Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - słupki razem z fundamentami?

Recommended Posts

Planuję budowę ogrodzenia (front działki). Słupki i podmurówka w okładzinie z kamienia + drewno pomiędzy.

Pytanie mam następujące - czy wylewając fundamenty muszę od razu lać słupki, czy mogę tylko wypuścić pręty, a słupki wylać na wiosnę i robić ogrodzenie dalej? Chciałam teraz wylać tylko fundamnety ponieważ robię też bruk, a dalej robić na wiosnę... Czy miejsce łączenia lanego później słupka z fundamentami nie będzie słabym punktem?

I pytanie dodatkowe - czy izolować w jakikolwiek sposób te fundamenty?

Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.

Planuję budowę ogrodzenia (front działki). Słupki i podmurówka w okładzinie z kamienia + drewno pomiędzy.

Pytanie mam następujące - czy wylewając fundamenty muszę od razu lać słupki, czy mogę tylko wypuścić pręty, a słupki wylać na wiosnę i robić ogrodzenie dalej? Chciałam teraz wylać tylko fundamnety ponieważ robię też bruk, a dalej robić na wiosnę... Czy miejsce łączenia lanego później słupka z fundamentami nie będzie słabym punktem?

I pytanie dodatkowe - czy izolować w jakikolwiek sposób te fundamenty?

Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.

Można spokojnie bez obawy o przyszłość zrobić tak jak Pani zaplanowała.

Pręty należy zabezpieczyć przed rdzewieniem, najlepij okryć jakąś folią.

Na ławie pod murek można zrobić izolacje poziomą z papy około 10 - 15 cm nad ziemią.

:)

czyli

możesz lać - słupki później

nie zabezpieczać zbrojenia - folia to katalizator rdzewienia

jeżeli rdza będzie się łuszczyć - oczyścić (tylko z łuszczejącej się rdzy)

żadnej izolacji, postarać się, aby beton był słuszny (przyjmuje się, że B20 już jest w jakimś tam stopniu hydrofobowy), wtedy nie powinno być problemu z podciąganiem wilgoci i "przemarzaniem"

no chyba, że przewidujesz podmurówkę murowaną na wylewanym fundamencie z "betonu", wtedy j.w. - izolacja odcinająca

warto podumać na jaką głębokość i jak zdylatować, czyli w jaki grunt

żadziutko forum się odwiedza :-?

czyli

możesz lać - słupki później

nie zabezpieczać zbrojenia - folia to katalizator rdzewienia

jeżeli rdza będzie się łuszczyć - oczyścić (tylko z łuszczejącej się rdzy)

żadnej izolacji, postarać się, aby beton był słuszny (przyjmuje się, że B20 już jest w jakimś tam stopniu hydrofobowy), wtedy nie powinno być problemu z podciąganiem wilgoci i "przemarzaniem"

no chyba, że przewidujesz podmurówkę murowaną na wylewanym fundamencie z "betonu", wtedy j.w. - izolacja odcinająca

warto podumać na jaką głębokość i jak zdylatować, czyli w jaki grunt

żadziutko forum się odwiedza :-?

Dzięki za pomoc, na Ciebie zawsze można liczyć :D

Zaglądam rzadko, bo ograniczył mi się trochę dostęp :evil: Stęskniłeś się troszkę czy wypominasz mi że zadaję pytanie bez przeszukania forum za pomocą przeglądarki ? :wink: