kaba 15.09.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kaba, my kupiliśmy działkę bez drzew. Tamci za płotem mają w tej chwili cofnięty plan zabudowy i niewiadomo co będzie z ich domem, bo jak nie ma planu to w sumie budują się bezprawnie. Generalnie jest niezła akcja. no to mi troche ulżyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.09.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 moze cos takiego ....nie wiem tylko czy sa do wyboru kolory http://www.quelle.pl/pl/default/produkt-images/_w600_h510/0/7/9/0797222_I600_200052892065.jpg A jakieś namiary na to cudo.Musi być drogie takie obrzeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.09.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 klony? ja sie tego dziadostwa pozbyć nie mogę ;-/ u mnie kora i obrzeża, przy których najpierw tnę podkasiarką, potem "odkurzam" kosiarką jak będziesz korę podlewać, to szybko powinno się ułożć i nie będzie taka skłonna do ucieczki Jeśli mogę. Nasi znajomi namawiają nas na żywopłot z grabów bo bardzo szybko się rozrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 15.09.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 VBN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.09.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Drzewka masz posadzone zbyt blisko ogrodzenia - nawet, jeśli szczepione. Korzenie rozwalą Ci murek (po latach oczywiście). A jak powiem po cichu ,że te drzewka mają z lasu to po jakim czasie takie dziczki narozrabiają z tym ogrodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.09.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kaba, uważaj Jak kiedyś założyłam wątek o tym, że inny sąsiad chce wyciąć 30 arów lasu z niespełna 50-arowej działki to na forum prawie mnie zlinczowano za wtrącanie się ludziom do drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 15.09.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 JKL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.09.2009 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Drzewa sąsiadów rosną już od "x" lat i jakoś z murkiem nic się nie dzieje.A tam są tylko dęby, akacje i sosny. Niektóre mają po 70 lat. Myslę, że przy ich drzewkach moje to pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 15.09.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Nikt sie wyraznie nie wypowiedzial, niektórzy nie lapia delikatnej ironii, WIec ja nietaktownie sie wtrace... bez bawelny to obrzeze to obciach i porazka I wg mnie nie ma aranzacji w którym to mogłoby byc ladne Jest jak plastikowe niby- terakowotowe doniczki udające terakote obrzeze ulatwiajace koszenie mozna wykonac z czegokolwiek, nawet kostki, cegły itd, nie trzeba takich koszmarków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.09.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Madwo, ja tego obrzeża nie biorę pod uwagę. Podobne widziałam ostatnio w Obi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 15.09.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 To może kamyki,jakieś okrywowe roślinki,iglaki płożące no i te wrzosy to ja bym w większych skupiskach posadziła.Teraz to takie "od linijki jest" Też tak uważam. Ten rządek spod płotu raczej zlikwidować - przesadzić rośinki w większe skupiska, bo te wrzosy to i tak wątpię czy się utrzymają tak posadzone. Np. w rogu z lewej strony zdjęcia mozna zrobić wrzosowisko. Te drzewka szczepione na patyczkach to raczej dać do innej rabaty z jakimiś pasujacymi bylinkami. A pod sam płot paprocie i roslinki plożące i okrywowe, a co jakiś czas jakieś większe drzewko, krzew podobne do tych w lasku - jakby dalsza część tego lasu - wtedy siatka będzie mniej zauważalna, a okrywowe zamaskują tę podmurówkę. Przy koszeniu co nieco trzeba uważać, ale barwinki i inne jak troche przy okazji skosisz, to też problemu nie będzie. na poważnie to zrób własnie tak jak wyzej opisane z tym że "ten rzadek spod płotu" to nie raczej ,a napewno zlikwiduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 15.09.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 pasek pod plotem jest za wąski, a wrzosy raczej sadzi się po to, żeby powstało wrzosowisko imitujące naturalne. Aby to osiągnąć stosuje się powierzchnie min 1m2, plamami, nie geometrycznie, tych samych odmian. Teoretycznie nie ladne co ladne a to co sie komu podoba, ale generalnie na działkach leśnych raczej stosuje sie założenia nturalistyczne, a nie formalne, (formalnego próbę macie pod płotem) Wg mnie opaska pod murkiem powinnam mieć min 1m, tam mozna te wrzosy co macie wykorzystać, tylko posadzić je po kilka zeby tworzyły kolorystyczne plamy. Ale Nie zasłonicie tak przepieknej siatki. Powinno byc od ogrodzenia cos wyzszego, np krzewy lisciaste: forsycja, pęcherznica, kalina, lub inne nadające sie do lasu.Można zimozielone, ale nie w formie rzędu tuj. Zeby odgrodzic rabate od trawnika stosuje sie obrzeza trawnikowe - sa plastikowe, do wkopania w ziemię, nie widać ich. Mozna zastosowac cos oinnego, tak jak pisałam : kostkę, cegłę, podkłady, bale dębowe lub modrzewiowe, krawężniki itd. Zasada: zeby byly z poziomem trawnika, wtedy nie będzie zawadzać o nie kosiarka. Albo mozna tak jak w ogrodzie angielskim - korytowanie, czyli rabata jest nizej niz darń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 15.09.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No i wrzosy lubią słońce, jak są w cieniu wielkiej pociechy z nich nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 16.09.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 niktspecjalny- ok 90 zl http://www.quelle.pl/pl/q4r/neu_wohnen/navi_8/plotki_ogrodzenia/FH_bmZoX3BhZ2V0eXBlPWRldGFpbCZmaF9lZHM9JWMzJTlmJmZoX3ZpZXdfc2l6ZT0xMCYmZmhfc2Vjb25kaWQ9cGxfMjE3OTYyJmZoX2xpc3Rlcl9wb3M9OSZmaF9sb2NhdGlvbj0lMmYlMmZxdWVsbGVfcGwlMmZwbF9QTCUyZmNhdGVnb3JpZXMlM2MlN2JxdWVsbGVfcGxfcGxfMTg5MCU3ZCUyZmNhdGVnb3JpZXMlM2MlN2JxdWVsbGVfcGxfcGxfMTg5MF9wbF8yMzQwJTdkJTJmY2F0ZWdvcmllcyUzYyU3YnF1ZWxsZV9wbF9wbF8xODkwX3BsXzIzNDBfcGxfMzcwNiU3ZCZmaF9yZWZ2aWV3PWxpc3Rlcg==/m-217962/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Na obrazku wygląda nawet nawet.Gdyby było ceramiczne to by było mniej obciachowe? Pojadę do OBI i kukne na to cudo.Z tego co wynika z ust przedmówczyni jest to siakieś ochydne ,obciach i porazka Mając sporawy kawałek działki do zagospodarowania samemu(żaden projektant przestrzenny nie wchodzi w rachubę) każda propozycje trzeba jakoś skonsumować.Miałem mieć kaskady a mam z nawiezionej ziemi usr..ne pole chwaściorów.Z jedną stroną działki się uporałem ale ta większa część to pryszcz na du..ie.Żaden ze mnie ogrodnik ale czasami człowiek chciałby coś od siebie wkomponować w cały ten bałaganik domkowy.To jest tak jak brakuje kasy i gu..m. chce się łatać dziury ale to gu..no też trzeba mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 a można by zmniejszyć ten link bo się obrzeża wydłużają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 16.09.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 ja osobiscie mam wylozone obrzeza kostka granitowa....sami ukladalismy ...no moze nie jest to idealne ale nie narzekam........ jak dla mnie jest git http://img22.imageshack.us/img22/1238/dscn2895l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 16.09.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Jakby bylo ceramiczne po pierwszej zimie by sie rozleciało. Czemu nie wchodzi w rachube projektant? Jezlei ze wzgledu na kase, to czasami co tanie to drogie. Duzo kasy pojdzie ci na rosliny ktore nie przezyją, zabiegi, które nie dadza rezultatu, nawozy, które beda nietrafione, takie wlasnie koszmarkowate obrzeza, na ktore za kilka lat jak popatrzysz bedzie ci niedobrze, itdi poczucie, ze masz ogrod jako wrzód na dupie a nie cos fajnego czym mozna sie cieszyc.Czasmi warto jednak zaplacic i miec koncepcję, bo samemu trudno to ogarnac.I niekoniecznie 80 tys za zrobienie ogrodu, tylko 2tys za projekt, ktory bedziesz mogl realizowac z planem i po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 16.09.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ana 27, wg mnie wyglada ok, ale masz różnicę poziomów między kostką a rabatą, ajk się zapędzisz kosiarką masz po nożu. Ja bym je dala na rowni z gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 17.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 madwo, jest niewielka różnica poziomu . Na zjeciu wyglada na wieksza niz jest w rzeczywistości ....moze dlatego ze prawie nie ma tam kory ....musimy dosypac ....ale moze wczesniej faktycznie przydaloby sie zebrac ta resztke kory dosypac ziemie i dopiero polozyc kore .....narazie nie bylo problemow z koszeniem trawy ( maz kosi i nie narzeka )....ale bardzo dziekuje za rade......napewno skorzystam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts