Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator nad stropodachem??????

kemot

Recommended Posts

Witam,

Z tego co widziałem to raczej żadna z konstrukcji rekuperatora nie nadaje się do pracy pod gołym niebem.

No i inne problemy:

- jak zaizolujesz termicznie przewody do reku i sam reku aby spełniał on swoje zadanie, skoro nawet na nie ocieplonym poddaszu trzeba przewody izolować 5 cm wełny?

- skropliny - zimą będą zamarzać

- sprawność - moim zdaniem drastycznie spadnie.

Generalnie pomysł chyba nie jest trafiony.

Może masz miejsce w piwnicy lub jakimś schowku.

Pozdrawiam

dzieki bardzo nurni. wlasnie takie watpliwosci mialem i stad to zapytanie, bo moze ktos wczesniej trafil jakis patent na to. chyba bede musial poprzestac na wentylacji wyciagowej, bo raczej nie wyobrazam sobie reku w piwnicy - i tak to nie jest tania rzecz, a jeszcze podwojne rury? no niestety, jak sie ma starego "klocka" to wszystkiego sie nie da zrobic. dzieki bardzo.

Jeśli to "klocek" starego typu to bym się zastanawiał podwójnie.

Chodzi mi o ocieplenie ścian, okien, stropodachu, podłogi nad piwnicą lub bez. :o

Bo może być tak, że to co zaoszczędzisz na reku stracisz na naturalnych stratach cieplnych domu zbudowanego w technologii, która jeszcze nie znała tego pojęcia. :cry:

Postaraj się zrobić bilans energetyczny swojego domku.

Aaa, no i jeszcze musisz wziąć pod uwagę pokaźną liczbę przewodów do rozprowadzenia po domu. :wink:

Ja właśnie jestem na etapie ustaleń z projektantem rekuperatora i architektem.

Powodzenia w boju i wszystkiego dobrego na Nowy Rok. :D :D :D :D

zaraz nikt nie słyszał o centralach zewnetrznych - stawia się na dachach właśnie, jak jest nagrzewnica wodna to układ napełnia sie roztworem glikolu i wszystko, jest nawet prościej zamontować taka centralkę, bo ma najczęściej zblokowaną czerpnię i wyrzutnie.

Ja tu nie widze problemu

jeszcze raz dzieki. do nurni. masz racje, jezeli chodzi o straty ciepla przez wszystko dookola. to wszystko jeszcze przede mna: ocieplenie, okna itd. a co do technologii, to nie jest tak zle. co prawda piwnica lana, ale juz pietra to max i gazobeton. kwestia ocieplenia. tylko jest jeden problem, bo raczej musze miec instalacje wyciagowa, sasiad ma jedno pietro wyzej i zaslania mi kominy, a nie chcialbym stawiac 2 "wiezyczek" wysokosci 3 metrow. zapowiada sie gruntowny remont wszystkiego, wiec mozna cos porzezbic i z kanalami. wszystko zalezy od tego, czy po prostu warto, a mysle, ze tak. chcialem to wyrzucic na dach, bo w domu jest zawsze miejsce potrzebne na inne rzeczy i problem z czerpnia w blizniaku. ale wszystko przede mna.

do roose: tez dzieki, tylko nie wiem, czy koszt nie jest zbyt duzy, szczegolnie z ciagnieciem na dach rur i izolacja. poza tym, to chyba dobre dla hal, ale rozpatruje wszystko. masz jakies namiary??

• 2 weeks później...

Hej!

Jeśli nie zaizolujesz rekuperatora i przewodów doprowadzających powietrze, niestety cały system nie bęzie działał sprawnie. Więc zaplanuj izolację przestrzeni międzystropowej, gdzie centrala miałaby stać.

Co do instalacji wywiewnej: życzę szczęścia, jeśli dobrze uszczelnisz okna i drzwi: po prostu nastąpi bardzo silny efekt "zassania". Jeśli natomiast rozszczelnisz otwory budynku, to po co wogóle bierzesz się za remont i izolację domu, skoro zimą przez rozszczelnienia konieczne do wentylacji wyciągowej będzie "ciągnęło" Ci do środka taką samą ilość zimnego powietrza z zewnątrz, jaką wyrzycą Twoje wentylatory dachowe. Większość ciepła generowanego przez Twoje kaloryfery pójdzie sobie w niebo przy pomocy tychże wentylatorów i kanałów kominowych...

A byłeś na http://www.rekuperatory.pl? Albo na http://www.pro-vent.com.pl? Tam Ci mogą trochę doradzić na ten temat....

Pozdrawiam

Gość