Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basi i Tomka krakowska przebudowa - komentarze do dziennika

Basia_KRK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Gratuluję WZ i ciekawego projektu.

Pozwolę sobie jednak wstawić swoje 3 grosze.

1. Okna od południa - takie wielkie i piękne, tylko przed zatwierdzeniem projektu radzę popytać kto takie okna zrobi i za ile. Nawet ze stałymi przeszkleniami może być problem, o otwieranych czy przesuwnych nie mówiąc. U mnie był otwór 200x230 i wszyscy sprzedawcy mocno sugerowali jego podział na 2 mniejsze.

2. Mnie tam się ten kamień bardzo podoba. Kamień, drewno i złamana biel lub jasnoszary.

3. Doświetlenie od zachodu. Pierwotnie były luksfery, zamieniłaś na kamień. Ładnie jest, tylko czy nie przydałoby się trochę światła m.in. na klatce schodowej?

Tyle na szybkiego, jak się bardziej wczytam i wpatrzę to podzielę się nowymi spostrzeżeniami.

3. Doświetlenie od zachodu. Pierwotnie były luksfery, zamieniłaś na kamień. Ładnie jest, tylko czy nie przydałoby się trochę światła m.in. na klatce schodowej?

Niestety nie możemy tam zrobić okien, bo jest granica z sąsiadami, dlatego początkowo były luksfery. Jednak okazało się, że wyszły w beznadziejnych miejscach w środku (w szafie na ubrania i w rogu w salonie).. Klatka jest doświetlona dużymi oknami od południa i północy. Mam nadzieję, że będzie OK :)

Co do okien, to będziemy zamawiać w firmie Natura , już wstępnie rozmawialiśmy 8)

Jesli chodzi o projekt to dzieje sie dużo i w sumie trudno mi powiedzieć coś wiecej :) jak dla mnie to zamieszanie jest spore... do pewnego stopnia pracuje na wrażenie splendoru, tego 'och', ale ja się gubię gdzie są bryły, gdzie bazowość tego budynku... trudno mi to uchwycić...

ale nie o tym miałem...

dodam od siebie jedną rzecz. Na tym forum jest jedna osoba, która dość mocno uczuliła mnie na kwestie ppoż (pozdrowienia dla mayland :))

Stąd też dzięki niej projektuję u siebie tak okna by w każdym pomieszczeniu było conajmniej jedno okno otwierane ( w razie nie daj boże jakiegoś pożaru - do szybkiego spieprzania i ratowania życia). Okna obecnie są z takiego szkła, że wątpie by nawet rzucony przez dwóch ludzi stół zdołał je (zwłaszcza sztywnego fixa) rozbic.

Stąd tez moja podpowiedź. w widokowym salonie (te potężne dwa fixy) zrobiłbym gdzieś z boczku jedno okno otwierane. Na planach były tam dwie przesuwki, ale to wielkie szkło jest chyba za dużo na przesuwkę (choć podobno wszystko kwestią kaski). jeśli zniknęły tam wyjścia to może warto o jakimś pomyślec...

Niestety nie możemy tam zrobić okien, bo jest granica z sąsiadami, dlatego początkowo były luksfery.

tak też myślałam - za wąska działka

Jednak okazało się, że wyszły w beznadziejnych miejscach w środku (w szafie na ubrania i w rogu w salonie).

No tak, komu potrzeba okna w szafie ;)

Klatka jest doświetlona dużymi oknami od południa i północy. Mam nadzieję, że będzie OK :)

Oglądając w pośpiechu nie skojarzyłam tych okien - fakt, na schodach nie powinno brakować światła.

Basia, zapewniam Was, ma wszystko przemyślane ;-) Nic dziwnego, jak już tak daleko są posunięte plany przebudowy! Ja mocno kibicuję, a kto wie, może osobiście będę kiedyś podziwiała realizację ;-)

Kamień jest niesamowity! Już obmyślam, gdzie mogłabym go wykorzystać w Codziennym :D

Jesli chodzi o projekt to dzieje sie dużo i w sumie trudno mi powiedzieć coś wiecej :) jak dla mnie to zamieszanie jest spore... do pewnego stopnia pracuje na wrażenie splendoru, tego 'och', ale ja się gubię gdzie są bryły, gdzie bazowość tego budynku... trudno mi to uchwycić...

Marku, nie jestem architektem, ciężko mi się wypowiadać na ten temat. Z tym projektem to jest trochę tak, że trzeba było iść na różne kompromisy, może dlatego powstała taka właśnie bryła, gdzie jest spore zamieszanie... :roll:

ale nie o tym miałem...

(...)

Stąd tez moja podpowiedź. w widokowym salonie (te potężne dwa fixy) zrobiłbym gdzieś z boczku jedno okno otwierane. Na planach były tam dwie przesuwki, ale to wielkie szkło jest chyba za dużo na przesuwkę (choć podobno wszystko kwestią kaski). jeśli zniknęły tam wyjścia to może warto o jakimś pomyślec...

Marku, w salonie mamy przesuwane okna, tak jak na zestawieniu - myślę, że będzie OK:

http://img686.imageshack.us/img686/2334/oknasalon.jpg

[wpisy przeniesione z dziennika budowy]

druga wersja lepsza

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik59703.htm

Kurcze nie moge sie juz doczekac efektu końcowego... dla mnie plany rewelka - z zewnatrz domek starsznie mi sie podoba.

Mozesz podać nazwisko projektanta lub stronke na której jest więcej jego projektów???

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik42054.htm

bardzo ładny projekt :D ciekawe jak wyjdzie po przebudowie .Czeka was tak samo dużo pracy co nas ale warto powodzenia życzę :D

http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik108667.htm