Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers czy De Dietrich???

Gość

Recommended Posts

Pozdrawiam wszystkich śledzących ten wątek. Wszystkie opienie są dla mnie ważne. Dlatego zachęcam do nowych wpisów. Jak widzę włoskie piece o które nieśmiało zapytałam są jakimś nowum wśród forumowiczów (?) czy po prostu są tak marne , że nikt nawet nie zawiesił na nich swoich inwestorskich oczu. :wink:

Pozdrawiam :D

Do cudki

całość po upustach kosztowała 5.500 zł, i jak narazie jesteśmy z niego zadowoleni. jeżeli chodzi o wypowiedź na temat De dietrich, to nie były moje słowa, tylko słowa sprzedawcy, a jęzeli chcesz się dowiedzieć i zobaczyć to odwiedź stronę De dietrich( chyba, że sobie zafundujesz jeden z nowszych, ale wtedy kryterium ceny odrzuć). Jeżeli chodzi o serwis, sprawdzałem, nie ma porównania do innych ( z wypowiedzi fachowców wynika, że dopiero zaczyna się tworzyć)

Lord Vader :evil: :evil:

• 2 months później...
Zakupiłem De Dietrich. Czeka na montaż. Jak zauważyłem, nie jest to znana firma w Polsce, dlatego trudno cokolwiek powiedzieć a raczej przeczytać (na forum). Wchodzi na rynek, ale np na rynku niemieckim całkiem całkiem znana i uznana. Mam nadzieję że będę zadowolony . pozdrawiam.

To dobry piec ale wiesz ze jest on Francuski :o a co do Forum to Forumowicze wcale nie odzwierciedlają rynku budowlanego w Polsce są to ludzie których łączy internet Są ludzie mający wyrobione zdanie i doświadczenie ale pojęcia o internecie nie mają

gratuluje Neo23,

napisz jaki model kupiłeś ?

De Dietrich kondensacyjny był jednym z dwóch moich faworytów przed ostateczym wyborem głównie ze względu na dolny parametr paracy. moduluje jak pamiętam cuś od 4 kW. Wybrałem Immergasa, ale głównie ze względu na specyficzne potrzeby i układ kotłowni a nie firmę czy tp.

Cz.

Jeżeli chodzi o model to City 1.24 jednofunkcyjny.

Natomiast jeżeli chodzi o twój post Niezły to :

-masz racje słyszałem ze to francuz choć brzmi jak niemiec hehehe, ale ja nie napisalem ze to firma niemiecka ....

- poza tym tak naprawdę to- Jean Dietrich nie wiem czy byl francuzem , imię na to wskazuje ale nie nazwisko, moze jego matka była?

- firma powstała w Reichshoffen na płn od Strasburga (tego we F) w 1684 r. ma tradycję nieprawdaż?

- dopiero w 1697 r Alzacja (tak więc i Strasburg) została wcielona ostatecznie do Francji

- po przegranej wojnie francusko-pruskiej 1870-1871 wraz z Lotaryngią wcielona do Niemiec

- po zakończeniu I wojny światowej, na mocy traktatu wersalskiego powróciła do Francji

-1940-1944 włączona do III Rzeszy

-1945 ponownie przy Francji, ale czy o tym jaka to firma decyduje siedziba czy jej udziałowcy .......

Oczywiscie to wszystko to tylko ciekawostka bo nie o to tu chodzi.

Cieszy mnie to ze napisalem ze to dobry piec , oby mój egzemplarz też taki był . pozdrawiam

Jak pytałem po raz pierwszy w firmie instalatorskiej (ze sklepem) o kocioł, to proponowali mi jakiś za ok. 12 tys. zł. Później po kilku odwiedzinach u nich, była już propozycja za 8... 6.. 5,5 tyś różne kotły. W końcu jak zdecydowałem ( dogadałem ) się, że będą robić mi całą instalację wody, kanalizację i c.o. to szef firmy powiedział, że nie ma co przepłacać, żebym kupił Termeta (też u nich) . On (szef) i tak serwisuje wszystkie te kotły więc wie co mówi. Twierdzi, że będę zadowolony. W razie czego będzie pod ręką, ale zapewnia, że nie częściej niż gdybym kupił inny droższy kocioł.

Gość Marbah

Mam kondensacyjnego De Ditricha Domolight 3-18 LP z oryginalnym zasobnikiem 130 l (były sprzedawane jako zestawy), komin koncentryczny (rura 80 w szachcie kominowym). Automatyka pogodowa z wewnetrznym panelem dialogowym. Pompa cyrkulacyjna z termostatem i tajmerem (Grundfoss). Pracuje od maja 2003 r.

Po stosowaniu przez 10 lat wiszącego Termeta + termetowskego junkersa stwierdzam pełen konfort ciepłej: stabilność temperatury przy wielu poborach, no i ta cyrkulacja !!. Zużycie gazu w lecie 1,4 -1,5 m2 przy 5 osobach.

Automatyka w okresie grzewczym daje rewelacyjna stabilność wewnętrznej temperatury (przy ustawieniu 20 stopni odchylenia mniejsze od 0.5 stopnia). O zuzyciu gazu powiem coś po całym sezonie, ale jest więcej niż dobrze.

Pozdr

Marbah