Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do owocowego chruśniaku :D

A.W.

Recommended Posts

Muszę powiedzieć, że projekt waszego domu wygląda naprawdę fajnie! W ogóle taki w moim typie jest 8) Taki nawet lekko nowoczesny.

http://img15.imageshack.us/img15/575/mandarynka3.jpg http://img15.imageshack.us/img15/5163/mandarynka2.jpg

Na jakim etapie teraz jesteście?

Jak dobrze pójdzie to i my na wiosnę ruszymy z budową :D

Z zaciekawieniem będę śledziła Waszych poczynań, bo w końcu po sąsiedzku - będziemy realizować nasze budowle :D

Oooo zaciekawiłaś mnie :D Gdzie się budujecie? Moze być info na PW :wink:

Nasz etap zdaje się, że jest podobny do Waszego - jeśli mogę to stwierdzić na podstawie kilku postów :D

Generalnie przystosowujemy działkę do wiosennej budowy - czyli gruz na drogę dojazdową, wyodrębnienie tej części ogrodzeniem oraz wyrywanie chaszczy - głównie malin i pokrzyw.

Możemy Basiu podać sobie ręce w sprawie licznych drzewek owocowych... jakże pięknych... Trudno jednak te "piękności" umiejętnie zaadoptować w bryle domu, zatem i one będą musiały się z nami pożegnać.

Także porządkujemy i wypatrujemy przyszłego roku. Teraz geodeta i architekt, a za jakiś czas dalsza część papierów.

Oj skąd ja to znam - mam na myśli porządki na ogrodzie :lol: Walczymy z sumakami - bo strasznie się rozsiały - makabra! Drzewa owocowe chyba jeszcze na jesieni usuniemy, bo chcemy nawieźć sporo ziemi, żeby się już przez zimę uleżała :wink: Myślałam, żeby wszystkie usunąć i zostawić tylko orzecha, ale ostatnio zrobiło mi się szkoda dwóch papierówek - takie pyszne kompoty były z nich latem :lol:

• 4 weeks później...
I co ja mam zrobić? Myślałam, że Mandarynka i nic więcej Może rozjaśni mi się jak ujrzę domeczek Dorki - dziękuję Ci dobra Kobieto za pozwolenie.

No i jaka decyzja A.W.? Mandarynka czy Groszek ?

Jestem mocno ciekawy , bo właśnie zaczynam budować Mandarynkę. :roll:

Byłoby fajnie mieć "towarzysza w budowie" :wink:

Ja również jestem ciekawa... jako miłośniczka Groszków :)

A ciekawostką dla mnie są dodatkowe małe okienka po bokach w kuchni. Ja nasz Groszek modyfikowałam pod kątem posiadania takowych, stworzenia mojej 'wieży obserwacyjnej'. Długo się zastanawiałam, jak to będzie wyglądać, a tu proszę: wystarczyło tylko spojrzeć na Mandarynki.

kar_ma Wasza budowa w zawrotnym tempie posuwa się do przodu :) Aż miło patrzeć na zdjęcie opatrzone datą - każdego dnia duży krok do przodu w budowie.

Ojj, jak ja bym chciała żeby na naszym placu boju robota się w rękach paliła i żeby każdy "pracownik budowy" nosił ksywę "struś pędziwiatr" :D

Papiery (decyzje, pozwolenia, warunki, srutki tutki) uwielbiają atmosferę, w której dochodzi do naocznego zderzenia cząsteczek tlenu z wodorem w pokojach urzędów i starostw... ;) Uwielbiają zapach parzonej kawy i ploteczek, one dopiero wówczas nabierają właściwego znaczenia. Tak, tak :D

Stoimy przy geodecie :D Kolejny ruch na planszy "DROGA_PRZEZ_MĘKI_DO_UZYSKANIA_POZWOLENIA_NA_BUDOWĘ" to wysłanie wniosków o warunki :D

• 4 weeks później...
Jak Wam idzie papierkologia do pozwolenia na budowę? Wiem, że w Krakowie to nie jest łatwo (to bieganie po urzędach...).

Rzeczywiście w Krakowie to straszna męka, wiem coś o tym - ostatnio teksty pani z Wydz. Arch. troszkę mnie zasmuciły.... :( Myślałam, że już za miesiąc będziemy mieli WZ'kę a tu perspektywa trzech miesięcy przed nami... :-?

Szczerze współczuję Ci Basiu tego zawieszenia w próżni, a raczej w oczekiwaniu...

Ja na całe szczęście, dokładnie po 14 dniach, odbiorę wyrys i wypis z miejscowego planu zagospodarowania. Już leży na biurku Urzędnika i czeka na mój odbiór :D

Basiu, nie ma co się przejmować, w końcu można przezimować czekając na papierki :-) :-) :-)

• 1 month później...

Witam,

poetyczny tytuł Twojego dziennika zwrócił moją uwagę i zajrzałam :)

jestem w trakcie budowy C117aL i na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć,że jeśli chodzi o układ architektoniczny to jak najbardziej nam pasuje, także pod kątem stron świata, jedyne co trochę nam nie pasuje to klaustrofobiczna klatka schodowa :(ale za to przeszklenia i duża ilość światła wpadająca do wnętrza to to czego szukaliśmy:)

pozdrawiam i życzę powodzenia, Paulina

• 3 weeks później...

Codzienny jest moim faworytem, a że pozostałam na polu bitwy "sterem budowy", chyba zakupię ten projekt ;-)

Basiu! Gratuluję WZ!! To niemalże "kamień milowy" :-) No to zaraz po zimie rozpoczniecie prace pełną parą!?

U mnie przedłuża się czas leniwo - spokojny ale w tym roku na pewno ruszy budowa ;-)

Kolorystyka zdecydowanie jak w Mandarynce. Planuję zmieni też front Codziennego - wprowadzając dwa betonowe filary i (niestety ze wzgląd na pochyłą działkę) schody. Myślę, że Codzienny to już ostateczny "mój faworyt" :-)

Kolorystyka zdecydowanie jak w Mandarynce. Planuję zmieni też front Codziennego - wprowadzając dwa betonowe filary i (niestety ze wzgląd na pochyłą działkę) schody. Myślę, że Codzienny to już ostateczny "mój faworyt" :-)

Super, bo ta kolorystyka jest bardzo fajna!

Myślę, że te wszystkie zmiany pozytywnie wpłyną na projekt i fajnie się wkomponują do Waszej działki :D