Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers czy De Dietrich???

Gość

Recommended Posts

Witajcie,

Bardzo intensywnie :o głowimy się z mężem który lepiej kupić. Piec Junkersa, czy De Dietrich-a. A może jeszcze inny.... :-?

Jeżeli możecie podzielić się ze mną swoimi przemyśleniami, doświadczeniami lub spostrzeżeniami na pewno ułatwicie podjęcie sensownej decyzji niezdecydowanym.

Pozdrawiam

Witajcie,

Bardzo intensywnie :o głowimy się z mężem który lepiej kupić. Piec Junkersa, czy De Dietrich-a. A może jeszcze inny.... :-?

Jeżeli możecie podzielić się ze mną swoimi przemyśleniami, doświadczeniami lub spostrzeżeniami na pewno ułatwicie podjęcie sensownej decyzji niezdecydowanym.

Pozdrawiam

Z tego co słyszałem, to krytykują Junkersa. De Dietrich - nie słyszalem opini ani dobrych, ani złych.

Słyszałem pozytywne opinie o Vaillantach, Viessmanach i Buderusach - sam kupiłem w końcu tego ostatniego, jednofunkcyjny + zasobnik 120L + sterowanie pogodwe. Używam rok i problemów (jak narazie!) brak. Cena Vaillanta i Buderusa mniej więcej ta sama. Viessman był ok. 1000PLn droższy.

No cóż, nie wiem dlaczego firm które wymieniłeś w ogóle nie brałam pod uwagę. Natomiast po rozmowach ze sprzedawcami dowiedziałam się , że taki De Dietrich to jak w samochodach Volvo a np. Junkers-a porównali do Renault. ( na marginesie uwielbiam francuskie samochody a przede wszystkim renault). Tak więc poczytam jeszcze forum i poczekam na więcej opinii.

Pozdrawiam

My z żoną też mieliśmy taki dylemat i wybraliśmy vaillant vk int 24 kW z programatorem vrc 410s.

Z rad zasięgniętych przed wyborem pieca De dietrich owszem ale modele od 6.000 w wzwyż, natomiast junkers chyba nie miał stojących. Poza tym automatyka w de dietrich jest trochę mało czytelna i skomplikowana

My z żoną też mieliśmy taki dylemat i wybraliśmy vaillant vk int 24 kW z programatorem vrc 410s.

Z rad zasięgniętych przed wyborem pieca De dietrich owszem ale modele od 6.000 w wzwyż, natomiast junkers chyba nie miał stojących. Poza tym automatyka w de dietrich jest trochę mało czytelna i skomplikowana

Witam

Lordzie Vaderze

Mam De Dietricha (kondensacyjny Innovens 25 LP) i automatyka jest nad wyraz przejrzysta. Nie wiem jak jest w kotłach atmosferycznych, ale opinia o nieprzejrzystości jest (przy ocenianiu De Dietricha jako całości) krzywdząca.

Cudka

Czy jest dobry? Ciężko odpowiedzieć. Chodzi, grzeje, programator ma to co ja chce, żeby było, kosztował taniej niż np. Viesmann czy Vaillant. Spytaj mnie za 10 lat :D

Pozdrowienia B.

Cudka,

W watku o ogrzewaniu gazem ziemnym ludzie pisza, ze nie wazne jaki masz piec - i tak spali tyle, ile ma spalic (czasem nawet te "lepsze" pala za duzo!). Ktos napisal, ze wybral zestaw Termet'a (piec + zasobnik 120 l za ok. 3000), bo byl 2 x tanszy od renomowanych. Chodzi i ogrzewa tak samo jak te drozsze.

Ja osobiscie mam ogrzewacz przeplywowy Termet'a , chodzi juz z 10 lat bez zadnego problemu.

Wybor nalezy do Ciebie.

Pozdrawiam

Mirek

nawiązując do pytania autora wątku,

znalazłem info w necie, że Junkers współpracuje z De Dietrich,

jedni robią automatykę dla drugich, a ci drudzy wymienniki dla tych pierwszych. Ale z kolei nie do wszystkich modeli.

ot globalizacja !

Jeszcze o globalizacji,

Junkersy składają także na Słowacji,

Vailannty ( niektóre modele ) w Hiszpanii,

sporo pieców ( nie wiem których ) robi się na Ukrainie,

Jak tak dalej pójdzie kupię Termeta ...

chyba naklejka jest w nim polska ( ale tylko w 20% ) ;-)

Chociaż mam dotychczas osobiste baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo złe doświadczenia - ale chodzi o serwis nie o trwałość pieców !

Cz.

Śpieszę donieść że Junkers nieposiada fabryki w żadnym z krajów europy środkowo- wschodniej. Jeżeli ktoś mówi wam inaczej to znaczy że łże bo jest z konkurencji, która chwyta się już wszystkiego zamiast walczyć uczciwie

Śpieszę donieść że Junkers nieposiada fabryki w żadnym z krajów europy środkowo- wschodniej. Jeżeli ktoś mówi wam inaczej to znaczy że łże bo jest z konkurencji, która chwyta się już wszystkiego zamiast walczyć uczciwie

Śpieszę donieść, że nie jestem konkurencją (junkersa) , tylko malućkim konsumentem, potencjalnym klientem - jak we mgle - szukającym najlepszego produktu dla siebe.

Informacje pochodzą, jak napisałem z netu - ta jak sobie przypominam z innej listy dyskusyjnej, której nikt nie zanegował.

A tak nota bene, widzę, że wątki pilnie są śledzone przez PH firm budowlanych, instalacyjnych, handlowych itd.

Qurcze, może zamiast nieeleganckiej walki, propagandy i reklamy czasem troszkę więcej konkretnej informacji.

wyedukowany klient to lepszy klient ! :wink:

Ta informacja powyżej może być cenna, tylko dlaczego tak mało ???

Cz.

Z mego doświadczenia wynika ze nawet piece najtańsze potrafią działać bez serwisu bezawaryjnie kilka lat. Prawda jest taka ze piece droższe są droższe a tańsze po prostu tańsze :lol:

Ludzie decydując się na zakup pieca cenę dobierają do standardu życia choć zawsze są wyjątki Co do junkersa to trochę mnie ostatnio zaskoczył ty że na całą Polskę nie maja jednego pieca na części i czasami na głupi element trzeba czekać kilka tygodni Osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania najdroższych urządzeń mamy przecież taki wybór

Z tego co slyszalem to teraz w piecach liczy sie elektronika. A Junkers ma sterowanie BOSCHa - najlepsze ze wszystkich dostepnych.

Mam taką elekronikę w samochodzie. Raz w roku bulę 500 za wymianę reg.wonych obrotów i sys recyrkulacji spalin - niech zyje bosch jest najlepszy w bublach !

Gość TomekW
Od ponad roku uzywamy pieca DeDietrich i nie ma z nim zadnych klopotow. Zreszta czemu mialy by byc? Podejrzewam, ze podpbnie byloby z Junkers'em. Glowna cecha, ktora zdecydowala o zakupie tego pieca to wbudowany (jako standard) sterownik drugiego ukladu grzewczego - w naszym przypadku podlogowego. Reszta producentow oferuje takie cudo ale jako opcje (dosc kosztowna). Automatyka jest prosta i wystarczajaco funkcjonalna. Zasobnik 120l + sterowanie pogodowe + czujnik pokojowy, wszystko dziala sprawnie i elastycznie. Wanzna rzecz to prawidlowy dobor mocy pieca do wymagan budynku. Nie kupowac na wyrost! :)