Deamos 15.09.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Statycznego IP co prawda nie ma ale DynDNS załatwia sprawę. Na komorkowym necie nie zalatwi sprawy bo tam jestes za NAT-em i nic do Ciebie nie dojdzie z zewnatrz. Ale wlasne IP jest potrzebne nielicznym, wiec to malo istotne Do domu spokojnie starcza 2M nawet jak sie jakies torrenty ciagnie, wazniejsze sa opoznienia i czasy pingow, co z tego ze lacze super mega szybkie jak routing marny i na wszystko trzeba czekac Zapchane lacze, ale cos jeszcze idzie http://www.speedtest.net/result/565729982.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.09.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Niestety, najlepszym wyjściem pozostaje dogadanie sie z sąsiadem, tylko też nie wiadomo, czy na centrali są wolne miejsca na dislamie. Wszelkie wynalazki radiowe i komórkowe nadają się tylko do sprawdzania poczty i przeglądanie stronek. Co do wynalazków komórkowych - zgadzam się - natomiast odnośnie radiówki - nie wiesz co piszesz ... Oboje nie macie racji Play (czyli iPlus bedzie taki sam bo to te same nadajniki) w zasiegu 3G chodzi prawie tak samo jak stacjonarna neostrada. Transfery do 150kB/sek, pingi max 120ms, wszystko chodzi *naprawde* bardzo pieknie. Do GPRS ktory byl dostepny 2-3-4 lata temu dziela go lata swietlne Wiem co pisze - Internetu uzywam od '97, przez wdzwaniane zwykle dialupy (0202122;), callbacki, SDI, polpak-t, neostrady, iDSL i roznego typu radiowki, pozatym zawodowo zajmuje sie ogolnie mowiac Internetem Oczywiscie rozmawiamy o hspa, nie gprs, edge czy czyms podobnym. Zasieg 3G wbrew pozorom jest juz u nas bardzo duzy Ze swojej strony BARDZO polecam! Zeby tego bylo malo Play Online kosztuje 50 pln / 2m-ce przy 5GB transferu i jest najtanszym dostepem bezprzewodowym w Europie (byl ostatnio gdzies ranking), a w Polsce chyba nawet najtanszym wogole (mowa o przyzwoitym dostepie, poza lokalnymi lanami po 10 pln gdzie jakosc jest zerowa 5GB transferu spokojnie wystarczy do normalnego uzytkowania, bez p2p i sciagania duzych filmow / plikow. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.09.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Dwa sposoby polecam na TPSA, jeżeli wygląda na to, że możliwości są, a nie chcą podłączać z innych przyczyn (głównie z tego, że muszą udostępniać łącza innym, konkurencyjnym operatorom, po co więc mają im robić przysługę): 1. Zamówienie droższej usługi - na neostradę 1mbps dostałem odmowę z powodu braku warunków, niedługo później kolejny wniosek na 6mbps (umowa na 1 rok) - przeszedł. Pod wykonawca tepsy mówił mi, że dostają zlecenie na wykonanie podłączenia z określonym budżetem - jeżeli mogą się w nim zmieścić to robią, jeśli nie - to odrzucają. Zapewne wysokość przychodów, które przyniesie łącze może mieć istotny wpływ na przyznany budżet. 2. Zlokalizowanie najbliższego słupka tepsy. Często problemem jest ten fragment, są wolne łącza, porty, tylko trzeba pociągnąć kabel od słupka tepsy do posesji. Zrobienie tego oficjalnie - a tylko tak może to zrobić tepsa/jej podwykonawca, to problemy (formalno-prawne) i koszty (odtworzenie nawierzchni itp.). Samemu, jeśli słupek stoi w naszym zasięgu często możemy to zrobić nieoficjalnie i prosto - przekopać kawałek chodnika pod osłoną nocy itp Położyć kabel 2 parowy, telekomunikacyjny (koniecznie czarny, żelowany - do ziemi) od tego słupka, do naszej posesji i przekonać panów monterów, że mogą go użyć i w ten sposób cała ich robota ograniczy się do skrosowania łącza. Wymaga to dotarcia do podwykonawcy tepsy na etapie składania zlecenia i pogadania - trzeba poobserwować kto to robi (kto się kręci przy szafkach i słupkach tepsy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.09.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Oboje nie macie racji Play (czyli iPlus bedzie taki sam bo to te same nadajniki) w zasiegu 3G chodzi prawie tak samo jak stacjonarna neostrada. Transfery do 150kB/sek, pingi max 120ms, wszystko chodzi *naprawde* bardzo pieknie. 120ms to jest to "prawie" co robi dużą różnicę, w wielu zastosowaniach i ogólnie komforcie korzystania. Ale to nie wszystko - gdyby tak było zawsze i wszędzie. Niestety w dużych aglomeracjach, w zasięgu 3G i tak to chodzi kijowo. Może to kwestia ogromnej liczby użytkowników i pojemności systemu. U mnie standardem (3G, plus) jest średni ping na poziomie 300-400 ms (często i dwa razy więcej). W tej sytuacji transfer to kwestia wtórna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 15.09.2009 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 No i udało się dogadać z sąsiadem aaaa i tepsa troszkę spuściła z tonu. Prawdopodobnie bede musiał tylko położyć sam kabel telefoniczny i postawić butelkę wódki:)Drugie optymistyczne rozwiązanie to to, że sąsiad zgodził się (jęsli mi TP SA nie zalozy intertu) przepisac swoj telefon na mnie. Ot pocziwy chłopina:) Wiimax niestety nie ma u mnie zasięgu. iplus praktycznie w ogole nie dziala dlatego bardoz zależy mi na TP SA. Stałe łącze to dla mnie duże udogodnienie bo limit 4 giga mógłby mi czasem wystarczyć jedynie na 2 dni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.09.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Z komorkowymi dostepami jest tak, ze o roznych porach roznie dzialaja a wszystko zalezy od zajetosci siecie. Rozmowy w sieci maja priorytet, wiec jak duzo osob rozmawia, to internet na tym mocno cierpi. Operatorzy przescigaja sie w wymyslaniu promocji z darmowymi rozmowami, szczegolnie wieczorami i wtedy to najgorzej odbija sie na dzialaniu internetu. Niby mozliwosci 3G miedzy telefonem a BTS-em (nadajnikiem komorkowym), niby modem laczy sie na 3600 albo i wiecej w srodku Warszawy a chodzi to strasznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.09.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Niby mozliwosci 3G miedzy telefonem a BTS-em (nadajnikiem komorkowym), niby modem laczy sie na 3600 albo i wiecej w srodku Warszawy a chodzi to strasznie... Bo jest to rozwiązanie dla terenów słabo zurbanizowanych, gdzie często nie ma innej alternatywy. W środku W-wy to można mieć i kabel z tepsy, i kabel z kablówki, pewnie internet z sieci osiedlowej, jakąś radiówkę itd. I to właśnie na tych terenach słabo zurbanizowanych internet komórkowy pokazuje pazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.09.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 damianexus, my mieliśmy ten sam problem. Probowaliśmy wszystkie sieci komórkowe, tragedia. Skończyło się na radiówce z Orange, która działa rewelacyjnie. A u nas zasięg telefonu jest tak słaby, że trzeba wychodzić z domu, żeby z kimś pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 15.09.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Statycznego IP co prawda nie ma ale DynDNS załatwia sprawę. Na komorkowym necie nie zalatwi sprawy bo tam jestes za NAT-em i nic do Ciebie nie dojdzie z zewnatrz. Ale wlasne IP jest potrzebne nielicznym, wiec to malo istotne Niech Cię Era nie zmyli - to nie jest komórkowy tylko WiMAX. Adres publiczny, bez NAT - już zdalnie właziłem i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.09.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Statycznego IP co prawda nie ma ale DynDNS załatwia sprawę. Na komorkowym necie nie zalatwi sprawy bo tam jestes za NAT-em i nic do Ciebie nie dojdzie z zewnatrz. Ale wlasne IP jest potrzebne nielicznym, wiec to malo istotne Niech Cię Era nie zmyli - to nie jest komórkowy tylko WiMAX. Adres publiczny, bez NAT - już zdalnie właziłem i działa. Mialem na mysli taki przez siec komorkowa, WiMaxa nie znam, ale moze bede musial poznac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts