adamrw 15.09.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Witam, mam taką zagwozdkę. Moi "fachowcy" stwierdzili, że chcą mieć dostarczone palety z porothermem (przeznaczonym na poddasze) na strop. Wszystko byłoby OK (bo nawet HDS by się znalazł), tylko czy strop wytrzyma takie fanaberie? Teoretycznie wytrzymałość terrivy to ok. 150 kg/m2, no a paleta porothermu (o powierzchni ok. 1m2) waży pewnie z dobre 1,5 tony Czy Wy wstawialiście pustaki przeznaczone na poddasze bezspośrednio na strop, czy budowlańcy wciągali je sobie sami? pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lackyluk 15.09.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 HDS-em na strop rozłożone wg wskazań kierownika przeważnie w miejscach podparcia ścianami nosnymi(były takie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 15.09.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 U nas wciągali sobie sami. Ekipa 2 murarzy i 2 pomocników, młode, silne chłopaki, więc dali sobie radę i HDSu nie chcieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 15.09.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 U nas były podawane Hds-em,po około 2 tygodniach po zalaniu stropu.Kierownik pozwolił na to,także chyba nic nie było groźnego w tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 15.09.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 U mnie tez po 2 tygodniach wjechało HDS'em ze 30 palet porothermu na strop monolit i nic się nie działo - ściany wymurowane strop nie popękał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 15.09.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 U mnie paletyi z porothermem postawili na stropie monolit. Nic się nie działo, wcześniej dzwoniłem do KB z pytaniem czy można tak zrobić, ale strop zalewany był jakieś 2 tyg wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 16.09.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Zawsze możesz powiedzieć majstrom że operator HDSu nie zgadza sie na podanie mat.wyżej. Oni w przepisach BHP mają wyraźnie podane że są to samochody samowyładowcze, a nie dźwigi budowlane. Przerabiałem ten temat przy dachówce. Wiem że wydawanie palet na strop to norma ale w razie wypadku kierowca może pójść siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 16.09.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Witam, Teoretycznie wytrzymałość terrivy to ok. 150 kg/m2, no a paleta porothermu (o powierzchni ok. 1m2) waży pewnie z dobre 1,5 tony 150 kg? to z bratem ręki nie mógłbym sobie podać... Czy Wy wstawialiście pustaki przeznaczone na poddasze bezspośrednio na strop, czy budowlańcy wciągali je sobie sami? a jaka różnica czy wciągną sami czy hds im poda(poza tym, że będzie im łątwiej )? jeśli wniosą po 1 pustaku 10 palet to i tak tyle samo na tym stropie położysz... u mnie wciągali taką niby windą, słup + wyciągarka + platforma, paleta na 3 - 4 kursy do góry wjeżdzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 17.09.2009 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 a jaka różnica czy wciągną sami czy hds im poda(poza tym, że będzie im łątwiej )? jeśli wniosą po 1 pustaku 10 palet to i tak tyle samo na tym stropie położysz... Różnica taka, że paletę postawią w jednym miesjcu, a wciągane bloczki od razu rozłożą i nie będzie dużego, punktowego obciążenia. oczywiście że hdsem wciagane...pojedncze sztuki recznie przyznam, że nie rozumiem No nic, moi budowlańcy mają się zastanowić - czy chcą HDSem na ich odpowiedzialność (jakkolwiek miałbym ją egzekwować ), czy elektryczną wciągarkę. Koszt dla mnie podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.09.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 http://www.transmid.pl/images/cms/1923/pojazdy/man_26_2/man_26_2.jpg tam gdzie palety - strop podparty, porządnie i tyle, nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 20.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 U nas po ok. 2 tyg. HDS-em na strop, jeszcze był podparty....do dziś wszystko gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts