Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator a wyci?g kuchenny

kb99

Recommended Posts

Proszę o informacje czy przy wentylacji mechaniczenj (repukerator np. Mistral 250) mozna sensownie zastosowac typowy wyciag kuchenny - oczywiscie nie wprost do komina tylko do wymiennika. Jak to zrobic, bo wydajnosc typowych wyciagow jest znacznie wieksza niz wentylatora w wymienniku, czy wlaczenie wyciagu nie konczy sie zapachem z kuchni w lazience? Moze sensownie 'wyciagac' zapachy z kuchni bedzie podcisnienie generowane przez centrale, a okap powinien byc 'pasywny'?

Pozdrwaiam, Krzysiek

Kiedyś czytałam, że nad okapem stosuje się filtr tłuszczowy i to załatwi sprawę, ale facet z firmy montującej mi instalację do reku nie polecał takiego rozwiazania. Argumentował to w ten sposób, że filtr tłuszczowy nie oczyści wciąganego powietrza na tyle, żeby mozna go było przepuścić przez wymiennik i wiązałoby się to z b. częstym czyszczeniem filtrów w reku. Jest jeden anemostat wyciągowy w kuchni na środku, a w okapie zamierzam zastosować filtr z pochłaniaczem lub zrobić komin podwieszony, specjalnie do okapu. Ale raczej to pierwsze.

Facoi miał rację. Okapu z elektrycznej nie podłącza się, A z gazowej nie wolno. Po pierwsze szybko zatka filtr ,który i tak nie wszystko zatrzyma. Zapaskudzisz wymiennik. Poza tym, nie pamiętam gdzie, ale gdzieś czytałem, że do okapu - jeśli już - to stosuje się wymienniki z tworzywa, a nie alu.

A u januszka rzeczywiście jest tak.

wyciąg jest podłączony do reku osobnym przewodem z filtrem metalowym zaraz na wlocie i dodatkowym wentylatorem. działa calkiem poprawnie

ale ja jeszcze nie mam kuchenki :cry: i nie mogę Wam powiedzieć co dzieje się z przewodem i z wymiennikiem. :-?

Ps: wymiennik i tak się brudzi i co 3 miechy koniecznie trzeba go czyścić. :wink: