manna-sz 14.09.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Witam:) Zamierzamy kupić działkę - ma już wydane warunki zabudowy: front maksymalnie 15m, dach dwuspadowy lub wielospadowy symetryczny, powierzchnia zabudowy maksymalnie 20%. I tu mam kilka pytań i prośbę, by mi to ktoś przetłumaczył na "język polski" 1)Czy front to ta ściana gdzie jest wejście do domu? Co jeśli dom jest ustawiony na działce prostopadle do drogi, czyli nierównolegle - którą ścianę uznają za front? Chodzi o to, że prawie wybrany projekt ma więcej niż 15m. Czy możemy postawić ten dom prostopadle i wtedy ten krótszy bok uznany zostałby za front? 2) Powierzchnia zabudowy... Po obrysie fundamentów się ją liczy? A co gdy taras jest zadaszony i ma podparcie w postaci słupów - wtedy taras tez liczymy do powierzchni zabudowy? 3) Co oznacza dach wielospadowy symetryczny? Symetryczny we wszystkich osiach, czy tylko w jednej prostopadłej do drogi? Jeśli nie możecie pomóc, to do kogo się udać? Jeśli nie w tym dziale pytać, to do którego się przenieść? Dziękuję i pozdrawiam, manna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 14.09.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 po pierwsze za mało danych dałaś by odpowiedzieć na wszystkie pytaniajeśli chodzi o p-kt 1 - ściana frontowa jest ścianą z wejściem do budynku.Jeżeli budynek ma więcej niż 15m nie uzyskasz pozwolenia na budowęp-kt 3 - jeśli chodzi o symetryczność to tak jak w pozostałych elementach. Jeśli z jednej strony dach ma spadek 10% to z drugiej strony też musi byc 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 14.09.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 W miarę możliwości postaram się Ci pomóc. Warunki zabudowy: front maksymalnie 15m, dach dwuspadowy lub wielospadowy symetryczny, powierzchnia zabudowy maksymalnie 20%. 1)Czy front to ta ściana gdzie jest wejście do domu? Z rozporządzenia: "Szerokość elewacji frontowej, znajdującej się od strony frontu działki, wyznacza się dla nowej zabudowy na podstawie średniej szerokości elewacji frontowych istniejącej zabudowy na działkach w obszarze analizowanym, z tolerancją do 20%." Nigdzie nie znajdziesz definicji frontu. Przyjmuje się, że front działki to bok położony przy drodze publicznej (gdy nie ma - przy wewnętrznej). Co jeśli dom jest ustawiony na działce prostopadle do drogi, czyli nierównolegle - którą ścianę uznają za front? Chodzi o to, że prawie wybrany projekt ma więcej niż 15m. Czy możemy postawić ten dom prostopadle i wtedy ten krótszy bok uznany zostałby za front? Patrz wyjaśnienie wyżej. "Obrócenie" domu i nie przekroczenie w ten sposób 15 m może być jedynym wyjściem (alternatywa - wniosek o zmianę WZ). 2) Powierzchnia zabudowy... Po obrysie fundamentów się ją liczy? W zasadzie tak, choć nie do końca. "Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu." Powierzchnia zabudowy to powierzchnia rzutu poziomego budynku mierzona po zewnętrznym obrysie ścian kondygnacji przyziemnej lub nadziemnej w przypadku, gdy jej obrys występuje poza obrys kondygnacji przyziemnej. A co gdy taras jest zadaszony i ma podparcie w postaci słupów - wtedy taras tez liczymy do powierzchni zabudowy? "Do powierzchni zabudowy nie wliczamy: - powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad poziom terenu, - powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego, - powierzchni zajmowanych przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy), - powierzchni elementów stojących na słupach drewnianych i murowanych." Wlicza się natomiast ogrody zimowe i inne elementy dobudowane. Moim zdaniem tarasu - zadaszonego lub nie - nie wlicza się do powierzchni zabudowy. 3) Co oznacza dach wielospadowy symetryczny? Symetryczny we wszystkich osiach, czy tylko w jednej prostopadłej do drogi? Spytaj o to autora (urbanistę, który podpisał projekt decyzji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manna-sz 15.09.2009 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Dziękuję, już mi "jaśniej" Zabieram się za dalsze przeglądanie projektów, a potem wizyta u urbanisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANYA79 27.04.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam serdecznie,bardzo proszę o pomoc w 2006 roku kupiłam działkę a w tym roku chciałby rozpocząc budowę domu ale juz na samym poczatku zaczynają się problemy, a mianowicie chodzi o kierunek kalenicy w moim planie zagospodarowania jest napisane ze musi być zgodny z budynkami sąsiadującymi, ale problem polega na tym ze na mojej ulicy stoi juz budynek który z obu stron ma droge( jedna z nich jest planowana do wybudowania w najblizszym czasie) a druga juz istnieje i ja mam wjazd własnie z tej drogi. Budynek ktory juz stoi jest usytułowany równolegle do swojej drogi ale prostopadle do mojej drogi, pomiędzy nami są jeszcze działki budowlane (nie zagospodarowane) czy jest szansa ze mogę postawić dom z kalenica rownolegle do głownej drogi czy muszę się teraz ustawić prostopadle bardzo prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 30.09.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Front to właśnie ta częśc domu , która jest widoczna od drogi . Zazwyczaj jest to ściana z wejściem , ale sądzę, że gdy wejscie jest z boku to i tak za front uważa sie ścianę od drogi. Zapytaj w Urzędzie Miasta w wydziale architektury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 16.06.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam. Mam wąską działkę i tak samo, dom będzie umieszczony równolegle do drogi. Jak na rys po lewej. I pytanie mam takie: w WZ mam że wysokość elewacji frontowej do okapu nie więcej niż 5m a do kalenicy 9,5m Poniżej foto ów elewacji. I pytanie jak mam wziąć pod uwagę ów wysokość elewacji frontowej - te ów 5m faktycznie do okapu mimo, że dalej w górę leci ściana z oknem nad garażem? Nie wspominając o dalszym planie całego budynku :/ ? Czy to co w górę od okapu po skosie już nie ma znaczenia? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts