Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym grozi przewymiarowanie pieca kondensacyjngo gazowego?

majpio

Recommended Posts

No to teraz nie wiem co robić, mam szukać innego kotła (z mniejszą min mocą) czy ten Vaillant VC 126/3-5 będzie ok.?

W projekcie mam wyliczone zapotrzebowanie ciepła Q=10kW i zaprojektowany wodny system centralnego ogrzewania z kotłem gazowym z otwartą komorą spalania o mocy 16kW.

W projekcie ściany ocieplone są styropianem 12cm, a strop wełną 17cm. My jak już wcześniej pisałam zwiększyliśmy o kilka cm ocieplenie do tego doszły okna z trzema szybami no i rekuperator. No i przed wszystkim chcemy kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zamknięta komorą spalania.

Może głupie pytanie ale czy jest jakiś prosty wzór na obliczenie zapotrzebowania mocy dla mojego domku przy temp na zewnątrz -5C?

Pozdrawiam

Aśka

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to teraz nie wiem co robić, mam szukać innego kotła (z mniejszą min mocą) czy ten Vaillant VC 126/3-5 będzie ok.?

W projekcie mam wyliczone zapotrzebowanie ciepła Q=10kW i zaprojektowany wodny system centralnego ogrzewania z kotłem gazowym z otwartą komorą spalania o mocy 16kW.

W projekcie ściany ocieplone są styropianem 12cm, a strop wełną 17cm. My jak już wcześniej pisałam zwiększyliśmy o kilka cm ocieplenie do tego doszły okna z trzema szybami no i rekuperator. No i przed wszystkim chcemy kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zamknięta komorą spalania.

Może głupie pytanie ale czy jest jakiś prosty wzór na obliczenie zapotrzebowania mocy dla mojego domku przy temp na zewnątrz -5C?

Pozdrawiam

Aśka

Masz np. takie trzy kotły do wyboru:

1) Modula II 2-10

2) ZSB 14-3

3) MCA 15

RAPczyn a co się stało z Twoimi tabelkami ? były bardzo pomocne do doboru kotłów. a i przeslij mi jak możesz Twoje stawki za robote może być na priv

podłogówka ok 200 może 260 m2 robione na raty w pierwszym rzucie min 150m2 Cwu z cyrkulacją i kotłownia myślę o cerapur 14kw z zasobnikiem(jeszcze nie wiem jakim) pozdro

To i ja się podłączę,

Domek parterowy z użytkowym poddaszem 140m2.

Ściany - BK 30cm + 20styro; strop 30 wełny. Reku gwc i solarek do cwu.

dół podłogówka, góra grzejniki a w łazience podłogówka.

Piecyk wychodzi niecałe 10KW. Jaki piec ma taką elastyczność i nie zdrenażuje konta za bardzo.

Pozdrówka :-?

To i ja się podłączę,

Piecyk wychodzi niecałe 10KW. Jaki piec ma taką elastyczność i nie zdrenażuje konta za bardzo.

Ja mam na 159 m2 w tym 134 ogrzewane :

Junkersa Smarta 1-f 14 kW( za 3800zł) ,

srerownik pogodowy FW100 ( reguluje też solary za 600zł ) ,

zasobnik 2-wężownicowy 300l ( do solarów za 2450 zł )

Faktycznie czasem kurs euro podcina skrzydła.

Może faktycznie Junkers... masz jeden obieg grzewczy czy więcej?

Rapczyn - mam jeden obieg - 220m2 podłogówki. A czemu pytasz?

Narazie na placu boju pozostaje Junkers 14kw... czy coś Wam wiadomo nt awaryjności (wyższej niż normalna;)) Junkersów? Mi osobiście Bosch kojarzy się pozytywnie.

Sali

tabelki ze spalaniem są tu:http://rapczyn1.webpark.pl/spalanie_kotlow.htm

To i ja się podłączę,

Ja mam na 159 m2 w tym 134 ogrzewane :

Junkersa Smarta 1-f 14 kW( za 3800zł) ,

srerownik pogodowy FW100 ( reguluje też solary za 600zł ) ,

zasobnik 2-wężownicowy 300l ( do solarów za 2450 zł )

Wielkie dzięki letko odetchnąłem :)

Rapczyn pytanie do ciebie

Piec już mam wybrany- junkers smart .

Tylko mam jeden dylemat, a mianowicie:czy do domu o powierzchni 100m2 lepsze będzie sterowanie pogodowe, czy pokojowe.

Dodam ,że od czasu do czasu chciałem dogrzać chałupę kominkiem ,który znajduje się w salonie.

Co według ciebie lepiej spełni swoje zadanie pokojówka ,czy pogodówka?

dla majpio ;

Jezeli było wszystko zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną to masz:

sciana U = 0,2 W/m2/ K (uwaga obliczone dla swisspor EPS 70 )

dla przykładu wełna isovera Uni-mata w poddaszu

(Współczynnik przewodzenia ciepła: λD=0.039 W/mK )

o grubości 25 cm ma RD = 6,40 co daje U = 0,156 W/ m2/ K

( u ciebie może być inna wełna)

Ja mam gorsze U scian ( Porotherm PW 30 + 12 styro ), a kocioł kondensacyjny 1f Junkers smart 14 kW, (maks. moc obniżona elektronicznie do 10 kW) i spokojnie wystarcza.

a jak masz z ciepla woda?

zasobnik? albo jest to kociol dwufunkcyjny?

Automatyka pogodowa.

czy kocioł przy sterowaniu pogodowym będzie mógł zareagować automatycznie przy dogrzewaniu domu kominkiem?W jaki sposób to odczyta przy braku pokojówki?

Sterownik pogodowy powinien mieć w sobie czujnik temperatury wewnętrznej lub powinna być możliwość podpięcia do niego takiego czujnika. Czujnik powinien być umiejscowiony w pomieszczeniu reprezentatywnym, co pozwala na dość dokładne sterowanie całym obiegiem w domu.

Witam, to i ja się poradzę co do pieca jesli można. Chcę nabyc kondensat do domu o pow użytkowej 240 metrów kwadratowych. Do tego stacja pogodowa oraz czujnik temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym. Mam podciągnięte rurki pod solary, ale nie mam zbytnio środków zeby je zamontować teraz z piecem. W domu rekuperacja spięta z gwc, dom z silikatu24 ocieplony 20 styropianu. Na podłodze 15 styropianu, dach 28 wełenki. Podłogówka jest u mnie na około 120 metrach.

Jak to zrobic zeby było dobrze. Czy kupic sam piec z małym zasobnikiem na 3 osobową obecnie rodzine, czy kupic piec z dużym 300 litrowym zasobnikiem na solary juz teraz?I jaką dobrać moc żeb kondensat działał optymalnie?

Faktycznie czasem kurs euro podcina skrzydła.

Może faktycznie Junkers... masz jeden obieg grzewczy czy więcej?

Rapczyn - mam jeden obieg - 220m2 podłogówki. A czemu pytasz?

Narazie na placu boju pozostaje Junkers 14kw... czy coś Wam wiadomo nt awaryjności (wyższej niż normalna;)) Junkersów? Mi osobiście Bosch kojarzy się pozytywnie.

Rapczyn

Mógłbyś powiedzieć jaką różnicę robi czy 1 obieg czy więcej?

Z wątku zrobił się kolejny już "jaki kocioł" ale zastanawia mnie Twoje pytanie. Jakie znaczenie ma ilość obiegów??

pozdr

Witam, to i ja się poradzę co do pieca jesli można. Chcę nabyc kondensat do domu o pow użytkowej 240 metrów kwadratowych. Do tego stacja pogodowa oraz czujnik temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym. Mam podciągnięte rurki pod solary, ale nie mam zbytnio środków zeby je zamontować teraz z piecem. W domu rekuperacja spięta z gwc, dom z silikatu24 ocieplony 20 styropianu. Na podłodze 15 styropianu, dach 28 wełenki. Podłogówka jest u mnie na około 120 metrach.

Jak to zrobic zeby było dobrze. Czy kupic sam piec z małym zasobnikiem na 3 osobową obecnie rodzine, czy kupic piec z dużym 300 litrowym zasobnikiem na solary juz teraz?I jaką dobrać moc żeb kondensat działał optymalnie?

Standardowo: do 15kW ci wystarczy. Wielkość zasobnika CWU dobierz do zapotrzebowania na wodę: np. pojemnośc wanny, ilość wody w przeciągu jakiegoś ekstremalnego czasu.

Standardowo: do 15kW ci wystarczy. Wielkość zasobnika CWU dobierz do zapotrzebowania na wodę: np. pojemnośc wanny, ilość wody w przeciągu jakiegoś ekstremalnego czasu.

a przychodzi Ci może do głowy jakis ładny model dla mnie? Dobrze, zeby miał na podlogówke osobne sterowanie.

No to niezle mi zabiłes klina. Mnie hydraulik prawie namówił na dietrich mcr 24kw S, ale mam mętlik w głowie :roll: Do solarów to chyba duże zasobniki się zakłada? I co sie dzieje z nadmiarem ciepłej wody z układu solarnego?