kb99 16.12.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Proszę o informacje czy przy wentylacji mechaniczenj (repukerator np. Mistral 250) mozna sensownie zastosowac typowy wyciag kuchenny - oczywiscie nie wprost do komina tylko do wymiennika. Jak to zrobic, bo wydajnosc typowych wyciagow jest znacznie wieksza niz wentylatora w wymienniku, czy wlaczenie wyciagu nie konczy sie zapachem z kuchni w lazience? Moze sensownie 'wyciagac' zapachy z kuchni bedzie podcisnienie generowane przez centrale, a okap powinien byc 'pasywny'?Pozdrwaiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 16.12.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Okapu znad kuchni gazowej nie podłącza się do rekuperatora !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Okapu znad kuchni gazowej nie podłącza się do rekuperatora !!! kuchnia będzie elektryczna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 16.12.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Kiedyś czytałam, że nad okapem stosuje się filtr tłuszczowy i to załatwi sprawę, ale facet z firmy montującej mi instalację do reku nie polecał takiego rozwiazania. Argumentował to w ten sposób, że filtr tłuszczowy nie oczyści wciąganego powietrza na tyle, żeby mozna go było przepuścić przez wymiennik i wiązałoby się to z b. częstym czyszczeniem filtrów w reku. Jest jeden anemostat wyciągowy w kuchni na środku, a w okapie zamierzam zastosować filtr z pochłaniaczem lub zrobić komin podwieszony, specjalnie do okapu. Ale raczej to pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 16.12.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Facoi miał rację. Okapu z elektrycznej nie podłącza się, A z gazowej nie wolno. Po pierwsze szybko zatka filtr ,który i tak nie wszystko zatrzyma. Zapaskudzisz wymiennik. Poza tym, nie pamiętam gdzie, ale gdzieś czytałem, że do okapu - jeśli już - to stosuje się wymienniki z tworzywa, a nie alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 16.12.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 A może ktoś używał okapu z pochłaniaczem i wie jak to się sprawuje w warunkach niezbyt obciążeniowych. Nie jestem fanką gotowania (ale mój mąż nie narzeka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.12.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Robi się tak: nad kuchenką okap z filtremgdzieś indziej wyciąg do rekupreatora. Chodzi o to żeby kuchenne opary i tłuszcz nie zamuliły rur, filtrów i wymiennika rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 17.12.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 U mnie okap ma oddzielne wyprowadzenie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 17.12.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A u januszka to chyba jest razem, o ile mnie pamięć nie myli (przez filtr tłuszczowy). Januszek, możesz coś powiedzieć jak to się u ciebie sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 17.12.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 do Jolka-używam od lat okapu z pochłaniaczem "w warunkach niezbyt obciążeniowych" . Bez zastrzeżeń. w domku też będzie pochłaniacz, a wywiew do rekuperatora - z dala od kuchenki Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A u januszka rzeczywiście jest tak. wyciąg jest podłączony do reku osobnym przewodem z filtrem metalowym zaraz na wlocie i dodatkowym wentylatorem. działa calkiem poprawnie ale ja jeszcze nie mam kuchenki i nie mogę Wam powiedzieć co dzieje się z przewodem i z wymiennikiem. Ps: wymiennik i tak się brudzi i co 3 miechy koniecznie trzeba go czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts