AgaJeżyk 11.01.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Cześć Basiu ! "Dorwałam" się dzisiaj do twojego dziennika i hmmm jestem pod wrażeniem. Domek "do remontu" powiadasz ? Toć to nie Remont a Rewolucja Trzymam kciuki - mocno, mocno ...by wam sił starczyło bo powiadają, że lepiej zburzyć i postawić od nowa - jak remontować. Ale to "powiadają" ...może leniwi są Ja wiem co to zapał i entuzjazm ... góry przenosi ! Będę wam dopingować. A swoje trzy grosiki wcisne - jak mogę ... http://img269.imageshack.us/img269/8379/3d200911.jpg - mi się podoba ...ale kamienia za dużo ...ciut. Biały paseczek się prosi - ułagodzi tak i symetrii doda.Tak odrobinkę powyżej okna (chyba piwnicznego) - wystarczy. A i technicznie łatwiejsze do wykonania - kamień ciężki jak Pozdrowionka - będę "nawiedzać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 13.01.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Hejka, wyczailam w Twojej sygnaturce fajne wizualki i zaraz pobiegłam cie szukać, zeby sobie spojrzeć na to z bliska. Ale rozpierducha się szykuje.To raz. Dwa, elewacja jest elegancka, bardzo bogata i nawiązuje do terenów, w których mieszkasz. Kamień na elewacji to łupek?Ładnie się prezentuje.Podobnie jak Aga mam wrażenie, ze czegos za dużo jest na tej ścianie, ale nie wiem, czy napewno kamienia. Bedziesz miała tegalit na dachu? Życzę powodzenia i sprawnej realizacji planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 13.01.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 - mi się podoba ...ale kamienia za dużo ...ciut. Biały paseczek się prosi - ułagodzi tak i symetrii doda.Tak odrobinkę powyżej okna (chyba piwnicznego) - wystarczy. A i technicznie łatwiejsze do wykonania - kamień ciężki jak Aga, tak właśnie będzie To nasza ostatnia wizualizacja: http://img193.imageshack.us/img193/4678/3d200919kopia3824904.jpg 78mysz - na dachu planujemy Creaton Domino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 13.01.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 tak sobie pomyslalem że architekt wymieknie jak po dokładnym projekcie zlożonym do PnB przyjdzie mu przerabiac wszystko do nieznanych wczesniej (?) wymagań zabudowy. To nie tylko architekt, ale zapewne ponowne przeliczenie przez konstruktora... nie znam nikogo poza osobą, która mi pomagała i pewnie będzie dalej jak sie da namówić na ciąg dalszy... popytam ją. Dobrze rozumiem że zakres jeg zadan to przerobienie projektu jesli chodzi o kat dachu i wnętrza (do takiej zmiany wysokości kalenicy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 13.01.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Aga, tak właśnie będzie To nasza ostatnia wizualizacja: http://img193.imageshack.us/img193/4678/3d200919kopia3824904.jpg Nooo - i o to chodziło Teraz jest dobrze ! Ja to jakiegoś fioła mam na punkcie symetrii, ważenia i ...sprawiedliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 13.01.2010 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 tak sobie pomyslalem że architekt wymieknie jak po dokładnym projekcie zlożonym do PnB przyjdzie mu przerabiac wszystko do nieznanych wczesniej (?) wymagań zabudowy. To nie tylko architekt, ale zapewne ponowne przeliczenie przez konstruktora... Marku, nie mamy jeszcze projektu architektonicznego, tym bardziej złożonego do PnB. Mamy jedynie koncepcję. Teraz, gdy znamy już warunki zabudowy, pozostaje do zmiany kąt dachu (z 38 st. do 45-50 st.) i zrobienie projektu architektonicznego. Mamy całą inwentaryzację i opinię techniczną od konstruktora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 13.01.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 tak sobie pomyslalem że architekt wymieknie jak po dokładnym projekcie zlożonym do PnB przyjdzie mu przerabiac wszystko do nieznanych wczesniej (?) wymagań zabudowy. To nie tylko architekt, ale zapewne ponowne przeliczenie przez konstruktora... Marku, nie mamy jeszcze projektu architektonicznego, tym bardziej złożonego do PnB. Mamy jedynie koncepcję. Teraz, gdy znamy już warunki zabudowy, pozostaje do zmiany kąt dachu (z 38 st. do 45-50 st.) i zrobienie projektu architektonicznego. Mamy całą inwentaryzację i opinię techniczną od konstruktora.. oki. to dobrze. podpytam jutro i dam znac na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.01.2010 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Wygląda na to, że nie mamy architekta. Jego dzisiejsze zachowanie było poniżej krytyki... Tylko kto nam teraz zrobi projekt architektoniczny? Obecnie szukamy nowego architekta... Możecie kogoś polecić? Najlepiej z okolic Krakowa oczywiście... co się stało że się Państwo rozstaliście? Emocje, emocje, emocje i ciężkie charaktery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 14.01.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Emocje, emocje, emocje i ciężkie charaktery... nie uda sie tego jakoś odkręcić ? czas daje odprężenie nieraz... nie dodzwoniłem się... może jutro. zależy mi na swojej sprawie wiec rychło to będzie.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 14.01.2010 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 czas daje odprężenie nieraz... Pozostaje napisać - czas pokaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 14.01.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Wygląda na to, że nie mamy architekta. Jego dzisiejsze zachowanie było poniżej krytyki... Basiu - powiem co myślę ...jeśli pozwolisz Jeżeli w tej chwili zaiskrzyło cos (w negatywnym tego słowa znaczeniu) i nie podoba ci się zachowanie architekta - odpuść sobie. Takie zachowanie może się w każdej chwili powtórzyć ... ale ty będziesz musiała ulegać facetowi jak przysłowiowemu "wrzodowi na ...wiesz", bo nie raz jeszcze po odbiorze projektu będziesz od niego zależna. Nikt nie dokona zmian w takim projekcie (jak coś będzie skopsane ) - tylko on. A błędy zawsze mogą wyjść i to w trakcie budowy. Takie perypetie z architektem są w dzienniku an.i - poczytaj jak znajdziesz chwilkę. http://forum.muratordom.pl/dom-anny,t168501.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.01.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Wygląda na to, że nie mamy architekta. Jego dzisiejsze zachowanie było poniżej krytyki... Tylko kto nam teraz zrobi projekt architektoniczny? Obecnie szukamy nowego architekta... Możecie kogoś polecić? Najlepiej z okolic Krakowa oczywiście... Witaj. Poszukaj u nas na liście. Namiary w moim podpisie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 15.01.2010 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Oooooo, dziękuję, super ta lista! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 16.01.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Zachęcona wizualkami weszłam i ja Projekt rewelacyjny, działka z potencjałem - pozostaje mi życzyć tylko wytrwałości i pieniążków Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.A 16.01.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Ciekawy projekt, przyjemnie jest zobaczyc cos innego niz ta masowka jaka sie buduje.(chyba nie narazilem sie nikomu ) Zastanawiam sie czy przy tak ostrych liniach elewacji potrzebny jest dodatkowy akcent w postaci bardzo wyrazistej wykladziny kamiennej.Moze masz visualizacjie z innym kamieniem (np piaskowc ,granit ) cos polskiego na przyklad.Zawsze to ekologiczniej. A propo dachu to niewidze problemu. Przy waszym dwuspadowym (tak to wyglada) podniesienie o pare czy parenascie stopni to bulka z maslem zarowno dla architekta czy inzyniera( tak przynajmniej powinno byc) Wiem cos o tym bo sam jestem inzynierem . I na koniec jesli masz duzo powierzchnii przeszlonej to jak niechcesz sie meczyc z myciem to mozna zamontowac szklo samoczyszczace sie. Niewiem tylko czy jest to dostepne w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguleczka 16.01.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Ups przepraszam to tu miał być wpis , domek zapowiada sie rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 16.01.2010 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 radzę zamontować ręcznikowce w łazienkach... przydatne PS jak wygląda sprawa Państwa architekta? Będą na pewno Co do architekta - sprawa dojrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.01.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Basiu wpadam z rewizytą Rozbudowa zapowiada się imponujaco Fajna nowoczesna bryła, choć ja sama wolę bardziej tradycyjne życzę dużo cierpliwości bo będzie Wam potrzebna no i sumiennych, terminowych i rzetelnych fachowców my też przebudowywaliśmy stary dom, rozwaliliśmy niemal wszystko... zostały tylko 4 zewnętrzne ściany do nadproży- wówczas widok był straszny...pracy naprawdę dużo więcej niż przy budowie od podstaw ale warto Basiu widzę, że Posadziliście całkiem duże drzewka, Napisz proszę jak Wam się przyjeły, robiliscie to we własnym zakresie czy angazowaliście ogrodnika? Pytam bo chciałabym u siebie wsadzić też takie dorodne tuje ale obawiam sie czy aby nie uschną Co do cegły, to myslę że Macie duże szanse na odkrycie takowych i u Was my jak zbilismy tynki od razu jednomyslnie postanowilismy , że u nas zostaje taka golutka Powodzenia i dużo radości z budowania życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 17.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 zerknalem sobie na rzuty (ślęczę nad swoimi) i mam kilka przemyslen.. moze sie przydadzą 1. Jeśli macie w piwnicy pralnię, to moze warto na pietrze (dwie kondygnacje do biegania) zrobić jakiś zsyp do pralni ? Niestety w pionie jest tam na piętrze pokój czyjś... na pewno zaoszczędziłoby to Wam sporo czasu przy takiej lokalizacji pralni (na pietrze są wszystkie szafy, ciuchy itp). 2. kuchnia w tym układzie jest ciekawsza, choć takie duże okno od ziemi w kuchni - nowoczesne, okno nad kranem - już tradycyjnie. 3. Jestem zwolennikiem eksponowania schodów bo to kluczowe miejsce ale rozumiem że większość ma inne podejście 4. jednak macie otwierane okna z salonu. bardzo ok. 5. Gabinet na dole, tez powoli do tego dojrzewam... 6. Podobno (wyczytałem gdzieś tutaj na forum) nazwa Komunikacja zamiast Hol jest w projekcie przyjaźniejsza jesli chodzi o jakieś tam podatki , ale trzeba to sprawdzić. Zgodzę się z którymś przedmówcą, też mam wrażenie przesytu dziania się (megawrażenie na siłę) w elewacjach... delikatniejsze kamienie, albo jakiś lekk oszumiący tyn... tak jak bym to widział, wtedy tez bardziej będzie czytelna bryła, teraz czytelnośc tańczy w wielu sferach... zwłaszcza że renderingi są jakby mało spójne z realizmem docelowej bryły (są mocno autorskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 17.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Basiu wtrące jeszcze swoje 3 grosze odnosnie architekta Ciężko jest znależć architekta idealnego, doskonałego...w moim mniemaniu taki nie istnieje Mój dom też jest według indywidualnego projektu, projekt kosztował krocie a my nie specjalnie jesteśmy zadowoleni ze współpracy, sami właściwie rozrysowalismy wszystko, całość to nasze pomysły- potrzebowaliśmy fachowego spojrzenia na całość , no i oczywiście aby ktoś to przeliczył konstrukcyjnie, narysował profesjonalnie no i się pod tym podpisał Nasza architektka - z ogromnym doświadczeniem popełniła masę blędów, cześć z nich wyłapaliśmy w trakcie budowy, cześć widzimy jeszcze teraz i az boję się pomysleć co będzie jak zamieszkamy emocje i gorzkie słowa też przy tym padały ale...ten etap mamy na szczęście za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts