Newfie 13.09.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Planuję budowę ogrodzenia (front działki). Słupki i podmurówka w okładzinie z kamienia + drewno pomiędzy.Pytanie mam następujące - czy wylewając fundamenty muszę od razu lać słupki, czy mogę tylko wypuścić pręty, a słupki wylać na wiosnę i robić ogrodzenie dalej? Chciałam teraz wylać tylko fundamnety ponieważ robię też bruk, a dalej robić na wiosnę... Czy miejsce łączenia lanego później słupka z fundamentami nie będzie słabym punktem? I pytanie dodatkowe - czy izolować w jakikolwiek sposób te fundamenty? Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.09.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Planuję budowę ogrodzenia (front działki). Słupki i podmurówka w okładzinie z kamienia + drewno pomiędzy. Pytanie mam następujące - czy wylewając fundamenty muszę od razu lać słupki, czy mogę tylko wypuścić pręty, a słupki wylać na wiosnę i robić ogrodzenie dalej? Chciałam teraz wylać tylko fundamnety ponieważ robię też bruk, a dalej robić na wiosnę... Czy miejsce łączenia lanego później słupka z fundamentami nie będzie słabym punktem? I pytanie dodatkowe - czy izolować w jakikolwiek sposób te fundamenty? Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniem. Można spokojnie bez obawy o przyszłość zrobić tak jak Pani zaplanowała. Pręty należy zabezpieczyć przed rdzewieniem, najlepij okryć jakąś folią. Na ławie pod murek można zrobić izolacje poziomą z papy około 10 - 15 cm nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.09.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 czyli możesz lać - słupki później nie zabezpieczać zbrojenia - folia to katalizator rdzewienia jeżeli rdza będzie się łuszczyć - oczyścić (tylko z łuszczejącej się rdzy) żadnej izolacji, postarać się, aby beton był słuszny (przyjmuje się, że B20 już jest w jakimś tam stopniu hydrofobowy), wtedy nie powinno być problemu z podciąganiem wilgoci i "przemarzaniem" no chyba, że przewidujesz podmurówkę murowaną na wylewanym fundamencie z "betonu", wtedy j.w. - izolacja odcinająca warto podumać na jaką głębokość i jak zdylatować, czyli w jaki grunt żadziutko forum się odwiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 15.09.2009 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 czyli możesz lać - słupki później nie zabezpieczać zbrojenia - folia to katalizator rdzewienia jeżeli rdza będzie się łuszczyć - oczyścić (tylko z łuszczejącej się rdzy) żadnej izolacji, postarać się, aby beton był słuszny (przyjmuje się, że B20 już jest w jakimś tam stopniu hydrofobowy), wtedy nie powinno być problemu z podciąganiem wilgoci i "przemarzaniem" no chyba, że przewidujesz podmurówkę murowaną na wylewanym fundamencie z "betonu", wtedy j.w. - izolacja odcinająca warto podumać na jaką głębokość i jak zdylatować, czyli w jaki grunt żadziutko forum się odwiedza Dzięki za pomoc, na Ciebie zawsze można liczyć Zaglądam rzadko, bo ograniczył mi się trochę dostęp Stęskniłeś się troszkę czy wypominasz mi że zadaję pytanie bez przeszukania forum za pomocą przeglądarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts