Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

palety Porothermu na poddasze...

adamrw

Recommended Posts

Witam,

mam taką zagwozdkę. Moi "fachowcy" stwierdzili, że chcą mieć dostarczone palety z porothermem (przeznaczonym na poddasze) na strop. Wszystko byłoby OK (bo nawet HDS by się znalazł), tylko czy strop wytrzyma takie fanaberie? Teoretycznie wytrzymałość terrivy to ok. 150 kg/m2, no a paleta porothermu (o powierzchni ok. 1m2) waży pewnie z dobre 1,5 tony :-?

Czy Wy wstawialiście pustaki przeznaczone na poddasze bezspośrednio na strop, czy budowlańcy wciągali je sobie sami?

pozdrawiam

A.

Zawsze możesz powiedzieć majstrom że operator HDSu nie zgadza sie na podanie mat.wyżej. Oni w przepisach BHP mają wyraźnie podane że są to samochody samowyładowcze, a nie dźwigi budowlane. Przerabiałem ten temat przy dachówce. Wiem że wydawanie palet na strop to norma ale w razie wypadku kierowca może pójść siedzieć.

Witam,

Teoretycznie wytrzymałość terrivy to ok. 150 kg/m2, no a paleta porothermu (o powierzchni ok. 1m2) waży pewnie z dobre 1,5 tony :-?

150 kg? to z bratem ręki nie mógłbym sobie podać...

Czy Wy wstawialiście pustaki przeznaczone na poddasze bezspośrednio na strop, czy budowlańcy wciągali je sobie sami?

a jaka różnica czy wciągną sami czy hds im poda(poza tym, że będzie im łątwiej :-))? jeśli wniosą po 1 pustaku 10 palet to i tak tyle samo na tym stropie położysz... u mnie wciągali taką niby windą, słup + wyciągarka + platforma, paleta na 3 - 4 kursy do góry wjeżdzała.

a jaka różnica czy wciągną sami czy hds im poda(poza tym, że będzie im łątwiej :-))? jeśli wniosą po 1 pustaku 10 palet to i tak tyle samo na tym stropie położysz...

Różnica taka, że paletę postawią w jednym miesjcu, a wciągane bloczki od razu rozłożą i nie będzie dużego, punktowego obciążenia.

oczywiście że hdsem wciagane...pojedncze sztuki recznie

przyznam, że nie rozumiem :oops:

No nic, moi budowlańcy mają się zastanowić - czy chcą HDSem na ich odpowiedzialność (jakkolwiek miałbym ją egzekwować :) ), czy elektryczną wciągarkę. Koszt dla mnie podobny :wink: