Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym grozi przewymiarowanie pieca kondensacyjngo gazowego?

majpio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

5. Co ma wielkość zasobnika do wydajności CO? (chyba nie pomyliłeś z CWU?)

nie nie pomyliłem co i cwu,

No to masz pytania uszczegóławiające dla "fachowca". Zapewne jak odpowie i opiszesz będzie z czego się pośmiać, patrząc już na wcześniejszą wypowiedź. No chyba, że dwa pierwsze pytania precyzujące sytuację dadzą mu troszeczkę do myślenia.

Właśnie jeden z 'fachowców' zwrócił mi uwagę iz moc pieca do zasobnika 120 L jest za mała - pomimo tego że Junkers poleca własnie takie zestawy - i że strasznie zmniejszy się wydajność co, a poza tym rachunki będą ogromne bo piec ciągle będzie pracą z prawie maksymalną mocą ???????????

Jak myślicie czy coś w tym jest czy pie......y głupoty ?

Marcin

Ku...a coraz lepszych mamy "fachofców" , niech powie na ile tak naprawde chce cie " orżnac" dając w/g niego najlepszy ( największy i najdroższy) kocioł i zasobnik .

Jak on taki madry to zapytaj go o moc wymiennika CO ( tj. węzownicy spiralnej w zasobniku CWU ) ,

dla przykładu : w Galmetowskich wymiennikach

dla 100 l ma 16 kW , dla 120 l i 140 l ma 23 kW , dla 200l i 300 l ma 33,6 kW.

Do junkersa smarta 14 KW zasobnik 120 l idealnie pasuje ( ja mam wiekszy 300 l bo chce miec dodatkowo w przyszłości solary)

Właśnie jeden z 'fachowców' zwrócił mi uwagę iz moc pieca do zasobnika 120 L jest za mała - pomimo tego że Junkers poleca własnie takie zestawy - i że strasznie zmniejszy się wydajność co, a poza tym rachunki będą ogromne bo piec ciągle będzie pracą z prawie maksymalną mocą ???????????

Marcin

Ku...a coraz lepszych mamy "fachofców" , niech powie na ile tak naprawde chce cie " orżnac" dając w/g niego najlepszy ( największy i najdroższy) kocioł i zasobnik .

zastanawia mnie ten jad w powyższym stwierdzeniu,

czy ktoś, kto w zasadzie nic nie wie na ten temat i nie zna kogoś, może mu ubliżać,

rzecz do dyskusji, :roll:

zadam retoryczne pytanie, czy jak nazwałbym mariankossy złodziejem, to było by w porządku, czy też nie?,

dlatego chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie mariankossy, ubliża drugiej osobie,

ciekawe czy ten Fachowiec proponując kocioł o większej mocy, wiedział co mówi czy też nie?

rozważmy to może w sposób obiektywny,

"niewątpliwie tak, jak rozważał to mariankossy"

załóżmy że ten jak go nazwał przedmówca fachofiec, wie co mówi,

dlaczego?,

po pierwsze primo, dla kotła kondensacyjnego o większym zakresie mocy dla domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło, układ ze sprzęgłem jest układem bardzo dobrym,

w każdym przypadku w małym domu będzie kondensował w dolnym zakresie modulacji,

nawet w okresach przejściowych nie będzie, tak jak to nazwał jeden z forumowiczów, taktował,

dlaczego piszę o nazwaniu pracy kotła taktowaniem,

dlatego, że sami producenci kotłów stosują zabezpieczenia czasowe które nie pozwalają kotłom na pracę w tym trybie,

ale tutaj kłania się fachowość,

dla pełnej jasności, nie stosuję sprzęgła jako panaceum na wszystkie rozwiązania,

czasami przekonuję klientów, że bez sprzęgła też będzie dobrze i taniej,

piszę też dlatego, że czytam posty, tych fachowców z forum, którzy jeszcze parę miesięcy temu pytali się o wszystko (wystarczy poczytać ich wcześniejsze posty, tego nikt nie wykasował - na szczęście!)

a teraz, naraz, okazują się guru w temacie ogrzewania,

wybaczcie panowie,

ale wasz zakres wiedzy na ten temat, jest pomimo tego, że już się tym dwa dni z dzisiejszym tym interesujecie,

jest znikomy,

niestety :cry:

ale "ab ovo",

po drugie primo,

czy za mała moc kotła, przeznaczona na grzanie ciepłej wody, może wpłynąć na pracę tego kotła w trybie centralnego ogrzewania,

nasi forumowi fachowcy, są zdziwieni takim stwierdzeniem,

dlaczego? :o

przecież nasi fachwcy są lepsi, niż Ci ludzie którzy to robią od lat, posiadając odpowiedni zakres wiedzy,

panowie, wstyd,

dlaczego w taki sposób się obnażacie,

okazujecie ogrom swej niewiedzy,

nie potraficie logicznie myśleć,

albo, może potraficie,

ale chęć błyśnięcia przesłoniła wam zdolność logicznego myślenia,

lub nie znacie podstaw,

no dobra, nie będę się znęcał,

otóż, każdy kocioł posiada coś co nazywa się priorytetem ciepłej wody,

jeżeli się to wie, to można wyciągnąć logiczny wniosek, że przy zbyt dużym zasobniku i dużym rozbiorze ciepłej wody, kocioł o zbyt małej mocy, może pracować długi okres czasu grzejąc ciepłą wodę, a to z kolei może doprowadzić do spadku temperatury w budynku,

proste i logiczne,

ale ..............

Jak on taki madry to zapytaj go o moc wymiennika CO ( tj. węzownicy spiralnej w zasobniku CWU ) ,

od tego jaką ma moc wężownica wymiennika, są katalogi,

na podstawie tych katalogów, rozmowy z klientem, jego przyzwyczajeń i preferencji, rozkładu domu i jeszcze paru innych rzeczy,

między innymi, mocy kotła,

dobiera się zasobnik,

Do junkersa smarta 14 KW zasobnik 120 l idealnie pasuje ( ja mam wiekszy 300 l bo chce miec dodatkowo w przyszłości solary)

dlatego, że sami producenci kotłów stosują zabezpieczenia czasowe które nie pozwalają kotłom na pracę w tym trybie,

Doświadczalnie potwierdziło przynajmniej kilka wątków na forum potwierdzających jak to w praktyce działa. Znaczy źle działa. Popatrz na wypowiedzi innych użytkowników, którym taktował kocioł i co uzyskiwali zmniejszając krotność załączania kotła. Samo z siebie to się nie działo.

@1950: Coś ci się mocno pomerdało ponieważ:

czy za mała moc kotła, przeznaczona na grzanie ciepłej wody, może wpłynąć na pracę tego kotła w trybie centralnego ogrzewania,

a chodziło o:

"Właśnie jeden z 'fachowców' zwrócił mi uwagę iz moc pieca do zasobnika 120 L jest za mała i że strasznie zmniejszy się wydajność co, a poza tym rachunki będą ogromne bo piec ciągle będzie pracą z prawie maksymalną mocą"

Zastanów się więc o co chodziło a nie piszesz aby pisać. Sam widzisz że wynaturzenie "fachowca" o wielkości zasobnika w odniesieniu do CO jest idiotyczne. Zresztą jeżeli już znasz coś takiego jak priorytet CWU to wiesz, że przy jednofunkcyjny (a taki omawiamy) wydajność CO się nie zmniejsza, gdyż jej wogóle nie ma, gdy kocioł pracuje na potrzeby CWU.

Twoje dywagacje:

"że przy zbyt dużym zasobniku i dużym rozbiorze ciepłej wody, kocioł o zbyt małej mocy, może pracować długi okres czasu grzejąc ciepłą wodę, a to z kolei może doprowadzić do spadku temperatury w budynku, "

w aspekcie domu marcin.sadlo jaki omawiamy są nie na miejscu. O jakim ty spadku temperatury mówisz przy tak ocieplonym domu? Chcesz wmówić, że przy zasobniku 120l woda będzie grzana przy piecu 14kW więcej niż 6h? Litości!

Jeśli chodzi o sprzęgło hydrauliczne to jak dokładnie przeczytasz dwa posty to się dowiesz, że pisząc "Właśnie jeden z ..." na 99% oddzielił marcin.sadlo pytanie do Rapczyna i złożoną mu ofertę Junkersa (firmy jak domniemywam) od innej nowej wypowiedzi kolejnego "fachowca".

Marcin

zastanawia mnie ten jad w powyższym stwierdzeniu,

czy ktoś, kto w zasadzie nic nie wie na ten temat i nie zna kogoś, może mu ubliżać,

rzecz do dyskusji, :roll:

zadam retoryczne pytanie, czy jak nazwałbym mariankossy złodziejem, to było by w porządku, czy też nie?,

dlatego chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie mariankossy, ubliża drugiej osobie,

ciekawe czy ten Fachowiec proponując kocioł o większej mocy, wiedział co mówi czy też nie?

rozważmy to może w sposób obiektywny,

"niewątpliwie tak, jak rozważał to mariankossy"

załóżmy że ten jak go nazwał przedmówca fachofiec, wie co mówi,

dlaczego?,

po pierwsze primo, dla kotła kondensacyjnego o większym zakresie mocy dla domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło, układ ze sprzęgłem jest układem bardzo dobrym,

nawet w okresach przejściowych nie będzie, tak jak to nazwał jeden z forumowiczów, taktował,

dla pełnej jasności, nie stosuję sprzęgła jako panaceum na wszystkie rozwiązania,

czasami przekonuję klientów, że bez sprzęgła też będzie dobrze i taniej,

piszę też dlatego, że czytam posty, tych fachowców z forum, którzy jeszcze parę miesięcy temu pytali się o wszystko (wystarczy poczytać ich wcześniejsze posty, tego nikt nie wykasował - na szczęście!)

a teraz, naraz, okazują się guru w temacie ogrzewania,

wybaczcie panowie,

ale wasz zakres wiedzy na ten temat, jest pomimo tego, że już się tym dwa dni z dzisiejszym tym interesujecie,

jest znikomy,

niestety :cry:

ale "ab ovo",

po drugie primo,

nasi forumowi fachowcy, są zdziwieni takim stwierdzeniem,

dlaczego? :o

przecież nasi fachwcy są lepsi, niż Ci ludzie którzy to robią od lat, posiadając odpowiedni zakres wiedzy,

panowie, wstyd,

dlaczego w taki sposób się obnażacie,

okazujecie ogrom swej niewiedzy,

nie potraficie logicznie myśleć,

albo, może potraficie,

ale chęć błyśnięcia przesłoniła wam zdolność logicznego myślenia,

lub nie znacie podstaw,

no dobra, nie będę się znęcał,

otóż, każdy kocioł posiada coś co nazywa się priorytetem ciepłej wody,

jeżeli się to wie, to można wyciągnąć logiczny wniosek, że przy zbyt dużym zasobniku i dużym rozbiorze ciepłej wody, kocioł o zbyt małej mocy, może pracować długi okres czasu grzejąc ciepłą wodę, a to z kolei może doprowadzić do spadku temperatury w budynku,

proste i logiczne,

ale ..............

od tego jaką ma moc wężownica wymiennika, są katalogi,

na podstawie tych katalogów, rozmowy z klientem, jego przyzwyczajeń i preferencji, rozkładu domu i jeszcze paru innych rzeczy,

między innymi, mocy kotła,

dobiera się zasobnik,

Alś sie wysilił , jakbym agenta od TFI słyszał 8)

To może się ustosunkujesz do stwierdzeń "fachowca"

Mówi prawde czy gupoty plecie ?? 8)

dla konkretnego domu Pana marcin.sadlo :

planuje zakup Smarta 14kW, dla domku około 170 m2 z użytkowym poddaszem i ogrzewanym garażem (ocieplony 16cm styro, 20 wełna dach, 15 styro podłoga), założenia:

- instalacja przygotowana pod dwa obiegi grzewcze parter podłogówka około 60 m2

- obieg nr 2 to 5 grzejników piętro oraz parter 3 grzejniki

, prosze wyjaśnij to:

układ ze sprzęgłem jest układem bardzo dobrym,

bo z tego co ja wiem to sprawdza się przy kotłach na wungiel.

Akurat układ ze sprzęgłem sprawdza się i w instalacjach z kotłem gazowym. Prosty przykład:

http://www.buderus.pl/files/200907281109140.05%20kondensacyjne,%20nascienne%20kotly%20grzewcze.pdf

na stronie 6 masz rysuneczek kotła jednofunkcyjnego z CWU i kilkoma obiegami przy użyciu sprzęgła hydraulicznego.

planuje zakup Smarta 14kW, dla domku około 170 m2 z użytkowym poddaszem i ogrzewanym garażem (ocieplony 16cm styro, 20 wełna dach, 15 styro podłoga), założenia:

, prosze wyjaśnij to:

to może od początku,

nie wiem, a w zasadzie już wiem,

że nie wiesz co to jest sprzęgło hydrauliczne,

ale być może się mylę,

może ty to wiesz,

ale na wszelki wypadek, pokrótce to ci je opiszę

jest to element instalacji który stosuje się niezależnie od rodzaju kotła,

najczęściej to grubsza rura od pozostałych w instalacji, wyposażona w cztery króćce odpowiednio rozmieszczone i o odpowiedniej mniejszej od rury głównej średnicy,

mam nadzieję, że wiesz o tym,

ale to też chyba wiesz lepiej od mnie, że stosowanie sprzęgła zależy od wielu czynników, od ilości obiegów, ilości źródeł ciepła, od przepływów przez kocioł, rozległości instalacji i jeszcze jak bym się sprężył, to parę rzeczy bym dopisał,

ale mi się nie chce,

przecież ty to wszystko wiesz,

wiesz też pewnie, że - jak to określiłeś ten układ który tak dobrze sprawdza się z kotłami na wungiel, to wymiennik a nie sprzęgło,

bo chyba to miałeś na myśli :roll:

i chyba ci się zapomniało jak to się nazywa,

odrobinę pokory,

i nie podkładaj się,

bo pomimo tego, że mi cię szkoda,

to za chamstwo będę cię ścigał,

widzisz ja z reguły wiem co piszę

u ciebie w temacie ogrzewania jest odwrotnie

ty piszesz co wiesz :roll:

a jeżeli chodzi o budynek marcina.sadło,

to poczytaj dobrze co pisałem,

nie pisałem, że tak może być w tym konkretnym budynku, bo go nie znam i w życiu nie widziałem na oczy,

podkreśliłem to z resztą,

pisałem o mechanizmach mogący wystąpić w takim przypadku,

Akurat układ ze sprzęgłem sprawdza się i w instalacjach z kotłem gazowym. Prosty przykład:

http://www.buderus.pl/files/200907281109140.05%20kondensacyjne,%20nascienne%20kotly%20grzewcze.pdf

na stronie 6 masz rysuneczek kotła jednofunkcyjnego z CWU i kilkoma obiegami przy użyciu sprzęgła hydraulicznego.

Patrz pod rysunkiem na tej samej stronie :lol:

I to ma byc tanio :lol: :lol:

Chyba że stoisz po stronie budowlańców i..... " kto się buduje tego się nie żałuje " niech frajer płaci.

, prosze wyjaśnij to:

to może od początku,

nie wiem, a w zasadzie już wiem,

że nie wiesz co to jest sprzęgło hydrauliczne,

ale być może się mylę,

odrobinę pokory,

i nie podkładaj się,

bo pomimo tego, że mi cię szkoda,

to za chamstwo będę cię ścigał,

widzisz ja z reguły wiem co piszę

u ciebie w temacie ogrzewania jest odwrotnie

ty piszesz co wiesz :roll:

nie pisałem, że tak może być w tym konkretnym budynku, bo go nie znam i w życiu nie widziałem na oczy,

podkreśliłem to z resztą,

pisałem o mechanizmach mogący wystąpić w takim przypadku,

Ales mu pomógł , taki fachofiec , " jak .oseł w sejmie" :lol:

Bzdury piszesz jak teoretyk j...ka

kocioł o zbyt małej mocy, może pracować długi okres czasu grzejąc ciepłą wodę, a to z kolei może doprowadzić do spadku temperatury w budynku,

Jaki długi czas ??? 10 godzin :o

To samo tutaj BZDURY!!!, nawet jakby kocioł miał moc max 8 KW i ciągle grzał 120 l wody przez 50 min a na zewnątrz - 10 st C to dom nie wychłodzi sie wiecej niz o 0.5 st C , chyba że to kórna chata nieocieplona.

A co do sprzegła to który z 3 przypadków bedzie występował w domu u kolegi marcin.sadlo:

Zasada działania:

Przy zastosowaniu sprzęgła hydraulicznego w układach kotłowych następuje rozdzielenie obiegu kotłowego od obiegu grzewczego. Podczas pracy instalacji wyróżnia się trzy podstawowe przypadki:

1) Stan w którym ilość czynnika grzewczego po stronie pierwotnej odpowiada ilości czynnika odbieranego przez układ grzewczy (rys.1). Ilość ciepła dostarczanego QD jest wówczas równa ilości ciepła odbieranego QO.

2) Gdy następuje przymykanie zaworów regulacyjnych na instalacji grzewczej, spowodowane mniejszym zapotrzebowaniem ciepła QO, część strumienia przepływa wzdłuż sprzęgła hydraulicznego (rys.2). Nadmiar ciepła QD jest zawracany, dając sygnał automatyce kotłowej do zmniejszenia mocy kotłów lub ich wyłączenia.

3) Gdy zapotrzebowanie na ciepło QO jest większe niż dostarczana przez kotły moc QD, pompy instalacji grzewczej wymuszają podsysanie strumienia powrotnego (rys.3). W konsekwencji prowadzi to do obniżenia temperatury strumienia zasilającego obieg grzewczy. Dla automatyki kotłowni jest to sygnał, iż należy zwiększyć moc pracującego kotła lub włączyć następny kocioł.

Warto podkreślić, iż rozruch kotła odbywa się przy całkowicie zamkniętym przepływie na instalacji grzewczej, co w konsekwencji chroni kocioł przed korozją niskotemperaturową.

Chyba że ty jesteś instalatorem a jak to mówia wykonawcy/budowlańcy "kto się buduje , tego się nie żałuje" niech płaci.[/b]

PS. 1950 - instalator :lol: trafiłem , :D

nie martw sie sam zrobiłem instalacje wod-kan i CO w miesiac z pomoca syna po tym jak instalatorzy chcieli 37 do 39 tys , co dla mie było za drogo. ( całosc wyszła mnie 20 tyś zł. a mój " zysk" to najmniej 17 tyś/ m-c pracy)

Patrz pod rysunkiem na tej samej stronie :lol:

I to ma byc tanio :lol: :lol:

Chyba że stoisz po stronie budowlańców i..... " kto się buduje tego się nie żałuje " niech frajer płaci.

Ja się odnoszę do tej części twojego stwierdzenia, że sprzęgło hydrauliczne stosuje się przy instalacjach zasilanych kotłami na paliwo stałe (akurat wymieniłeś węgiel).

Ceny akurat w tym przypadku mało mnie obchodzą bo sens zastosowania sprzęgła lub nie ma inne podłoża. Zresztą samo w sobie ono nie jest panaceum na wszystki bolączki, a na pewno nie jest odpowiedzią na taktowanie kotłów kondensacyjnych.

W takim wypadku nie wyrywaj zdań z kontekstu i nie odnoś się abstrahując od właściwego poruszanego przypadku. Podstawą dobrej komunikacji jest zrozumieć najpierw to co pisze przedmówca i w jakim kontekście, a później pisac swoje odpowiedzi. Poczytaj zwłaszcza NETYKIETĘ i ESTETYKIETĘ bo jest ci obca właściwa forma przekazu.

łazik, ja jestem tylko średnio inteligentnym instalatorem,

może napiszesz jaśniej, o co ci chodzi,

może po prostu przerastasz mnie tak bardzo, że nie kojarzę,

mariankossy, jestem instalatorem i nigdy się z tym nie kryłem,

nie widzę podstaw do tego żeby się ukrywać,

mało tego, sądzę, że jest duże grono forumowiczów którym pomogłem,

staram się nie osądzać, nikogo jeżeli nie wiem wszystkiego co powinienem wiedzieć,

nie uważam, że wiem wszystko,

ale jestem tego pewien, że jeżeli odpowiadam komuś na forum, to jest to odpowiedź rzetelna i zgodna z moim zakresem wiedzy,

nie staram się być chamski, chociaż to teraz takie modne,

i tutaj widzę różnicę pomiędzy tobą a mną,

co do twojej instalacji,

bardzo dobrze, że sobie ją zrobiłeś,

chwała ci za to,

i módl się teraz, żeby było wszystko dobrze,

bo to, że ją zrobiłeś wcale nie znaczy, że zrobiłeś ją dobrze,

ale jesteś na tyle zdolny, że chyba zrobiłeś ją dobrze,

może przyjmij do wiadomości,

że są ludzie którzy,

nie mają ani umiejętności,

ani tyle samozaparcia,

lub po prostu im się nie chce,

bo uważają,

że nie po to pracują żeby robić coś innego, niż to w czym się spełniają,

nie podchodzą też do tego w taki sposób, że każdy Wykonawca to złodziej który tylko czyha na Jego pieniądze,

i to by było na tyle,

a wziąć i przekopiować z googli to każdy umie,

z tym, że trzeba jeszcze wiedzieć co się przekopiowało,

teraz to już rzeczywiście koniec, mojej z tobą dyskusji,

po prostu uważam, że na to trzeba sobie zasłużyć,

być może kiedyś jak zmienisz optykę,

ale prawdę mówiąc nie sądzę, bo ty jesteś z tego rodzaju ludzi którzy to oceniają innych na podstawie swoich zachowań,

żeby to uściślić,

nie chciałbym mieć takiego fachowca jak ty,

bo swoje motto masz w stopce,

i jeszcze jedno, jeżeli będziesz wypisywał głupstwa jako fachowiec który to już wykonał sobie jedną instalację i uważa, że wie już wszytko, to będę cię ścigał,

Amen

łazik, ja jestem tylko średnio inteligentnym instalatorem,

może napiszesz jaśniej, o co ci chodzi,

może po prostu przerastasz mnie tak bardzo, że nie kojarzę,

Nie komentuję twoich odczuć.

Zwracam ci jedynie uwagę, że wszedłeś do podwątku o "fachowcu" co wypowiedział dość niejasno swoje poglądy, które raczej są dyrdymałami a nie rzeczową poradą, jakiej oczekiwało by się od takiej osoby - fachowca. Usprawiedliwiając to:

IMVHO samemu sobie dobrej laurki nie wystawiasz.

DO 1950 :

Dalej będe przystawawł przy swoim czy ci sie to podoba czy nie,

bo takich k...źwa mamy FACHOFCÓW I NIE OBRAZAJ MNIE.

Przykłady :

1)u mnie : ekipa od przyłącza gazowego , przejscie rurą gazową przez sciane wykonała w miedzi zamiast rurą stalową i " zapomniało im sie " założyc płaszcza ochronnego. Ich tłumaczenie , bo oni tak często robią :o

Ja się nie musze znać i sprawdzać cały czas fachowca ,a gdzie przepisy ???

2) u kolegi : hydrałlik odpowietrznik montuje ponizej poziomu rury,

" zapomniał " zamontowac zawór spustowy ze zbiornika CWU, rury do kaloryfera prowadząc po podłodze krzyżuje ( w ten sposób: X )

Instalacja CWU prze zasilaniu kotłem węglowym nie posiada naczynia naczynia przeponowego

3) murarze " zapomnieli " dać izolacje pod sciany parteru ( dom częściowo podpiwniczony), kominy wymurowane o 60 cm niżej ( tak że kratka wentylacyjna była 5 cm ponad blachodachówką

Tyle "kwiatków" roboty fachofców wystarczy ??

Witam RAPczyn

Widzę że robisz za fachowca na tym forum i do tego znasz junkersa, dlatego proszę o poradę, planuje zakup Smarta 14kW, dla domku około 170 m2 z użytkowym poddaszem i ogrzewanym garażem (ocieplony 16cm styro, 20 wełna dach, 15 styro podłoga), założenia:

Pytania:

- czy moc kotła wystarczająca kW, na cwu planuje zasobnik 120 L (aktualnie zuzywamy około 200 l dziennie wody wiec nagłym zapotrzebowaniem na wodę się nie przejmuje)

- Junkers zaproponował mi instalację - Smart 14 + IPM2 + FW 200 + zasobnik 120l, automyka zarządza dwoma obiegami z mieszaczami i do tego sprzęgło (tak do grzejnikowego też zaproponowali mieszacz żeby lepiej podobno tym sterować ) - co sądzisz ?

- czy znasz te sterowniki IPM 2 i FW 200, faktycznie dadzą mi swobodę sterowania tymi obiegami? np.

- czy FW 200 bierze pod uwagę oprócz pogodówki aktualną temp. pomieszczenia ?

- czy oszczędność około 600 zł na zasobniku nieorginalnym np. Biawar ma sens ?

- czy to dobry wybór ?

Dzięki za odpowiedz

Marcin

http://www.szkolenia-junkers.pl/res-instrukcje.phtml myślę, że tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :) Ogólnie rzecz biorąc będzie dobrze.

Zbiornik Junkersa ma mniejsze straty ciepła.

Czy moze mi ktoś polecić dobrego instalatora JUNKERS do wykonia kotłłowni?

Częstochowa.

Najnowsze , wybieraj:

Bula Rafał Engel Group Polska Technika Grzewcza i Sanitarna Wentylacja Kilmatyzacja Projekt. Wykon. Serw. Częstochowa 0692/ 124495

Całka TomaszP.W."TOMGAZ" Częstochowa 0608/ 496179

Chabinowski KrzysztofP.H.U. ECO-THERM 2 Częstochowa 0601/ 696608

Dąbrowski AdamZakład Usług Hydro-Gaz Adam Dąbrowski Częstochowa 0601/ 988937

Dróżdż Mieczysław Zakład Instalacji CO Wod-Kan i Gaz Częstochowa 034/ 3227205

Jeziorowski MarekSerwis Hydrauliczno-Ślusarski Wod.Kan. CO Gaz Częstochowa 0601/ 070189

Judycki PiotrPIT-GAZ Judycki Piotr Częstochowa 0696/ 272843

Parzonka WojciechWOBO-MONTER s.c. Zakład Instalacji Sanitarnych Częstochowa 0601/ 433274

Prukop DariuszINSTALATOR s.c. Częstochowa 0608/ 896488

Rodak Paweł Zakład Usług Sanitarnych, Instalacyjnych Częstochowa 0692/ 109229

Sitek Sławomir P.H.U. ECO-SITEX Sławomir Sitek Częstochowa 0502/ 750142

Szlanta MarekZakład Instal. C.O. Wody i Gazu Częstochowa 0501/ 714367

Szyja DariuszFHU TURBO Częstochowa 0600/ 563307

Ścigała AndrzejANPIS Częstochowa 0501/ 576877

Tymieniecki MariuszPredsiębiorstwo KOTREM Andrzej Tymieniecki sp.j. Częstochowa 0605/ 579967

Wieloch RobertINSTALATOR s.c. Częstochowa 0668/ 126931

Żaba AndrzejPrzedsiębiorstwo Wielobranżowe "INGAL" s.c Częstochowa 0602/ 195062

Bargieł Bartosz GAZ-KOM