Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie fundamentów

Gość

Recommended Posts

Drodzy Budowlańcy. Mam fundamenty z bloczków o szerokości 30cm. Chcialbym je teraz docieplic. Jak to zrobic, zeby bylo tanio ale i efektywnie.

Mysle, zeby ocieplic powyzej poziomu terenu styropianem 5 cm.

Co wy na to?

Obawiam się, że twój sposób może być nie wystarczający. Miałem podobny problem i co się dowiedziałem:

- musisz dać izolację przeciwwodną,

- ocieplenie ze styropianu /5cm - wystarczy/,

- siatka na klej,

oraz jeszcze raz izolacja przeciwwodna na wysokość pow,. terenu.

Pozdrawiam

przeszukaj archiwum

Przeczytałem.

temat: podłoga na grunice a ocieplanie fundamentu.

Od strony budowlanej się nie wypowiem, bo ja nie budowlaniec, chociaż wykraplania przy ociepleniach ścian fundamentowych od środka (ale z pomieszczeniami piwnicznymi) bym nie ignorował: grunt to nie lita skała i zawiera cząsteczki powietrza.

Od strony logicznej, sens ocieplania zasypanego fundamentu jest wątpliwy - lepiej ocieplić porządnie podłogę, ocieplenie ściany raczej da niewiele.

Od strony metodyki obliczeń strat ciepła, 1m od obrysu ścian i tak przyjmuje się tzw. pierwszą strefę podłogi z temp. zewnętrzną jak dla powietrza zewnętrznego, a w głębi pomieszczenia temperaturę podłogi +8oC. O faktycznej temperaturze gruntu pod podłogą decyduje izolacyjność podłogi. I co ciekawe, im ta izolacyjność większa, tym temperatura tego gruntu niższa, czyli bardziej zbliżona do zewnętrznej. A im izolacja bardziej kiepska, tym grunt pod podłogą cieplejszy (grunt od izolacji cieplejszy nie będzie w mrozy, coś go musi grzać). Jako ciepłownik jestem raczej za tym, by zaizolować porządnie podłogę i grzać pomieszczenie, a nie ziemię pod nim. Ale jak by mi zostało czasu i styropian z którym nie wiadomo co zrobić... to kto wie... :smile:

Ryniu, masz rację. Jest mostek. Tylko że przewodzi on ciepło i pod wylewkę i na zewnątrz. W takim razie pasowałoby ocieplić i od środka i zewnątrz, wtedy nieizolowana zostanie tylko powierzchnia styku fundamentu z ławą? Z tym, że jest pytanie: jaka część ciepła dostarczanego pomieszczeniu jest przez ten mostek tracona i czy w takim razie to ocieplenie ma sens? Przyjmijmy 1mb fundamentu betonowego nawet (lambda=1,1, czli k=1,1/0,2 =5,5). Wzór jest Q=k*F*DT [W]), czyli 5,5*0,2*1*44 (dla Tz=-20oC)= 44W, czyli pół tradycyjnego "żeberka". Z tego jak się bardzo chce, można wyliczyć koszt dostarczenia tych 44W więcej pomieszczeniu, znając swoje paliwo, sprawność systemu i wartość opałową paliwa i przyrost w związkuz tym kosztu rocznego ogrzewania. Znając koszt obłożenia ściany fudamentowej styropianem można policzyć po jakim czasie inwestycja się zwróci.

Dla jednego metra bieżącego fundamentu betonowego 30cm i lambda=1,1 k wyniesie k=3,67 W/(m2K). Zatem 3,67*(0,3*1)* DT=:

a) dla Tz=-16oC (I strefa - Pomorze) Q=39,6W

b) dla Tz=-18oC (II strefa - Wielkopolska, Kujawy, Ziemia Lubuska) Q=42W

c) dla Tz=-20oC (III strefa - zachodnia część Mazur, Mazowsze, Lubelszczyzna, Rzszowszczyzna, Ziemia Świętokrzyska, Małopolska, Górny Śląsk, Sudety) Q=44W

d) dla Tz=-22oC (IV strefa - Białostoczczynza i wschodnie Mazury) Q=46W

e) V strefa Tz=-24oC (Tatry, dawne woj. suwalskie) Q=48W

Obliczenia przekonujące, nikt tego chyba wcześniej nie robił. Kwestia opłacalności tego ocieplenia dyskusyjna zatem. Zgodzę się, że jeśli chcieć rzeczywiście skutecznie ocieplić to powinno być z obu stron, w tamtym wątku wyraziłem (i wyrażam nadal) wątpliwość w sens ocieplania fund. od wewnątrz, z punktu widzenia mostka term. o którym piszemy nie ma ono absolutnie żadnej racji bytu.

• 2 months później...
Głupie pytanie dla tych co jeszcze pamiętają ten wątek: w jakiej jednostce czasu uciekają te Waty? I drugie pytanie. Skoro temperatura gruntu z obu stron fundamentów jest pi razy drzwi taka sama (zakładając, ze dom nie ma piwnicy) to na chłopski rozum ocieplenie fundamentu z jednej (wewnętrznej lub zewnętrznej) strony nie ma żadnego sensu. To tak jakby brzuch mieć przykryty kożuchem a plecy gołe... Jeśli już ocieplać to z 2 stron. Tylko czy to ma ekonomiczny sens?

• 3 weeks później...