Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym grozi przewymiarowanie pieca kondensacyjngo gazowego?

majpio

Recommended Posts

dla majpio ;

Jezeli było wszystko zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną to masz:

sciana U = 0,2 W/m2/ K (uwaga obliczone dla swisspor EPS 70 )

dla przykładu wełna isovera Uni-mata w poddaszu

(Współczynnik przewodzenia ciepła: λD=0.039 W/mK )

o grubości 25 cm ma RD = 6,40 co daje U = 0,156 W/ m2/ K

( u ciebie może być inna wełna)

Ja mam gorsze U scian ( Porotherm PW 30 + 12 styro ), a kocioł kondensacyjny 1f Junkers smart 14 kW, (maks. moc obniżona elektronicznie do 10 kW) i spokojnie wystarcza.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla majpio ;

Jezeli było wszystko zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną to masz:

sciana U = 0,2 W/m2/ K (uwaga obliczone dla swisspor EPS 70 )

dla przykładu wełna isovera Uni-mata w poddaszu

(Współczynnik przewodzenia ciepła: λD=0.039 W/mK )

o grubości 25 cm ma RD = 6,40 co daje U = 0,156 W/ m2/ K

( u ciebie może być inna wełna)

Ja mam gorsze U scian ( Porotherm PW 30 + 12 styro ), a kocioł kondensacyjny 1f Junkers smart 14 kW, (maks. moc obniżona elektronicznie do 10 kW) i spokojnie wystarcza.

Dzięki za wyliczenia.

tak dla scisłości wełne na podaszu mam Rockwool LAmbda 0,035 więc współczyniik U pewnie wyjdzie jeszcze mniejszy, ale to już tak tylko dla informacji.

powiedz mi jeszcze jakiej wielkości dom ogrzewasz i jak kształtują się u ciebie koszty ogrzewania w okresie zimowym

Z góry dzięki za pomoc!

Pzdrw

Ps. Czy jesteś w pełni zadowolony z tego pieca ?,jaki masz do niego sterowanie i jaki zasobnik?

Dom to SOPRAN 4, 134m2 do ogrzania, niestety pierwszy sezon grzałem gazem płynnym i wyszło za okres 1.11. 2008 do 5. 04. 2009 25 butli ( 30/35 kg) za 3500 zł

Teraz od 1 września mam już g. ziemny GZ50 to będzie conajmniej o połowe taniej ( temp. wewn. ustawiona na 21,5 st. C )

Jestem bardzo zadowolony , ster pogodowy FW100 , wymiennik 300l, całość podłogówka.

Dom to SOPRAN 4, 134m2 do ogrzania, niestety pierwszy sezon grzałem gazem płynnym i wyszło za okres 1.11. 2008 do 5. 04. 2009 25 butli ( 30/35 kg) za 3500 zł

Teraz od 1 września mam już g. ziemny GZ50 to będzie conajmniej o połowe taniej ( temp. wewn. ustawiona na 21,5 st. C )

Jestem bardzo zadowolony , ster pogodowy FW100 , wymiennik 300l, całość podłogówka.

Czy to możliwe ,żeby różnica w grzaniu gazem płynnym , a ziemnym wynosiła az 50%?Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Czy to możliwe ,żeby różnica w grzaniu gazem płynnym , a ziemnym wynosiła az 50%?Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

GZ 50 to 9,5 kW/m3 ( po 1,80 zł/m3 )

a g. płynny to 12,3 kW / kg ( po 4,70 zł/kg )

to jak spaliłem 750 kg gazu płynnego zamiast 1000 m3 gazu ( za 1800 zł )

Dodam tylko, że jest to w zasadzie jedyna zmiana źródła ciepła, której efekt finansowy (praktyczny, a nie teoretyczny) da się w prosty sposób przeliczyć z tabelek znając ceny nośników z praktycznie zerowym błędem.

Forumowicze - oświećcie mnie... jak to jest z ciepłą wodą przy małym kotle? IMMERGAS którego chcę kupić (victrix 12kw modulacja od 1,9 kw) ma wydajność cwu na poziomie 6 l/min. Trochę mało jak się wyczerpie zasobnik... Czy rekompensować to większym zasobnikiem? Myślę o zasobniku 200l - spora wanna i 3 dzieciaków lubiących się kąpać. Czy dobrze kombinuję?

Mam wyliczone zapotrzebowanie domu na 12kw minus jakies 3,5 z okazji rekuperacji. W domu tylko podłogówka więc zakładam że nie odczuję braku grzania w czasie ładowania zasobnika nawet mniejszym kotłem.

Inną możliwością (chyba) jest zakup trochę droższego kotła 24kw z modulacją od 3kw i obniżenie jego mocy żeby uzyskać jakąś sensowną wydajność cwu...

pozdr

Forumowicze - oświećcie mnie... jak to jest z ciepłą wodą przy małym kotle? IMMERGAS którego chcę kupić (victrix 12kw modulacja od 1,9 kw) ma wydajność cwu na poziomie 6 l/min. Trochę mało jak się wyczerpie zasobnik... Czy rekompensować to większym zasobnikiem? Myślę o zasobniku 200l - spora wanna i 3 dzieciaków lubiących się kąpać. Czy dobrze kombinuję?

Mam wyliczone zapotrzebowanie domu na 12kw minus jakies 3,5 z okazji rekuperacji. W domu tylko podłogówka więc zakładam że nie odczuję braku grzania w czasie ładowania zasobnika nawet mniejszym kotłem.

Inną możliwością (chyba) jest zakup trochę droższego kotła 24kw z modulacją od 3kw i obniżenie jego mocy żeby uzyskać jakąś sensowną wydajność cwu...

pozdr

DObrze kombinujesz z większym zasobnikiem przy 2-12kW, chociaż kocioł 3-24kW ma bardzo dobry przedział modulacji. W twoim przypadku jak i większości unikać należałoby kotłów z dolną mocą w granicach 50% zapotrzebowania domu. Dolna modulacja na poziomi 3kW jest IMVHO bardzo zadawalająca. Z górną wiadomo - czym większa tym szybciej masz wodę i wcale nie trzeba kotła ograniczać z góry. Jak automatyka działa poprawnie to ci grzać na 100% mocy nie będzie, szczególnie, że zakładasz w domu tylko ogrzewanie podłogowe (czyli niskotemperaturowe).

pozdr

Jezeli chodzi o ten kocioł

http://pl.immergas.com/kotly/kotly_kondensacyjne/zestawy/victrix_12_eco_plus/12_160eco.htm

to przy dużym zużyciu wody ( ponad 200l/h ) to lepiej wziąsc zasobnik 200l

Kocioł bardzo fajnie moduluje tylko sprawności ma nie za wysokie:

Moc nominalna kotłakW 12,0

Moc minimalna kotła kW 1,9

Sprawność (40ş/30ş) przy mocy nom./min.% 107,0/106,8

Sprawność (50ş/30ş) przy mocy nom./min. % 106,9/102,4

Sprawność (80ş/60ş) przy mocy nom./min. % 97,7/93,2

:o :o :o

No nie przesadzajmy , jak facet ma 184cm wzrostu to niski a jak 186 cm to już wysoki :D :D

Witam

Budujemy dom parterowy :pow. całkowita 108m2, kubatura 293m3. Dom zbudowany z porothermu 25 + styropian 15 cm, strop ocieplony wełną 30cm, rekuperator, podłogówki ok. 55m2. Zastanawiamy się który z tych dwóch kotłów powinniśmy zastosować: Vaillant ecoTEC VC plus (kocioł kondensacyjny, jednofunkcyjny ) z zasobnikiem 120l o mocy:

VC 126/3-5 - moc nominalna 12 kW c.w.u./ (o mocy 6-12 kW)

VC 186/3-5 - moc nominalna 18 kW c.w.u./ (o mocy 7-18 kW)

Nasz hydraulik twierdzi, ze ten pierwszy wystarczy. Ja jednak obawiam się, że jeśli wezmę kocioł o niższej mocy to czas ogrzewania wody bardzo się wydłuży, co spowoduje obniżenie temperatury w pokojach. Który wybrać?

Pozdrawiam

Aśka

Witam

Budujemy dom parterowy :pow. całkowita 108m2, kubatura 293m3. Dom zbudowany z porothermu 25 + styropian 15 cm, strop ocieplony wełną 30cm, rekuperator, podłogówki ok. 55m2. Zastanawiamy się który z tych dwóch kotłów powinniśmy zastosować: Vaillant ecoTEC VC plus (kocioł kondensacyjny, jednofunkcyjny ) z zasobnikiem 120l o mocy:

Nasz hydraulik twierdzi, ze ten pierwszy wystarczy. Ja jednak obawiam się, że jeśli wezmę kocioł o niższej mocy to czas ogrzewania wody bardzo się wydłuży, co spowoduje obniżenie temperatury w pokojach. Który wybrać?

Pozdrawiam

Aśka

Ani pierwszy ani drugi bo mają zbyt wysoką minimalną moc. Szukaj coś do maks 4,5kW dolnej mocy. Co do grzania wody i zapotrzebowania na ciepło to chałupkę masz dość dobrze ocieploną, także ja bym spał spokojnie bo 2-4 stopnie spadku ale przez 24 godziny to u ciebie powinien być maks i to przy naprawdę większych mrozach.

Witam

Pozdrawiam

Aśka

!2 kW spokojnie wystarczy , a przy takim ociepleniu nawet 2 godziny przerwy w grzaniu nie powinno spowodowac obniżenia więcej niż o 1 st. C

Zastanawiamy się który z tych dwóch kotłów powinniśmy zastosować: Vaillant ecoTEC VC plus (kocioł kondensacyjny, jednofunkcyjny ) z zasobnikiem 120l o mocy:

Nasz hydraulik twierdzi, ze ten pierwszy wystarczy. Ja jednak obawiam się, że jeśli wezmę kocioł o niższej mocy to czas ogrzewania wody bardzo się wydłuży, co spowoduje obniżenie temperatury w pokojach

Gdyby wziąć pod uwagę że po kąpieli zasobnik jest całkowicie zapełniony wodą zimną, to czas podgrzania do 50 st. (zakładam że temp. zimnej wody = 10 st.) wyniesie dla mocy 12 kW 28 minut i niecałe 19 minut dla 18 kW - ale tak pesymistycznie z reguły nie jest, gdyż w trakcie kąpieli przy priorytecie cwu woda już będzie podgrzewana

pozdrawiam

IrekS - dzięki za przeliczenie czasów.

Moglibyście powiedzieć jeszcze jak przebiega ładowanie zasobnika?? Kiedy kocioł przełącza sie na grzanie wody i od czego to zależy?

Aśka

Budujemy dom podobnie - 25 porotherm 15cm styro rekuperator cieple okna... dla 260m2 (900m3) projektant c.o. wyliczył zapotrzebowanie na 12,3kw... minus 3,5 które ma oddać rekuperacja. Zwróć uwagę że to przy -20. Jest też możliwość taka że projektant zrobił mnie w jajo :o ale wg mnie piece które wymieniłaś będą słabo dopasowane - te Vailanty mają kiepski dolny zakres. I dużo kosztują...

pozdr

Kocioł bardzo fajnie moduluje tylko sprawności ma nie za wysokie:

Moc nominalna kotłakW 12,0

Moc minimalna kotła kW 1,9

Sprawność (40º/30º) przy mocy nom./min.% 107,0/106,8

Sprawność (50º/30º) przy mocy nom./min. % 106,9/102,4

Sprawność (80º/60º) przy mocy nom./min. % 97,7/93,2

Rapczyn - widziałem wcześniej Twoje przeliczenia odnośnie spalanego gazu na kW - niby różnica na 2 miejscu po przecinku ale jednak dawało to pare stówek oszczędności. Fakt, Immergas wypadł marnie w Twoim zestawieniu, Paradigm drogi... to może jednak Junkers 14kw?

Rapczyn - widziałem wcześniej Twoje przeliczenia odnośnie spalanego gazu na kW - niby różnica na 2 miejscu po przecinku ale jednak dawało to pare stówek oszczędności. Fakt, Immergas wypadł marnie w Twoim zestawieniu, Paradigm drogi... to może jednak Junkers 14kw?

Faktycznie czasem kurs euro podcina skrzydła.

Może faktycznie Junkers... masz jeden obieg grzewczy czy więcej?

Faktycznie czasem kurs euro podcina skrzydła.

Może faktycznie Junkers... masz jeden obieg grzewczy czy więcej?

I to mi się w tobie podoba. Szacunek, bo umiesz doradzić nie tylko w zakresie przez siebie preferowanych i oferowanych rozwiązań.