Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet w domu - skąd???

damianexus

Recommended Posts

Niestety, najlepszym wyjściem pozostaje dogadanie sie z sąsiadem, tylko też nie wiadomo, czy na centrali są wolne miejsca na dislamie. Wszelkie wynalazki radiowe i komórkowe nadają się tylko do sprawdzania poczty i przeglądanie stronek.

Co do wynalazków komórkowych - zgadzam się - natomiast odnośnie radiówki - nie wiesz co piszesz ...

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, od prawie 10 lat pracuję przy necie, obecnie moja działka to ADSL (BSA) oraz konfiguracja SIP i routerów i modemów. Wcześniej pracowałem przy LANie, w sieci było ponad 2500 klientów oraz WiFi (kilka sieci po 100-200 klientów. Moja dotychczasowa praktyka wykazuje dużą wyższość netu przewodowego nad bezprzewodowym. Od razu zaznaczę, że nie jestem pracownikiem tepsy, choć net mam od nich (warunki techniczne)

Wszelkie IPlusy, BC i Freedomy odrzuciłem z miejsca, ponieważ to się nie sprawdza w ogóle jeśli chodzi o komfort użytkowania. Miałem wszystkie, w podróży da się przeżyć, ale w domu musi być stałe łącze.

To zależy. Tak się składa, że internet jest moim podstawowym narzędziem pracy, i w domu ze względu na "możliwości techniczne" mam właśnie dostęp przez sieć komórkową. Na wbudowanym w modem antenie jest rzeczywiście kiepsko, ale po podłączeniu zewnętrznej anteny, mam silny sygnał i stabilne transfery - 1Mb/s ściąganie, 340kb/s upload. To może nie powala w obecnych czasach, ale dla większość ludzi do przeglądania stron, poczty, youtube itp. jest to całkowicie wystarczające. I śmiesznie tanie - jeżeli nie ściągasz dużych ilości danych, to 50zł na kwartał ci wystarczy (4GB transferu w play, lub 30zł na miesiąc - 2GB transferu).

Oczywiście nie dla każdego jest to rozwiązanie. Dobrze mieć w zasięgu widoczności nadajnik, ściąganie dużej ilości z sieci będzie drogie, no i ze względu na słaby ping w gry sieciowe sobie nie pograsz :)

Radiowki sa ok, tylko trzeba dobrze to zrobic na dobrym sprzecie, czyli dobrze dobrane anteny kierunkowe i porzadne AP (Acces Point), do tego wszystko dobrze ustawione by sie widzialo.

W firmie mamy radiowe lacze symetryczne 4M + telefony i nie ma problemow, tylko przy mega niesprzyjajacej pogodzie cos sie dzieje, ale to margines.

Za to te z komorek to porazka, w podrozy i z doskoku moze byc, ale w domy sobie tego nie wyobrazam i do tego te limity na transfer i brak mozliwosci posiadania wlasnego IP... jakis koszmar ;)

Za to te z komorek to porazka, w podrozy i z doskoku moze byc, ale w domy sobie tego nie wyobrazam i do tego te limity na transfer i brak mozliwosci posiadania wlasnego IP... jakis koszmar ;)

O właśnie... z ust mi to wyjąłeś... :evil:

Gadajcie zdrów! :wink: Jak pisałem wszystko zależy od potrzeb. Ciekawe po co zwykłemu userowi np stały adres IP? 8)

http://www.speedtest.net/result/565584704.png

Jedziemy! :)

Chyba ślimaczymy... (mam tak samo w domu)

A tak w pracy

Ech, geeki :) Zrozumcie, że to forum dla zwykłych ludzi, którym naprawdę nie potrzeba 10Mb/s, żeby swobodnie korzystać z internetu. A może? Na ludziach to się w sumie nie znam :) Ja tam nie odczuwam żadnych utrudnień - wszak 1Mbit to jeszcze niedawno była najszybsza opcja w neostradzie.

Cała rzecz sprowadza się do tego, żeby nie pisać o jakimś rozwiązaniu, że jest gównem, tylko dlatego że się miało chwilowo z tym do czynienia i nie sprawdziło się dokładnych możliwości jakie ono daje. W następstwie takich radykalnych opinii, ktoś może stracić okazję na zastosowanie skutecznego, w jego przypadku, rozwiązania. "Bo na forum fachowcy napisali, że to gówno, to co będę sprawdzał".

Jak dasz radę to dowiedz się w czym problem (dlaczego brak warunków). To może być kwestia kawałka kabla od słupka do domu. Jeśli tak będzie to możesz spróbować wpłynąć na to by warunki zaistniały (np. zaproponować że sam wkopiesz kabel itp.). Podstawa to dopaść lokalnych monterów i od nich wyciągnąć co i jak.

Pozatym możesz próbować podpisać umowę 18-to miesięczną (czy jakoś tak). Występujesz nie o internet tylko o telefon (plus internet). TP jest operatorem który MUSI Ci go założyć albo płaci karę (co też nie jest złym wyjściem). Tylko w takim przypadku nie zgadzaj się na radiówkę (bo próbują to tym łatać).

PS.

Internet a internet - dla mnie osobiście ping powyżej 100ms nie nadaje się prawie do używania (norma to poniżej 50ms)...

Podpisałem umowę 10-miesięczną z TP i nawet doszło do płacenia kar, ale niestety teraz otrzymałem już drugie pismo oferujące telefon bezprzwodowo po odmowie którego TP zyskuje prawo do zerwania umowy i niepłacenia kar. Ustawodawca nałożył obowiązek podłączenia telefonu bez wskazywania sposobu podłączenia. Odmowa wiąże się ze zdjęcięm nakazu z TP.

VoiP przy pingach pow. 200ms nie ma racji bytu, a takie pingi spotyka się na liniach bezprzewodowych.

Podpisałem umowę 10-miesięczną z TP i nawet doszło do płacenia kar, ale niestety teraz otrzymałem już drugie pismo oferujące telefon bezprzwodowo po odmowie którego TP zyskuje prawo do zerwania umowy i niepłacenia kar. Ustawodawca nałożył obowiązek podłączenia telefonu bez wskazywania sposobu podłączenia. Odmowa wiąże się ze zdjęcięm nakazu z TP.

Ależ nie odmawiasz... Nie ma na to warunków :) Nie dajesz zasilania... :)

damianexus: z tego co piszesz, mozesz sprobowac oferty orange z cdma. Wczesniej polecono Ci Orange Freedom Pro, ale maja tez w ofercie taki internet mobilny nazywa sie orange free optimum i premium. Tez mozna wziac na probe na 30 dni, placi sie tylko za aktywacje. Jak juz sie zdecydujesz, to napisz jak dziala.

Mam pisemnie odpowiedzieć podając taki argument? Ktoś już tak zrobił i oddalił wniosek?

U mnie po prostu nie było prądu na działce (jeszcze) jak załatwiałem telefon. Więc głowy sobie urwać nie dam, ale co szkodzi spróbować?

PS.

Nie wiem na czym stawiają teraz radiówki ale chyba na Orange - jak nie będzie zasięgu to też nie postawią.

PS2.

Zawsze jeszcze można zapytać w URE czy operator ma prawo żądać od nas zasilania. W zasadzie to zasilanie powinno mieć własny licznik i taryfę C. :) :) :) Budowa nauczyła mnie (niestety) walczyć o każde swoje 5 zł.

Wszelkie IPlusy, BC i Freedomy odrzuciłem z miejsca, ponieważ to się nie sprawdza w ogóle jeśli chodzi o komfort użytkowania. Miałem wszystkie, w podróży da się przeżyć, ale w domu musi być stałe łącze. Chciałem Netię, jednak nie mają kabielka a mojej okolicy, więc trzeba wcześniej mieć TP. Z TP nie miałem problemu, zamówiłem telefon, później internet, następnie zawiesiłem telefon i płacę 64zł +17zł za zawieszenie telefonu. W opisanym powyżej przypadku pogadał bym z sąsiadem, ewentualnie pocisnął bardziej tepsę, skoro sąsiad ma to dlaczego Ty nie możesz mieć.

Ale Freedom to właśnie "na kablu"...

Wszelkie IPlusy, BC i Freedomy odrzuciłem z miejsca, ponieważ to się nie sprawdza w ogóle jeśli chodzi o komfort użytkowania. Miałem wszystkie, w podróży da się przeżyć, ale w domu musi być stałe łącze.

To zależy. Tak się składa, że internet jest moim podstawowym narzędziem pracy, i w domu ze względu na "możliwości techniczne" mam właśnie dostęp przez sieć komórkową. Na wbudowanym w modem antenie jest rzeczywiście kiepsko, ale po podłączeniu zewnętrznej anteny, mam silny sygnał i stabilne transfery - 1Mb/s ściąganie, 340kb/s upload. To może nie powala w obecnych czasach, ale dla większość ludzi do przeglądania stron, poczty, youtube itp. jest to całkowicie wystarczające. I śmiesznie tanie - jeżeli nie ściągasz dużych ilości danych, to 50zł na kwartał ci wystarczy (4GB transferu w play, lub 30zł na miesiąc - 2GB transferu).

Oczywiście nie dla każdego jest to rozwiązanie. Dobrze mieć w zasięgu widoczności nadajnik, ściąganie dużej ilości z sieci będzie drogie, no i ze względu na słaby ping w gry sieciowe sobie nie pograsz :)

Rozumiem, natomiast ja nie posiadam antenki, na zewnątrz mam 3G, ale w domu niestety tylko EDGE i zasadniczo jest tak sobie. Napisałem że w domu tylko stałe łącze, ponieważ jest stosunkowo tanie, a nie ma żadnych ograniczeń w odróżnieniu od ww wynalazków.

Ja jestem pozytywnie zaskoczony tym WiMAXem z Ery. W sumie z tego co wiem tylko Era i Netia mają tą technologię. Pierwsze podejście miałem z Netią ale za daleko do stacji bazowej. Natomiast Era ma spore pokrycie i parametry też fajne. Lepiej chodzi niż Dialogu DialNET Solo, który miałem wcześniej we Wrocławiu. Poza tym zarówno w dzień jak i wieczorem ma tą samą prędkość.

Statycznego IP co prawda nie ma ale DynDNS załatwia sprawę.

A tak wyglądają wyniki na chwilę obecną:

http://www.speedtest.net/result/565699336.png