tig1 14.09.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Mam obecnie kocioł z podajnikiem "HEITZ EKO", jest to piec w którym można spalać z węgli tylko groszek, zastanawiam się nad zakupem samego palnika który umożliwiał by palenie wyłącznie miałem, pozostałe części reduktor i silnik mógłbym wykorzystać z obecnego co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktykant 14.09.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Dlaczego chcesz zmienic na mial, groszku spala za duzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 14.09.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 jak patrzę na ceny miału i groszku to zastanawiam się nad tym pierwszym, próbowałem swego czasu palić owsem był bodajże po 450zł/t i powiem że paliło się całkiem dobrze i temp. na piecu rosła sobie obiecująco - tylko przy dłuższych przestojach na części retorty powstawała bryła niedopalonego zboża której nie można było napowietrzyć i w rezultacie spadała nie spalona do popielnika, myślę że przy odpowiednio skonstruowanej retorcie (obrotowej) problem ten nie występujesą jak zauważyłem dwa rodzaje retort do spalania m.in. miału: obrotowe i statyczne ale innej niż u mnie konstrukcji powód zmiany: jeśli to samo to po co przepłacać - może inwestycja w nowy palnik (podajnik) zwrócić się po jakimś czasie (palenie miałem/owsem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 14.09.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Jak paliłeś już owsem, to nie kupuj podajnika tłokowego tylko.... owies w tym roku po 120 zł za tonę więc się cholernie opłaca....Tylko mam takie głupie skojarzenia paląc zbożem, jakiś staroświecki jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 15.09.2009 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 120zł/t to w jakiej części Polski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
praktykant 15.09.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Kupilem terz ten sam piec "Heitz Eko", ale jest to pierwszy piec u mnie z podajnikem. Jeszcze nie palilem nim zima, byl tylko krotki rozruch, dlatego kazda ciekawostka jest dle mnie wazna. Czy nie mozna bez wymiany tych czesci pieca wsypac mialu, lub mieszac z eko?Jestem ciekaw jak dlugo uzytkujesz ten piec, i jak sie sprawdza, czy sa jakies powazne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 15.09.2009 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 jak podaje producent podajnikahttp://pancerpol.com.pl/pliki/DTR-standard.pdfmax zawartość miału to 20% co do pieca - pracuje u mnie 1,5 roku, jakiś specjalnych zastrzeżeń do niego jak na razie brak (poza brakiem obrotowego palnika - należało dołożyć kilka zł), przy odpowiednich ustawieniach sterownika trzeba tylko pamiętać o uzupełnieniu węgla i wybraniu popiołu, obecnie pracuje tylko c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts