Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Niedużego domu z Ytonga pod Krakowem

kar_ma

Recommended Posts

Witaj!

Widzę, że w takim samym czasie zakupiliśmy działki:) Czy na pewno jesteście zdecydowani na Ytong? My na początku też chcieliśmy z stawiać z niego ściany, ale ze po przemyśleniu wszystkich za i przeciw zmieniliśmy zdanie:

przeciw: większy koszt materiału, bardziej miękki, pod oknami wymagane zbrojenia, a i tak zawsze coś popęka, bardziej nasiąkliwy. ZA na pewno przemawia łatwość i szybkość wykonania, ale dobra ekipa równie szybko wymuruje ściany z ceramiki.

Jak postępy prac na budowie?

Witaj mort :)

Do Ytonga przekonały nas przede wszystkim jego właściwości cieplne - u nas będą ściany jednowarstwowe, więc odchodzą koszty docieplenia (materiał i robocizna). Z wad zdajemy sobie sprawę - jak przestoi jedną zimę bez elewacji to nie zdąży nasiąknąć. A potem po otynkowaniu nie powinien podciągać wody w terenu - budynek będzie nieco podniesiony i wykonany cokół.

A co do postępów to właśnie zrobiono ściany piwnic. Postaram się szybko uzupełnić dziennik, aby być w miarę na bieżąco :wink:

• 2 weeks później...
na budowie tyle się dzieje, że nie nadążam z opisywaniem :) Pogoda sprzyja i dom rośnie w oczach.

Witam!

Działeczka bardzo fajna - bliziutko Krakowa.

Czy dziś na budowie też się dużo dzieje :-? Chyba coś nam pogoda pokrzyżowala plany......

Trzymam kciuki za budowę - gratuluję przemyślanych decyzji (co do projektu) - ja wybudowalam domek który z założenia miał być małym domem - 140m2 pow. a jakoś tak sam urusł do 230m2. Zdecydowanie za dużo sprzątania - mam darmowy fitness w domu. Ale jak to mówią pierwszy dla wroga .....

Jesteścia na fajnym etapie budowy - "dom rośnie w oczach" - potem- sorki za pesymizm ale dom przestaje rosnąć a jakoś tak kasa topnieje w zastraszającym tempie :-?

W każdym razie jak się już dobrnie do końca ......

-----poranna kawka na tarasie albo w ogródku, zielono w koło, spokój, ptaszki ćwierkają----- i chyba ta kawa na tarasie trzymała mnie przy życiu.....

Pozdrawiam i czekam na zdjęcia.

Witaj rencia :)

Wiem, wiem, że na początku to się szybko wszystko dzieje i z dnia na dzień są postępy wizualne, a potem tendencja się odwraca... No cóż - liczymy na to, że przed zimą 2010 się wprowadzimy :)

A wczoraj i dzisiaj niestety nic się nie dzieje, na budowie śnieg :(

Mam nadzieję, że od przyszłego tygodnia pogoda się poprawi tak jak zapowiadają.

Serdecznie dziękuję wszystkim za słowa wsparcia :)

Postaram się szybko uzupełnić dziennik o bieżące zdjęcia.

Jak na razie miałam rozterkę co do sposobu wykończenia kominów nad dachem - ostatecznie zdecydowaliśmy się tylko otynkować kominy, a zaoszczędzone pieniądze (które nie zostały wydane na cegłę klinkierową :wink:) na pewno przydadzą się na późniejszym etapie.

Pocieszam się, że zawsze w przyszłości będzie jeszcze można dla celów estetycznych obłożyć kominy płytkami klinkierowymi lub kamiennymi.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...