Basia_KRK 17.07.2014 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 (edytowane) Prace ogrodowo-kostkowe strasznie się przeciągają.. a to wynika z faktu, że pogoda niedopisuje, pada deszcz, ziemia mokra i ciężko wyrównać teren. A od tego trzeba zacząć... Znów musieliśmy nawieźć ziemi, bo ciągle jej mało i mało.. Wczoraj i dzisiaj przyjechało łącznie 10 ciężarówek z ziemią... Zdjęcie stanu obecnego - zrobione chwilę temu Znów zaczęło grzmieć.. pewnie przyjdzie burza http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/IMG_1223_zps4992bed8.jpg Edit: No to popracowaliśmy koparką na dzisiaj.. przyszła burza i grad http://i1372.photobucket.com/albums/ag337/basia_krk/IMG_1228_zps96cca528.jpg Edytowane 17 Lipca 2014 przez Basia_KRK Przyszła burza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.07.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Dzien dobry czy mogę poznac producenta blatu kuchennego.Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.07.2014 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Dzien dobry czy mogę poznac producenta blatu kuchennego. Dziekuje pozdrawiam Firma ATLAS KUCHNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 17.07.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam, serdecznie. Jestem zauroczona Waszym Domem. Spodobało mi się też ogrodzenie, które planowaliście zrobić z poziomych elementów aluminowych. Czy robiliście wycenę takiego ogrodzenia? Można spytać jaka wyszła? Może być na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.07.2014 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Drimeth witaj Zrobiliśmy wycenę takiego ogrodzenia z aluminium, nawet u kilku firm. Jednak jego koszty okazały się być w naszym projekcie dość wysokie, w granicach 15-20.000 zł brutto w zależności od firmy. To cena za same panele z aluminium + ich transport i montaż. Do tego dochodzą jeszcze takie koszty jak: - koszt automatu do bramy przesuwnej, - koszt prac budowlanych ogrodzenia, - koszt materiałów budowlanych (stal zbrojeniowa, piasek, beton, bloczki zalewowe, itp), - koszt za tynk + styropian w kilku miejscach, - koszt piaskowca elewacyjnego na ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 17.07.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Dziękuję serdecznie Basiu. Bardzo podoba mi się tego typu ogrodzenie, jednak widzę, że koszty są dość spore. Chyba będę musiała przeprojektować ogrodzenie. Albo przygotować podmurówkę i tymczasowo wstawić coś innego. Ale jest to dość ryzykowne, bo jak to mówią "prowizorki są wieczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.07.2014 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Zgadza się, takie aluminiowe to najdroższe ogrodzenia, ale zapewniam Cię, że najtrwalsze i najbardziej starannie zrobione. Wg mnie, nie ma możliwości zrobienia czegoś podobnego ze stali, bo i tak zawsze będzie widać spawy i "kapoły" z farby... A po czasie stal i tak zacznie rdzewieć. Nie wierzę w to, że będzie inaczej, zwłaszcza, że w PL sypie się solą w zimie na potęgę.... Trzeba iść na kompromis.. Tak też było w naszym przypadku. Zrezygnowaliśmy z paneli ogrodzeniowych aluminiowych i zrobiliśmy mur tylko z bramą przesuwną i furtką... http://2.bp.blogspot.com/-favOiDjrI_c/U15Hn_ZQLlI/AAAAAAAAAcI/bwdM2j9DPyw/s1600/ogrodzenie.png http://1.bp.blogspot.com/-6fsyhFQ57MY/U4SoCJCOfiI/AAAAAAAAAiA/5uae47e4IBA/s1600/ogrodznie+mur.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 17.07.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Basiu, czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg prac i trzymam kciuki za pogodę Temat mi bliski, bo my co prawda kostkę juz mamy, ale jesteśmy w trakcie reklamacji i od 2 miesięcy nie możemy ruszyć prac ogrodowych bo czekamy na zakończenie sprawy z kostką Drimeth, ja mam podobny typ ogrodzenia (tzn brama i furtki), ale ze stali ocynkowanej i malowanej proszkowo. Trochę widać te spawy, ale nie wygląda to źle, a koszt duuużo niższy Z daleka myślę że nikt nie rozpozna z czego to jest, a efekt wizualny podobny...I też mam pełny profil, tzn od środka i z zewnątrz wygląda tak samo.. Tylko gościa nie polecam, bo strasznie jest niesłowny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.07.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 (edytowane) Basiu a u nas niedaleko a ładna pogoda,aż sprawdziłam daty czy aby na pewno to dzisiaj pisałaś,bo na Śląsku gorąco od kilku dni. Co do aluminium to masz rację, Pestka mi ostatnio podesłała namiary na firmę i zaczęłąm się aluminiowymi interesować.Gdyby fundusz wytrzymał to bym takie zrobiła.Może u nich wyceniałaś,a jak nie to sprawdź koniecznie,ja dostałam na aluminiową furtkę znośną cenę,nie wiem czy ją zrobię,chyba potrzebowałabym rady forumoowiczek… www.twojabrama.com.pl Edytowane 18 Lipca 2014 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 18.07.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Dziękuję Wam bardzo za pomysły. Barbara, link zapisałam. Jak tylko zrobię projekt to uderzę po wycenę.lucka, zajrzałam do Twojego dziennika. Czy masz tam gdzieś zdjęcie swojego ogrodzenia w zbliżeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 30.07.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Wreszcie! Ruszyły prace z kostką brukową wokół domu. Już myślałam, że ten moment nie nastąpi, bo cały czas tylko ziemia i ziemia i wyrównywanie terenu i znów ziemia... a raczej jej brak i ciągle brak... Ile jeszcze? Nawieźliśmy 4 ciężarówki czarnej ziemi, ale to okazało się zbyt mało. Potem przyjechały kolejne 2, potem znów 4, a wczoraj kolejna jedna... Chyba na tym się nie skończy. Zostały źle wyznaczone poziomy, teraz nic się nie zgadza i cały projekt się sypie.... Na szczęście ogród pooooooowoli nabiera kształtów. Do efektu finalnego jeszcze daleko. Wyszło strasznie płasko, a nie tak miało być. Projekt miał się "falować" - ja tego na razie nie widzę.. Założyliśmy siatkę na krety i nornice - ciekawe czy pomoże http://3.bp.blogspot.com/-E7eN4qk0REM/U9k7mU-14_I/AAAAAAAAAoc/lxbRzEfCd98/s1600/IMG_1278.JPG http://1.bp.blogspot.com/-3ELJxfL9YHU/U9k7oho1OcI/AAAAAAAAAok/iERMZLqsqzM/s1600/IMG_1279.JPG http://3.bp.blogspot.com/-ImZ4Wo4BqAg/U9k7qKF8EVI/AAAAAAAAAos/yfSO4MylOrI/s1600/IMG_1281.JPG Wszystko wskazuje na to, że jutro rozpoczną się prace z rozkładaniem trawertynu przed patio Kliniec już nawieziony i prawie finalnie ubity. http://4.bp.blogspot.com/-HL3u9OklcL0/U9k7sLqoGwI/AAAAAAAAAo0/TUkrwva59yE/s1600/IMG_1292.JPG http://2.bp.blogspot.com/-inG0AWODNT8/U9k7sgB4KiI/AAAAAAAAAo8/glLy918aw-Q/s1600/IMG_1289.JPG Powstają też schody wejściowe - palisady splitowane Libetu wyglądają super! Muszę teraz pilnie znaleźć wycieraczkę z profili aluminiowych. Planuję wymieszać na niej wkładu: szczotki + guma / winyl. Wycieraczka jest na zewnątrz, więc taki zestaw powinien dobrze się sprawować. http://2.bp.blogspot.com/-9qxNgp6s-ZY/U9k7ivO3viI/AAAAAAAAAoM/_3kXk3BnkDk/s1600/IMG_1272.JPG Narożnej palisadzie, która w połączeniu z Kravento utworzyła "dziurę" dziękujemy. Trzeba wymienić na taką, która jest bardziej płaska. Nie lubimy takich niedociągnięć Szkoda, że wykonawcy tego nie widzą. http://1.bp.blogspot.com/-KIeJjRQYeQ0/U9k7kXmmLpI/AAAAAAAAAoU/bp64KjhkCTs/s1600/IMG_1276.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 01.08.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Przepiekny dom Mam pytanie jakiej dokładnie farby uzyliście do pomalowania desek na podbitce i elewacji bo chce osiagnąć identyczny efekt. Jesli jest taka możliwośc to prosiłbym o dokładna nazwę tej farby Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.08.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 PawelWo - podbitka i elewacja malowane farbą Tikkurila Valtti Expert (matowy impregnat do drewna wzbogacony woskiem) w kolorze Orzech Z tego co pamiętam 3 warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 04.08.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Przewertowałem wasz cały dziennik i juz znalazłem ale dziekuje bardzo za odpowiedz. Jedno co zauważyłem to to, ze od czasu pomalowania deski ściemniały względem okien. Mam tu na mysli to, że jak malowaliście je to były w identycznym kolorze jak okna a na ostatnich dodanych zdjęciach deski sa juz ciemniejsze. To tylko złudzenie a może wina aparatu lub tak tylko pada światło?? czy po prostu tak jest?? Pozdrawiam serdecznie. Ps. chciałbym być na etapie układania kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.08.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 PawelWo, rzeczywiście, na ostatnich zdjęciach tak widać. Nie zwróciłam na to wcześniej uwagi. Sprawdzę i dam znać. Jest inny aparat, moze to jego wina A może rzeczywiście ściemniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 05.08.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Na dniach muszę kupić farbę i cały czas mam dylemat czy kupić tikkurilę czy Sadolin Raczej skłonie się ku Tikkurili, jest droższa ale z pewnościa lepsza. Pamietasz może jakie było rzeczywiste zużycie farby?? Producent podaje, że do 20m2 z 1 litra, Ja juz założyłem, że jest to 15m2 z 1 litra Myslisz, że powinienem założyć jednak 1 litr na 10m2 czyli połowa tego co podaje producent?? Wiem, że podbitke i elewacje robiliscie jakies 2 lata temu i ciężko może byc z pamięcią ale może jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 06.08.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 I jak tam z tym kolorem?? Jest ciemniejszy względem okien?? Czekam z niecierpliwością na twoja odpowiedz bo nie wiem ile mam zamówić tej farby poniewaz nie wiem jaka jest jej rzeczywista wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 06.08.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 PawelWo, niestety nie powiem Ci jakie było rzeczywiste zużycie farby. Jeżeli chodzi o kolor desek, to stwierdzam, że to tylko złudzenie optyczne. Kolor nie ściemniał, jest taki sam, gdy malowaliśmy. Jak już to okna zjaśniały, stały się bardziej "rude" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 06.08.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Dziękuję za odpowiedz. Zakupię Tikkurile valtti expert orzech i założę, że zamiast tych deklarowanych 20m2 z 1 litra w realu będzie 10m2 z 1 litra Okien jeszcze nie mam ale wydaje mi się, że jak zamówimy kolor orzech to powinno wszystko pasować. Docelowo będziemy równiez robic elewacje drewnianą w kilku miejscach bo to jednak super wygląda i tak mamy w naszym projekcie a po ogladnięciu zdjęć w Twoim dzienniku nie mamy juz żadnych wątpliwości, że nasz dom tez musi byc wykonczony drewnem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 15.08.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Baiu mam prośbę czy mogłabys mi napisać na prov namiar na ekipę co pogłabiała Wam piwnicę. I ile tam mieliście metrów i jakie koszty tego były. Ja mam nieduzą piwnicę wysoką na 175 cm i chcielibyśmy do 2 metrów ja pgłebić zaizolować i miec tam pralnie i dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts