Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gold band

pati83

Recommended Posts

maz ma malowac pokoik dla dzidzi a w czesniej trzeba w kilku miejscach wygładzić sciany, nie wiem dokładnie o jaki cekol chodzi (taki biały proszek na sciany ktory jak przeschnie trzeba wyszlifowac aby sicany byly gladkie) no i jedna dziewczyna na forum pisala o tym gold band ze po nim nie mieli kuzrzu w domu, a ja jetsem w 7 m-cu ciazy i jak sobie pomysle o tym kurzu po "zwykłym" cekolu to az mnie :evil:

dlatego pytan czy ten gold band band nadaje sie własnie do "wygładzania" scian w pokoju i jak wyglada sprawa "szlifowania" i pyłu po nim

maz ma malowac pokoik dla dzidzi a w czesniej trzeba w kilku miejscach wygładzić sciany, nie wiem dokładnie o jaki cekol chodzi (taki biały proszek na sciany ktory jak przeschnie trzeba wyszlifowac aby sicany byly gladkie) no i jedna dziewczyna na forum pisala o tym gold band ze po nim nie mieli kuzrzu w domu, a ja jetsem w 7 m-cu ciazy i jak sobie pomysle o tym kurzu po "zwykłym" cekolu to az mnie :evil:

dlatego pytan czy ten gold band band nadaje sie własnie do "wygładzania" scian w pokoju i jak wyglada sprawa "szlifowania" i pyłu po nim

Ale Goldband to nie "tynk", ale najprawdziwszy tynk gipsowy, a ten cekol, o którym piszesz to gładź gipsowa.

Jeśli tobie chodzi o wygładzenie ścian przed malowaniem to chodzi właśnie o gładź gipsową (niekoniecznie Cekol) i to zawsze będzie się pylić w czasie szlifowania. Można to znacznie zredukować używając specjalnej maszynki do szlifowania gładzi podłączonej do odkurzacza.

• 1 month później...
Goldband to zaprawa tynkarska do wyrównywania ścian i nie szlifuje sie go,ale na niego trzeba polozyc zaprawe gipsowa(najlepiej akrylpuc snieznobiala).Sama zaprawa gipsowa nie moze bć polozono gdyż moze popekać po jakims czasie,gips musi miec podloze,a goldband,lub rodband jest bardzo dobrym podlozem pod ta zaprawe.Co do kurzu to zaprawe gipsowa trzeba scierac po wyschnieciu dla uzyskania jednolitej równomiernej powierzchni wiec napewno sie nakurzy,to są własnie ''uroki remontów''.Pozdrawiam-Adam;)

• 1 month później...