Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat ekogroszkowca

tig1

Recommended Posts

Mam obecnie kocioł z podajnikiem "HEITZ EKO", jest to piec w którym można spalać z węgli tylko groszek, zastanawiam się nad zakupem samego palnika który umożliwiał by palenie wyłącznie miałem, pozostałe części reduktor i silnik mógłbym wykorzystać z obecnego co o tym myślicie ?

jak patrzę na ceny miału i groszku to zastanawiam się nad tym pierwszym, próbowałem swego czasu palić owsem był bodajże po 450zł/t i powiem że paliło się całkiem dobrze i temp. na piecu rosła sobie obiecująco - tylko przy dłuższych przestojach na części retorty powstawała bryła niedopalonego zboża której nie można było napowietrzyć i w rezultacie spadała nie spalona do popielnika, myślę że przy odpowiednio skonstruowanej retorcie (obrotowej) problem ten nie występuje

są jak zauważyłem dwa rodzaje retort do spalania m.in. miału: obrotowe i statyczne ale innej niż u mnie konstrukcji

powód zmiany: jeśli to samo to po co przepłacać - może inwestycja w nowy palnik (podajnik) zwrócić się po jakimś czasie (palenie miałem/owsem)

Kupilem terz ten sam piec "Heitz Eko", ale jest to pierwszy piec u mnie z podajnikem. Jeszcze nie palilem nim zima, byl tylko krotki rozruch, dlatego kazda ciekawostka jest dle mnie wazna. Czy nie mozna bez wymiany tych czesci pieca wsypac mialu, lub mieszac z eko?

Jestem ciekaw jak dlugo uzytkujesz ten piec, i jak sie sprawdza, czy sa jakies powazne problemy?

jak podaje producent podajnika

http://pancerpol.com.pl/pliki/DTR-standard.pdf

max zawartość miału to 20%

co do pieca - pracuje u mnie 1,5 roku, jakiś specjalnych zastrzeżeń do niego jak na razie brak (poza brakiem obrotowego palnika - należało dołożyć kilka zł), przy odpowiednich ustawieniach sterownika trzeba tylko pamiętać o uzupełnieniu węgla i wybraniu popiołu, obecnie pracuje tylko c.w.u.