Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA KAFLOWA . Pomóżmy sobie znaleźć inspiracje


katarzyna kulpinska

Recommended Posts

Ja mam podobne plany jak Ty. Myślę o nich już od lat. Też chciałbym mieć kuchnię kaflową, na której ugotuję i jednocześnie ogrzeję dom 160 pow. użytkowej. Kominek nie potrzebny, lepiej wydać więcej na super kuchnię, z dużym paleniskiem i przeszklonymi drzwiami. Będziesz potrzebowała mocny wymiennik wodny wyspawany na zamówienie. Ten wymiennik zostanie obmurowany szamotem tworząc bazę konstrukcji Twojej kuchni. Można tez dokonać strzału na skróty: kupić używany kocioł CO (albo nową pieco-kuchnię za 1850zł typu Warmet PK) o odpowiedniej budowie - z płaską górną płytą, rozebrać z niego blachy osłonowe, wstawić przeszklone drzwi, obudować szamotem i kaflami, i gotowe. Zaraz posypią się na mnie gromy, ale co robić, taki już ze mnie minimalista - kombinator. Taki strzał na skróty pozwoli CI zaoszczędzić kilka tysięcy złotych.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 174
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za rady, cieszę się, że ktoś też się tym interesuje. Masz rację z kominkiem, to chyba tak bardziej dla prestiżu:) no bo dworek musi mieć kominek:) nawet jak w nim się nigdy nie pali. Myślałam o tym aby ustawić kuchnię i kominek po dwu stronach tej samej ściany, tak by budować tylko jeden komin. Czy to jest możliwe? Co do tych kuchni gotowych, to czy są takie, które nadają się do ogrzania powierzchni rzędu 150 m? Nie mam w tym rozeznania.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Takie połączenie kuchni i kominka jest jak najbardziej możliwe i bardzo często stosowane. Ale wedle prawa budowlanego i samego zdrowego rozsądku obowiązuje zasada, że kuchnia i kominek muszą mieć osobne przewody odprowadzające spaliny.

Inaczej w niektórych sytuacjach (np. pogodowych) użytkowanie na raz obydwu tych sprzętów nie było by możliwe a tym bardziej bezpieczne dla samego użytkownika.

Kuchnią da się ogrzać i z 200 metrowy dom. Ale należy też spojrzeć na to z drugiej strony - kuchnie wymagają wręcz dużo mniejszych palenisk od takich jakie są w kominkach czy piecach. Więc w większości przypadków ogrzewanie domu taką kuchnią staje się upierdliwe. Inaczej sprawa wygląda jak mamy do ogrzania 80 - 100 litów wody użytkowej taką kuchnią (tak jak to dawniej bywało w postaci bojlerka stalowego spełniającego zarazem rolę naczynia wzbiorczego), co jest i szybkie i komfortowe w rzeczywistości.

Wszystko zależy od kasy jaką chce się przeznaczyć na taką kuchnię. Bo im więcej się techniki włoży w takie coś, to tym więcej możemy od niej wymagać. To już z K160 mamy przedyskutowane :) onegdaj.

Z drugiej strony - jeżeli komuś podobają się np. gotowe kuchenki stalowe (popularnie choć niepoprawnie zwane "westfalkami") to za 5-6 tys. zł moiżna kupić i cieszyć się ogniem.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że jeżeli kuchnia ma wyglądać ładnie, estetycznie, być trwała i maksymalnie wykorzystywać przez długie lata swoje możliwości, to nie da się uniknąć wydatków sięgających kilkudziesięciu tysięcy złotych - zwłaszcza jeżeli ma ona jeszcze współpracować z nowoczesną instalacją wodną (nie mylić z rurami kilkucentymetrowej grubości biegnącymi przez cale mieszkanie pod sufitem).

W mojej galerii w profilu znajdziesz Basiu zdjęcia takich kuchni, albo na stronie www. Jak zobaczysz zdjęcia to będziesz wiedziała o jakich kuchniach mówię.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Poniżej jedna z możliwości - projekt takiego kombajnu, zawierającego:

- dwa kominy

- kuchnię z paleniskiem i płytą

- dwa piekarniki

- piec chlebowy z osobnym paleniskiem

- pieco-kominek akumulacyjno-konwekcyjny

- szamotowy blok akumulacyjny

- okap z nowoczesnym wyciągiem elektrycznym

- system DGP (dystrybucja gorącego powietrza) do reszty pomieszczeń w domu

Forest-Natura,kuchnia1.jpg Forest-Natura,kuchnia2 - Kopia.jpg Forest-Natura,kuchnia3.jpg

Projekt autorski Forest-Natura Pracownia Zduńska

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o takie coś mi chodzi!, Czy ten system DGP to jest wyprowadzony z kuchni, czy z kominka? Czy to wystarczy do ogrzania domu? Czy jednak ten płaszcz wodny trzeba montować?

Jeszcze do tego projektu trzeba dołączyć kuchnię gazową lub elektryczną na lato, żeby ładnie była w kafelkach zrobiona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Z kuchni DGP za nijakie licho nie da się zrobić ... Musi być do tego kominek.

Jeżeli mówimy o ogrzewaniu kuchnią domu to w grę wchodzi tylko woda.

W kafle zabudować można wszystko - płyty elektryczne, gazowe, piekarniki elektryczne i gazowe, można zrobić dodatkowe szafki, ba - można nawet zamiast mebli, zrobić całą kuchnię jako dalszą część kuchni kaflowej.

Poniżej przykład.

malinowy z piekarnikiem2.jpg

Tutaj sama kuchnia zajmuje malutko miejsca po prawej stronie, a cała reszta to taka właśnie zabudowa kaflowa z półkami, piekarnikiem, płytą gazową i indukcyjną.

Projekt i realizacja (niedługo na FM pokażę zdjęcia) - Forest-Natura Pracownia Zduńska.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Te to wizualizacje chyba, albo przynajmniej podradowane komputerem wnetrza. Ale bardzo te zielone fajne

http://lh5.ggpht.com/__LoIqaONOCo/SznehgGtWJI/AAAAAAAAHA0/1Hnw02kcR_w/kuchnia-kh005.jpg

http://lh5.ggpht.com/__LoIqaONOCo/Szneh6jofjI/AAAAAAAAHA4/JPzLNgpgsIc/kuchnia-kh038.jpg

http://lh4.ggpht.com/__LoIqaONOCo/SzneiPeChUI/AAAAAAAAHA8/W52YPdaSKNM/kuchnia-kh042.jpg

 

Fakt fotki troszkę poprawione komputerowo ale styl ciekawy .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Witam.

Kuchnia wymiarowo "full wypas" - c.a. 2,5 metra

8.jpg

Od lewej - piec chlebowy na dole, ogrzewacz, drugi piekarnik, pierwszy piekarnik, palenisko kuchenne, płyta gazowa lub elektryczna 70 cm i piekarnik elektryczny.

Jak się chce mniej to można ujmować z szerokości.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej części piec na pizzę + piekarnik + schowek na drzewo, w drugiej palenisko i potem indukcja z piekarnikiem el. Jestem pewna, że widziałam taką gdzieś i jeszcze palenisko po skosie, żeby już indukcja była zlicowana z meblami. Tyle, że jak jest ta ścianka z kafli z tyłu to chyba się nie zlicuje kuchni z meblami.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 years później...
W pierwszej części piec na pizzę + piekarnik + schowek na drzewo, w drugiej palenisko i potem indukcja z piekarnikiem el. Jestem pewna, że widziałam taką gdzieś i jeszcze palenisko po skosie, żeby już indukcja była zlicowana z meblami. Tyle, że jak jest ta ścianka z kafli z tyłu to chyba się nie zlicuje kuchni z meblami.

 

Cześć wszystkim. Trochę odgrzewam temat ale przecież takie kuchnie są na lata świetlne :) Odnawiamy stary domek (około 120-letni), w którym znajduje się stara kuchnia z piekarnikiem. Chcę ją odświeżyć bo bardzo mi się podoba i super się na niej gotuje - tak już gotowałam :D Na dole płytki zdaje się są w dobrym stanie. Chcę tylko odświeżyć platę, drzwiczki i płytki nad kuchnią. Czy takie płytki nad kuchnią, to zwykłe płytki czy też muszą mieć jakąś klasę wytrzymałości? Jak wyczyścić piec w środku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...