w osobnym pliku, a on przesłałby mi zbiorcze zdjęcie wszystkich rzutów (są pokazane jeden obok drugiego). I teraz jestem w kropce, bo nie wiem jak je wykorzystać. Aby użyć te zdjęcia w Sketchupie muszę mieć każdy rzut osobno. Jak podzielić taki plik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.09.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Chyba najszybciej - zaznaczasz jeden z obrazków, wciskasz "kopiuj", potem otwierasz "nowy", dajesz "wklej" i "zapisz jako". W opcji wstawiania też możesz wskazać obiekt wybrany z pliku od architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżunia 28.09.2009 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 No właśnie nic takiego nie da się zrobić. Ściągnęłam program DWG TrueView i tam ten plik otwiera się jako rysunek na czarnym tle. Przy próbach edycji, program traktuje ramkę z paroma rysunkami w środku, jako jeden obrazek. Mogę go zaznaczyć całego, albo nic.... Nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 28.09.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jak by co , to prześlij na priv'a. Pracuje w Acadzie na codzień, to Ci podzielę. Pozdrawiam, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżunia 28.09.2009 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 W takim razie priv'uję do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.09.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jestem raczej niezbyt doświadczonym uzytkownikiem Sketch-up. Do tej pory udawało mi się wklejać wszystko w ten własnie sposób. No ale jest na szczęście rozwiązanie.Przy okazji by nie zakładać nowego tematu: skąd bierzecie modele i tekstury do Sketch-up? Sa jakieś darmowe o przyzwoitej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżunia 28.09.2009 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Ja w ogóle rozpoczynam przygodę ze Sketchupem, więc nie powiem Ci skąd biorę modele i tekstury (bo po prostu do tego jeszcze nie doszłam ). Staram się załadować plik w formacie ACAD files, żeby móc łatwiej sporządzić model 3d naszej chałupy (nie muszę rozrysowywać wszystkiego krok po kroku. Po wrzuceniu rzutu w formacie .rwg. lub .rxf mogę pracować na nim jak na aktywnej podstawie. Np. mogę wyciągać w górę rozrysowane ściany i w ten sposób tworzyć model 3d). I jak dotąd nawet to mi nie wychodzi....szakalaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts