Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paw Ela bardzo przyjemna ta Wasza kuchenka. Taka lekka wizualnie i dyskretna.

Kiedy przeprowadzka?

Nasza kuchnia sprawuje się bardzo dobrze, i mimo, że nie używamy jej co dzień, to jednak kuchnia kaflowa to nie kuchenka gazowa czy indukcja..... Poza tym codziennie cieszy oko i jest pzdpbą całego dołu domu :-)

• Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

witam

jestem pierwszy raz na jakimkolwiek forum.

podziwiam wszystkich milosnikow kuchni kaflowych i zazdroszcze tak pieknych piecow.

sama posiada taka kuchnie no moze bardziej skromna i bardzo stara.

niestety od pewnego czasu nie pali sie w niej tak jak bym sobie to wymarzyla ciezko sie rozpala

a pozniej ciagle sie kopci.

niestety jest to moje jedyne zrodlo ciepelka wiec pale okna pootwierane i dogrzewam grzejnikiem. w mieszkaniu ciagle jest nadymione i mimo wietrzenia zostaje "ten" zapach.MZN sie wypial mowi ze kominy byly czyszczanoe i nic mi nie poradza:(

prosze napiszcie czy cos mozna z ta moja nieszczesna kchnia zrobic jakos ja udroznic czy jak???

• 4 months później...

Powodów złego palenia w kuchni może byc kilka(dziesiąt).

Dla Twojego bezpieczeństwa - nie pal w tej kuchni tylko zgłoś się jak najszybciej do zduna, niech zrobi jej przegląd.

Wiem co piszę bo sami na codzień mamy z tym doczynienia.

hihihi...jak potrzebujecie prawdziwą miękką czerwono-beżową glinkę do urabiania to zapraszam do nas....- oddam z wielką radością choć trochę tego skarbu który mam na całej działce......
  • 1 month później...
Kuchnia klasyczna bez udziwnień .. ale przez to pasująca wszędzie http://www.kafle-kominki.pl/kuchnia_jastrzebnik.htm kafle nad blatem kryją w sobie dodatkowy kanał grzewczy . Możliwa wersja z kociołkiem do ogrzewania wody .
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

W mieszkaniu, które mamy zamiar remontować była kuchnia kaflowa niestety poprzedni właściciel z czystej złośliwości ją zniszczył i nie zostało z niej nic, oprócz dziury w ścianie na komin i płaszczu wodnego.

Na dole w mieszkaniu jest kuchnia, jednak jest ona nie funkcjonalnie zrobiona. Jesteśmy młodzi i chcemy w kuchni zrobić połączenie stylu współczesnego z właśnie kuchnią kaflową.

Jeśli już mam mieć kuchnie kaflową to i z piecem chlebowym (może nie tyle dla samego chleba co dla pizzy - smak idealny), rosół z pieca - idealny.

Kuchnia, w której ten piec będzie jest w sumie kwadratowa i ciężko ustawna, dlatego chciałabym by w jednym ciągu na ścianie powstał piec kaflowy + zwykła płyta gazowa z piekarnikiem zwykłym elektrycznym + miejsce na zlew: coś jak w tym przypadku

http://kaf-met.pl/images2/kuchnia_kalflowa_001.jpg

z tym, że ja bym wolała jednak troszkę większy piec (płytę grzewczą) z zamiłowania gotuję i cztery palniki to czasem za mało by ugotować i obiad zamiast pół godziny gotuję 2.

Kolor kafli oczywiście biały, ew. kremowy. Czy ktoś by mógł orzec ile pieniędzy trzeba by było na takie coś przeznaczyć?

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

U renomowanego zduna podobna kuchnia została wyceniona na 5000zł. Płyta elektryczna miała być zabudowana w ciągu kuchni kaflowej. Kuchnia kaflowa z piekarnikiem i przeszklonymi drzwiczkami. Ładne kafle kosztują niemało, więc dużo zależy od wzoru jaki wybierzesz.

Witam.

Te 5 tys. przy takiej rozbudowanej kuchni z okapem, wyjdą tylko wtedy jeżeli:

- zastosuje się najtańsze kafle (takie do 15-20 zł/szt)

- cały osprzęt (drzwiczki paleniska, rama, piekarniki, itp.) też będą bazowały na najtańszych do dostania wyrobach

Tyle, że mało jest zdunów i samych firm, potrafiących pokazać zarówno jedne jak i drugie wyroby oraz dać alternatywę i wybór przyszłego posiadacza takiej kuchni.

Jeżeli byście zobaczyli różnice pomiędzy ww. kaflami i okuciami, a takimi prezentującymi "współczesny" standard wymagań przeciętnego inwestora budującego własny dom, to ... już byście nie chcieli tych tańszych rzeczy.

Bardzo duża różnica cenowa może też wyniknąć z samej konstrukcji i ilości rzeczy jakie się umieści w takiej kuchni. Na zdjęciu jest raptem palenisko z płytą kuchenną i jednym piekarnikiem.

Tymczasem kuchnia podobnej wielkości może być wyposażona nawet w trzy piekarniki, osobne palenisko - piec chlebowy, drzwiczki z szybami, większą płytę, ogrzewacze i grzejniki zaścienne, podkowę wodną, i parę innych detali. Wystarczy ją np. poszerzyć o 1-1,5 kafle (samą bryłę kuchni - bez tej reszty z prawej strony) i ... zmieści się dużo więcej a sama kuchnia nabierze innego wymiaru i zwiększy nieporównywalnie swoją funkcjonalność.

Nie chodzi o to żeby wydać dużo więcej pieniędzy czy też "naciągnąć" kogokolwiek jak sugerują czasami tutaj na FM niektórzy. Tylko o to że takie tematy budowlane bazują obecnie głównie na dużej niewiedzy samych inwestorów i rzeczach zasłyszanych, z racji ... małej liczby fachowców, potrafiących to zrobić, z których też całkiem spory odsetek można porównać do znakomitych murarzy ... nie potrafiących się odnaleźć przy wznoszeniu domu z betonu komórkowego.

Konkludując - taka kuchnia w podobnej bryle i formie może kosztować zarówno 5 tys. zł, jak i ... 35 tys. zł.

A wszystko zależy od "chciejstwa" inwestorów i tego co można faktycznie zrobić w domu z taką kuchnią, ich gustu, zwracania uwagi na detale wykończeniowe i poczucia estetyki.

Pozdrawiam.

Tak jak mówiłam, nie mamy zbyt dużo pieniędzy - ja studiuję, mąż pracuje.

Z tego co wiem na 100% to musi być w tym mieszkaniu kuchnia kaflowa i musi ona być z podkową wodną (rurki już są zostaje samo podłączenie). Z racji nie ustawności kuchni bardzo fajnie właśnie by było, gdyby kuchnia i piec były razem, zlew najwyżej przeboleję. Wiadomo, że jak coś robić, to robić dobrze i żeby wytrzymało lecia, a nie po paru latach popadło w ruinę (wiem, trzeba też samemu o to zadbać).

Bardzo mnie urzekły http://www.fleks.com.pl/oferta.php zwykła, prosta forma, bez żadnych zbędnych dodatków.

Eh tylko skąd ja wezmę dobrego Zduna w tych czasach?

Witam.

Kafle jakie podałaś w linku są właśnie dobrym przykładem tego co napisałem. W Siemiatyczach robią kafle kwadratelowe (to te "cegiełki" właśnie), siermiężne, nie za bardzo proste i w nie za ciekawych szkliwach. Ale są tanie.

Obok, w Białymstoku robią kafle dużo ładniejsze, trzymające o niebo lepiej wymiary, w kolorach i szkliwach nieporównywalnych do poprzednich (nawet jeżeli weźmie się pod uwagę zbliżoną kolorystykę). Ale są droższe.

Jak nie widzisz tych lepszych to będą Ci się podobać te, które akurat "masz w ręku", ale gdybyś miała przed sobą jedne i drugie, to na kogoś, kto proponował Ci te pierwsze - patrzała byś jak na wariata.

To taki przykład obrazujący także okucia i formę pieca.

Jeżeli chcecie mieć u siebie także podkowę, piec chlebowy, to urealnij cenę 5 tys. zł do dużo większej.

Zdunów jeszcze trochę jest. Koło Ciebie też.

Pozdrawiam.

• 6 months później...

Witam.

Uff ... znaleźć wątek ciężko ... a większość tematów z ogniem związana przeniosła się do działu o kominkach ...

Więc tutaj tylko link do kuchni:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=5330243&viewfull=1#post5330243

Pozdrawiam.

• 1 month później...

poszukuję zdjeć kuchni kaflowych ( standard - 4 fajerki, piekarnik, piec chlebowy) z zapieckiem/ przypieckiem. Ma może ktoś?

Forest a jak to jest z wstawianiem zamiast drzwiczek kuchennych do kuchni drzwiczek z szybą? Da się? Nie da się?

Witam.

Są drzwiczki typowo kuchenne z szybkami, żeby sobie też ogień pooglądać przy okazji kucharzenia :rolleyes:

Pozdrawiam.

Wystarczy wejść na dowolną stronę sklepu zduńskiego i masz wszystko jak na dłoni. Sklep totalnie przykładowy:

Drzwiczki przeszklone do paleniska: http://www.syda.pl/pl/17977/0/Okucia.html

Typowe kuchnie kaflowe (o ile można używać słowa typowe w tym kontekście): http://www.syda.pl/pl/17960/0/Piece.html

Wystarczy chwila i znajdziesz tego setki na wielu innych stronach.

Widzieć to ja i na żywo widziałam

moje pytanie wynika stąd że w kaflarni powiedziano mi że drzwiczki z szybą są tylko hermetyczne a do kuchni nie mogą byc hermetyczne

stad moje pytanie, bo z kolei widzę w sieci że da się

zatem czy są drzwiczki z szybą niehermetyczne?

Edytowane przez sznurka
  • 1 month później...

Witam wszystkich miłośników kuchni kaflowych 'wsiowych". Zamierzam wybudować dom na wsi 160 m p.u. energooszczędny z kuchnią w której będzie płaszcz wodny czy podkowa (nie wiem dokładnie czy to jest to samo) ale wiem, że chcę z tej kuchni gotując obiad ogrzewać wodę i i dom. Dodatkowo kominek miałby rozprowadzenie ciepłego powietrza, aby dogrzać dom. Czy ktoś stosował podobne rozwiązania? Czy może Forest ocenić moją koncepcję.

Mam prośbę do tych osób, które już wybudowały kuchnie o podpowiedź gdzie najwygodniej ulokować kuchnię kaflową, może ktoś zamieści plan kuchni.

Pozdrawiam