Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOSTKA- remont poddasza

blada80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich

Też zastanawiam się nad zmianą dachu. U mnie budynek podobny, kwadrat 10x10 po podłodze, dach również kopertowy. Z tym że ja mam jedno piętro do góry więcej.

Czy możesz podać przybliżony koszt przebudowy dachu i elewacji?

Witam Wszystkich

Też zastanawiam się nad zmianą dachu. U mnie budynek podobny, kwadrat 10x10 po podłodze, dach również kopertowy. Z tym że ja mam jedno piętro do góry więcej.

Czy możesz podać przybliżony koszt przebudowy dachu i elewacji?

Witam, u mnie koszt elewacji to 22700zł, jeśli chodzi o dach to więżba dachowa została stara, dobijane były tylko nowe krokwie na okapniki i nowe łaty. Blacha+nowe drewno na krokwie, łaty i podbitke+robota+3 okna dachowe to okolo 22000zł.

Życze powodzenia i dużo cierpliwości :wink:

U siebie oszacowałem koszt w przybliżeniu na ok. 35tys., ale mam trochę więcej tego dachu (pow. ok. 180m2). Więźba też u mnie została by stara, najwyżej wymienię tylko jętki i słupy które je trzymają. No i jeszcze u mnie dojdzie koszt pobudowania dwóch kominów na nowo od poziomu podłogi na strychu. Stare są z kiepskiej białej cegły i już zaczynają się rozlatywać. A ładny komin będzie elementem wystroju wnętrza na poddaszu. :wink:

U siebie oszacowałem koszt w przybliżeniu na ok. 35tys., ale mam trochę więcej tego dachu (pow. ok. 180m2). Więźba też u mnie została by stara, najwyżej wymienię tylko jętki i słupy które je trzymają. No i jeszcze u mnie dojdzie koszt pobudowania dwóch kominów na nowo od poziomu podłogi na strychu. Stare są z kiepskiej białej cegły i już zaczynają się rozlatywać. A ładny komin będzie elementem wystroju wnętrza na poddaszu. :wink:

u mnie było dokladnie 180 m2, dom ma wymiary 9,5x10m. Ale wiadomo cena jest różna od regionu. Dodam tylko, że my kupowaliśmy jedną z najdroższych blach jakie były wtedy dostępne.

Z kominami to chyba będzie dość sporo bałaganu, my też mieliśmy stawiać nowe ale okazało się, że cegła jest w dobrym stanie i nie było potrzeby. Trzymam kciuki i czekam na jakieś zdjęcia od Ciebie :wink:

• 3 weeks później...
bardzo mi sie podobai metamorfoza budynku i sposób udokumentowania zmian, sam będebudował poddasze na budynku parterowym ale ja musze dobudować ściany kolankowe i więźbę i dach za stan surowy otwarty z materiałam mam zapłacićokoło 50tys. czekam na szczegółową wycenę. jak myślisz jesli uda mi sie zmiaścić w 50tys za wymórowanie i przykrycie dachu to czy za schody, instalację elektryczną i Co tylko na tym poddaszu + podstawowe wykończenie strczy mi kolejne 50tys?

bardzo mi sie podobai metamorfoza budynku i sposób udokumentowania zmian, sam będebudował poddasze na budynku parterowym ale ja musze dobudować ściany kolankowe i więźbę i dach za stan surowy otwarty z materiałam mam zapłacićokoło 50tys. czekam na szczegółową wycenę. jak myślisz jesli uda mi sie zmiaścić w 50tys za wymórowanie i przykrycie dachu to czy za schody, instalację elektryczną i Co tylko na tym poddaszu + podstawowe wykończenie strczy mi kolejne 50tys?

bardzo dziękuje :lol:

Jeśli chodzi o koszty to już pisałam ile to u masz kosztowało. Jeśli Wasze poddasze było by budowane na podkarpaciu myśle, że dalibyście rade. Ale też trzeba liczyć koszt zrobienia kuchni i łazienki których ja nie ponosiłam gdyż na poddaszu zrobiłam 2 pokoje, małą pralnie i suszarnio-strych. Najlepiej to policz mniejwiecej ile kosztują u Was usługi jakie potrzebujesz zrobić i dodaj do tego 30% :lol: Jeśli wyjdzie Ci około 50 tyś to powinno się udać. Życzę powodzenia i czekam na dziennik budowy :wink:

wszystko fajnie wygląda, szkoda tylko że ruszt metalowy, mur energooszczędny to powiedzmy 0,015[W/mK] a stal ma 58[W/mK] czyli 3900 razy więcej, panowie specjaliści montując taki ruszt w ociepleniu poddasza narobili mostków cieplnych, nie wiedzieli tego ?

powiem szczerze że nie znam się na tym zrobili jak zrobili :wink: Narazie jest ok zobaczymy co będzie się działo po kilku latach. Pozdrawiam