K160 20.07.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ja mam podobne plany jak Ty. Myślę o nich już od lat. Też chciałbym mieć kuchnię kaflową, na której ugotuję i jednocześnie ogrzeję dom 160 pow. użytkowej. Kominek nie potrzebny, lepiej wydać więcej na super kuchnię, z dużym paleniskiem i przeszklonymi drzwiami. Będziesz potrzebowała mocny wymiennik wodny wyspawany na zamówienie. Ten wymiennik zostanie obmurowany szamotem tworząc bazę konstrukcji Twojej kuchni. Można tez dokonać strzału na skróty: kupić używany kocioł CO (albo nową pieco-kuchnię za 1850zł typu Warmet PK) o odpowiedniej budowie - z płaską górną płytą, rozebrać z niego blachy osłonowe, wstawić przeszklone drzwi, obudować szamotem i kaflami, i gotowe. Zaraz posypią się na mnie gromy, ale co robić, taki już ze mnie minimalista - kombinator. Taki strzał na skróty pozwoli CI zaoszczędzić kilka tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia4 20.07.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Dzięki za rady, cieszę się, że ktoś też się tym interesuje. Masz rację z kominkiem, to chyba tak bardziej dla prestiżu:) no bo dworek musi mieć kominek:) nawet jak w nim się nigdy nie pali. Myślałam o tym aby ustawić kuchnię i kominek po dwu stronach tej samej ściany, tak by budować tylko jeden komin. Czy to jest możliwe? Co do tych kuchni gotowych, to czy są takie, które nadają się do ogrzania powierzchni rzędu 150 m? Nie mam w tym rozeznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.07.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam. Takie połączenie kuchni i kominka jest jak najbardziej możliwe i bardzo często stosowane. Ale wedle prawa budowlanego i samego zdrowego rozsądku obowiązuje zasada, że kuchnia i kominek muszą mieć osobne przewody odprowadzające spaliny. Inaczej w niektórych sytuacjach (np. pogodowych) użytkowanie na raz obydwu tych sprzętów nie było by możliwe a tym bardziej bezpieczne dla samego użytkownika. Kuchnią da się ogrzać i z 200 metrowy dom. Ale należy też spojrzeć na to z drugiej strony - kuchnie wymagają wręcz dużo mniejszych palenisk od takich jakie są w kominkach czy piecach. Więc w większości przypadków ogrzewanie domu taką kuchnią staje się upierdliwe. Inaczej sprawa wygląda jak mamy do ogrzania 80 - 100 litów wody użytkowej taką kuchnią (tak jak to dawniej bywało w postaci bojlerka stalowego spełniającego zarazem rolę naczynia wzbiorczego), co jest i szybkie i komfortowe w rzeczywistości. Wszystko zależy od kasy jaką chce się przeznaczyć na taką kuchnię. Bo im więcej się techniki włoży w takie coś, to tym więcej możemy od niej wymagać. To już z K160 mamy przedyskutowane onegdaj. Z drugiej strony - jeżeli komuś podobają się np. gotowe kuchenki stalowe (popularnie choć niepoprawnie zwane "westfalkami") to za 5-6 tys. zł moiżna kupić i cieszyć się ogniem. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że jeżeli kuchnia ma wyglądać ładnie, estetycznie, być trwała i maksymalnie wykorzystywać przez długie lata swoje możliwości, to nie da się uniknąć wydatków sięgających kilkudziesięciu tysięcy złotych - zwłaszcza jeżeli ma ona jeszcze współpracować z nowoczesną instalacją wodną (nie mylić z rurami kilkucentymetrowej grubości biegnącymi przez cale mieszkanie pod sufitem). W mojej galerii w profilu znajdziesz Basiu zdjęcia takich kuchni, albo na stronie www. Jak zobaczysz zdjęcia to będziesz wiedziała o jakich kuchniach mówię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.07.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam. Poniżej jedna z możliwości - projekt takiego kombajnu, zawierającego: - dwa kominy - kuchnię z paleniskiem i płytą - dwa piekarniki - piec chlebowy z osobnym paleniskiem - pieco-kominek akumulacyjno-konwekcyjny - szamotowy blok akumulacyjny - okap z nowoczesnym wyciągiem elektrycznym - system DGP (dystrybucja gorącego powietrza) do reszty pomieszczeń w domu Projekt autorski Forest-Natura Pracownia Zduńska Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia4 20.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Właśnie o takie coś mi chodzi!, Czy ten system DGP to jest wyprowadzony z kuchni, czy z kominka? Czy to wystarczy do ogrzania domu? Czy jednak ten płaszcz wodny trzeba montować? Jeszcze do tego projektu trzeba dołączyć kuchnię gazową lub elektryczną na lato, żeby ładnie była w kafelkach zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.07.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Witam. Z kuchni DGP za nijakie licho nie da się zrobić ... Musi być do tego kominek. Jeżeli mówimy o ogrzewaniu kuchnią domu to w grę wchodzi tylko woda. W kafle zabudować można wszystko - płyty elektryczne, gazowe, piekarniki elektryczne i gazowe, można zrobić dodatkowe szafki, ba - można nawet zamiast mebli, zrobić całą kuchnię jako dalszą część kuchni kaflowej. Poniżej przykład. Tutaj sama kuchnia zajmuje malutko miejsca po prawej stronie, a cała reszta to taka właśnie zabudowa kaflowa z półkami, piekarnikiem, płytą gazową i indukcyjną. Projekt i realizacja (niedługo na FM pokażę zdjęcia) - Forest-Natura Pracownia Zduńska. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 21.03.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Te to wizualizacje chyba, albo przynajmniej podradowane komputerem wnetrza. Ale bardzo te zielone fajne http://lh5.ggpht.com/__LoIqaONOCo/SznehgGtWJI/AAAAAAAAHA0/1Hnw02kcR_w/kuchnia-kh005.jpg http://lh5.ggpht.com/__LoIqaONOCo/Szneh6jofjI/AAAAAAAAHA4/JPzLNgpgsIc/kuchnia-kh038.jpg http://lh4.ggpht.com/__LoIqaONOCo/SzneiPeChUI/AAAAAAAAHA8/W52YPdaSKNM/kuchnia-kh042.jpg Fakt fotki troszkę poprawione komputerowo ale styl ciekawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 14.04.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam,Mam pytanie do Foresta. Jaką głębokość ma kuchnia kaflowa w miejscu gdzie są piekarniki i palenisko. I czy 180cm dł. starczy licząc z indukcją i piekarnikiem pod spodem? Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez ziuta62 ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 14.04.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Wyszukałam temat kuchnie kaflowe i nie sprawdziłam, że jest on we wnętrzach. A Forest tu nie zagląda.Muszę coś znaleźć na jego podwórku.Przepraszam za zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam.Zagląda, zagląda ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.04.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 WItam.Głębokość 77 cm180 cm to trochę mało żeby indukcję i piekarnik jeszcze upchnąć ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 14.04.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Dziękuję. Wolę nie mieć podłogówki pod kuchnią. Muszę się zastanowić na tą długością bo pomysł z większą indukcją wydaje się dobry. Odezwę się jak będą zdjęcia od majstra.Pozdrawiam również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.04.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Kuchnia wymiarowo "full wypas" - c.a. 2,5 metra Od lewej - piec chlebowy na dole, ogrzewacz, drugi piekarnik, pierwszy piekarnik, palenisko kuchenne, płyta gazowa lub elektryczna 70 cm i piekarnik elektryczny. Jak się chce mniej to można ujmować z szerokości. Pozdrawiam. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 15.04.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 W pierwszej części piec na pizzę + piekarnik + schowek na drzewo, w drugiej palenisko i potem indukcja z piekarnikiem el. Jestem pewna, że widziałam taką gdzieś i jeszcze palenisko po skosie, żeby już indukcja była zlicowana z meblami. Tyle, że jak jest ta ścianka z kafli z tyłu to chyba się nie zlicuje kuchni z meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronafoto 21.10.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 W pierwszej części piec na pizzę + piekarnik + schowek na drzewo, w drugiej palenisko i potem indukcja z piekarnikiem el. Jestem pewna, że widziałam taką gdzieś i jeszcze palenisko po skosie, żeby już indukcja była zlicowana z meblami. Tyle, że jak jest ta ścianka z kafli z tyłu to chyba się nie zlicuje kuchni z meblami. Cześć wszystkim. Trochę odgrzewam temat ale przecież takie kuchnie są na lata świetlne Odnawiamy stary domek (około 120-letni), w którym znajduje się stara kuchnia z piekarnikiem. Chcę ją odświeżyć bo bardzo mi się podoba i super się na niej gotuje - tak już gotowałam Na dole płytki zdaje się są w dobrym stanie. Chcę tylko odświeżyć platę, drzwiczki i płytki nad kuchnią. Czy takie płytki nad kuchnią, to zwykłe płytki czy też muszą mieć jakąś klasę wytrzymałości? Jak wyczyścić piec w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.