mike01 15.09.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Zastanawiam sie jakie zyski w kosztach ogrzewania uzyskam przy zakupie welny.Dla porownania podam dwoch producentow:RockWoola i Knaufa.RockWool Toprock i Superrock(lambda 0.035) przy grubosci 20cm+5cm daje w sumie opor cieplny równy 7,1.Knauf Classic 040 przy grubosci 20cm+5cm(lambda 0.040) daje w sumie opor cieplny równy 6,15.Roznica w cenie m2 tych materialow wychodzi srednio 5zl na m2.Czy zatem ta roznica w oporze cieplnym jest mocno znaczaca czy nie.Jak to sie przelozy na koszty ogrzewania?Czy to wyjdzie np 40zl roznicy w miesiecznych kosztach czy 400zl?? Nie bardzo wiem jak podejsc i wyliczyc to dlatego moze ktos z Was moglby sie wypowiedziec na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.09.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 R dla :ściany = 4,0strop, poddasze = 6,0dodaj do tego R ściany.. to chyba z zapasemPzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.09.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Zastanawiam sie jakie zyski w kosztach ogrzewania uzyskam przy zakupie welny. Dla porownania podam dwoch producentow:RockWoola i Knaufa. RockWool Toprock i Superrock(lambda 0.035) przy grubosci 20cm+5cm daje w sumie opor cieplny równy 7,1. Knauf Classic 040 przy grubosci 20cm+5cm(lambda 0.040) daje w sumie opor cieplny równy 6,15. Roznica w cenie m2 tych materialow wychodzi srednio 5zl na m2. Czy zatem ta roznica w oporze cieplnym jest mocno znaczaca czy nie. Jak to sie przelozy na koszty ogrzewania?Czy to wyjdzie np 40zl roznicy w miesiecznych kosztach czy 400zl?? Nie bardzo wiem jak podejsc i wyliczyc to dlatego moze ktos z Was moglby sie wypowiedziec na ten temat. Zacznijmy od definicji: Ri – opór cieplny warstwy materiału [m2K/W] W Twoim przykładzie różnica w oporze cieplnym wynosi prawie 1 dla materiału izolacyjnego. Opór cieplny kilku warstw materiałów przylegających do siebie (bez pustki powietrznej), jest sumą oporów cieplnych poszczególnych warstw materiałów co oznacza, że nie można brać tylko parametrów wełny do porównań. Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 15.09.2009 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Zastanawiam sie jakie zyski w kosztach ogrzewania uzyskam przy zakupie welny. Dla porownania podam dwoch producentow:RockWoola i Knaufa. RockWool Toprock i Superrock(lambda 0.035) przy grubosci 20cm+5cm daje w sumie opor cieplny równy 7,1. Knauf Classic 040 przy grubosci 20cm+5cm(lambda 0.040) daje w sumie opor cieplny równy 6,15. Roznica w cenie m2 tych materialow wychodzi srednio 5zl na m2. Czy zatem ta roznica w oporze cieplnym jest mocno znaczaca czy nie. Jak to sie przelozy na koszty ogrzewania?Czy to wyjdzie np 40zl roznicy w miesiecznych kosztach czy 400zl?? Nie bardzo wiem jak podejsc i wyliczyc to dlatego moze ktos z Was moglby sie wypowiedziec na ten temat. Zacznijmy od definicji: Ri – opór cieplny warstwy materiału [m2K/W] W Twoim przykładzie różnica w oporze cieplnym wynosi prawie 1 dla materiału izolacyjnego. Opór cieplny kilku warstw materiałów przylegających do siebie (bez pustki powietrznej), jest sumą oporów cieplnych poszczególnych warstw materiałów co oznacza, że nie można brać tylko parametrów wełny do porównań. Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Jak mam rozumiec zdanie??? Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.09.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Zastanawiam sie jakie zyski w kosztach ogrzewania uzyskam przy zakupie welny. Dla porownania podam dwoch producentow:RockWoola i Knaufa. RockWool Toprock i Superrock(lambda 0.035) przy grubosci 20cm+5cm daje w sumie opor cieplny równy 7,1. Knauf Classic 040 przy grubosci 20cm+5cm(lambda 0.040) daje w sumie opor cieplny równy 6,15. Roznica w cenie m2 tych materialow wychodzi srednio 5zl na m2. Czy zatem ta roznica w oporze cieplnym jest mocno znaczaca czy nie. Jak to sie przelozy na koszty ogrzewania?Czy to wyjdzie np 40zl roznicy w miesiecznych kosztach czy 400zl?? Nie bardzo wiem jak podejsc i wyliczyc to dlatego moze ktos z Was moglby sie wypowiedziec na ten temat. Zacznijmy od definicji: Ri – opór cieplny warstwy materiału [m2K/W] W Twoim przykładzie różnica w oporze cieplnym wynosi prawie 1 dla materiału izolacyjnego. Opór cieplny kilku warstw materiałów przylegających do siebie (bez pustki powietrznej), jest sumą oporów cieplnych poszczególnych warstw materiałów co oznacza, że nie można brać tylko parametrów wełny do porównań. Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Jak mam rozumiec zdanie??? Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Zacznijmy od tego ile wynosi koszt ogrzewania w przeciętnym domu? Przy gazie ziemnym to około 3000zł (oczywiście mogą być spore rozbieżności) co daje przy 6-miesięcznym okresie grzewczym 500zł/m-c. Czy wyobrażasz sobie, że zmiana jakości izolacji spowoduje zmniejszenie rachunku do 1/5? Tak to tylko w erze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.09.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Zastanawiam sie jakie zyski w kosztach ogrzewania uzyskam przy zakupie welny. Dla porownania podam dwoch producentow:RockWoola i Knaufa. RockWool Toprock i Superrock(lambda 0.035) przy grubosci 20cm+5cm daje w sumie opor cieplny równy 7,1. Knauf Classic 040 przy grubosci 20cm+5cm(lambda 0.040) daje w sumie opor cieplny równy 6,15. Roznica w cenie m2 tych materialow wychodzi srednio 5zl na m2. Czy zatem ta roznica w oporze cieplnym jest mocno znaczaca czy nie. Jak to sie przelozy na koszty ogrzewania?Czy to wyjdzie np 40zl roznicy w miesiecznych kosztach czy 400zl?? Nie bardzo wiem jak podejsc i wyliczyc to dlatego moze ktos z Was moglby sie wypowiedziec na ten temat. Zacznijmy od definicji: Ri – opór cieplny warstwy materiału [m2K/W] W Twoim przykładzie różnica w oporze cieplnym wynosi prawie 1 dla materiału izolacyjnego. Opór cieplny kilku warstw materiałów przylegających do siebie (bez pustki powietrznej), jest sumą oporów cieplnych poszczególnych warstw materiałów co oznacza, że nie można brać tylko parametrów wełny do porównań. Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Jak mam rozumiec zdanie??? Nie wnikając w dokładne obliczenia od razu odpowiem, że uzyskanie wyniku na poziomie 400zł oszczędności miesięcznie jest nierealne przy przeciętnym domu. Nawet przy kwestii ocieplenia lub jego braku mocno bym się zastanawiał nad taką różnicą. Zacznijmy od tego ile wynosi roczny koszt ogrzewania w przeciętnym domu? Przy gazie ziemnym to około 3000zł (oczywiście mogą być spore rozbieżności) co daje przy 6-miesięcznym okresie grzewczym 500zł/m-c. Czy wyobrażasz sobie, że zmiana jakości izolacji spowoduje zmniejszenie rachunku do 1/5? Tak to tylko w erze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.09.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Można to obliczyć czy to się opłaci : R = 7,1 to U = 0,14 W/m2K a R = 6,15 to U = 0,162 W/m2K to dla stropu z gorszym U masz strate ciepła wyższą o 16% niż przy R=7,1 jeszcze prosciej: W domu temperatura +22st C, na zewnątrz -18 st C ( ekstremalna róznica temp. zimą 40 st C) to przez 1 m2 poddasza w pierwszym przypadku zapotrzebowanie na pokrycie strat ciepła to 5,6 W/m2 a w drugim 6,5 W/m2, dla 100m2 poddasza to bedzie ( 0,56 kWh x 24 godz) dziennie 13,44 kWh a dla poddasza mniej ocieplonego ( 0,65 kWh x 24 ) dziennie 15,6 kWh, co daje nam oszczędnosć 2,16 kWh/ dobe Ale takich dni z mrozem -18 oC u nas duzo nie ma to trzeba przyjąć średnią temp. w zime ok. + 2 oC. To dla okresu grzewczego ( 180 dni) zaoszczedzisz ok. 180 kWh energii ( dla gazu to będzie koszt zuzycia 20 m3 GZ - 50). Miesięcznie przy ogrzewaniu gazem zaoszczedzisz 6-7 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 15.09.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Można to obliczyć czy to się opłaci : R = 7,1 to U = 0,14 W/m2K a R = 6,15 to U = 0,162 W/m2K to dla stropu z gorszym U masz strate ciepła wyższą o 16% niż przy R=7,1 jeszcze prosciej: W domu temperatura +22st C, na zewnątrz -18 st C ( ekstremalna róznica temp. zimą 40 st C) to przez 1 m2 poddasza w pierwszym przypadku zapotrzebowanie na pokrycie strat ciepła to 5,6 W/m2 a w drugim 6,5 W/m2, dla 100m2 poddasza to bedzie ( 0,56 kWh x 24 godz) dziennie 13,44 kWh a dla poddasza mniej ocieplonego ( 0,65 kWh x 24 ) dziennie 15,6 kWh, co daje nam oszczędnosć 2,16 kWh/ dobe Ale takich dni z mrozem -18 oC u nas duzo nie ma to trzeba przyjąć średnią temp. w zime ok. + 2 oC. To dla okresu grzewczego ( 180 dni) zaoszczedzisz ok. 180 kWh energii ( dla gazu to będzie koszt zuzycia 20 m3 GZ - 50). Miesięcznie przy ogrzewaniu gazem zaoszczedzisz 6-7 PLN Dzięki za wyjasnienie.Takiego przykladu wlasnie potrzebowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.09.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 zbyt duza ilosc czynnikow odgrywa role do prawidlowego wylicznia energooszczednosci cieplnej domu. sama polac dachu, to tylko zalozenia teoretyczne. mala korekta mozna poprawic parametry izolacyjne dachu a przy tym zwiekszyc teoretyczna oszczednosc. dodatkowych kilka nakladow (zaleznych od konstrukcji budynku i dachu) i kolejne grosze w kieszeni.duza czesci domow mozna porownac do dobrze opatulonego "dziadzia, biegajacego boso. czasem tylko czapka mu sie osunie z glowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murarz123 01.09.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Można to obliczyć czy to się opłaci : R = 7,1 to U = 0,14 W/m2K a R = 6,15 to U = 0,162 W/m2K to dla stropu z gorszym U masz strate ciepła wyższą o 16% niż przy R=7,1 jeszcze prosciej: W domu temperatura +22st C, na zewnątrz -18 st C ( ekstremalna róznica temp. zimą 40 st C) to przez 1 m2 poddasza w pierwszym przypadku zapotrzebowanie na pokrycie strat ciepła to 5,6 W/m2 a w drugim 6,5 W/m2, dla 100m2 poddasza to bedzie ( 0,56 kWh x 24 godz) dziennie 13,44 kWh a dla poddasza mniej ocieplonego ( 0,65 kWh x 24 ) dziennie 15,6 kWh, co daje nam oszczędnosć 2,16 kWh/ dobe Ale takich dni z mrozem -18 oC u nas duzo nie ma to trzeba przyjąć średnią temp. w zime ok. + 2 oC. To dla okresu grzewczego ( 180 dni) zaoszczedzisz ok. 180 kWh energii ( dla gazu to będzie koszt zuzycia 20 m3 GZ - 50). Proszę o wyjaśnienię jak obliczono w tym przykładzie zapotrzebowanie to przez 1 m2 poddasza w pierwszym przypadku zapotrzebowanie na pokrycie strat ciepła to 5,6 W/m2 a w drugim 6,5 W/m2, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.09.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Jednostkowe straty ciepła na metr kwadratowy powierzchni poddasza (W/m2) otrzymujesz mnożąc współczynnik przenikania ciepła (W/m2K) przez różnicę temperatur. Czyli 0,162*40 = 6,48 W/m2. Do tego należałoby dołożyć jeszcze mostki cieplne, ale to inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav-rav 11.02.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 O coś takiego mi chodziło, dobre wyliczenie....Jednym słowem lepiej zastosować wełnę nawet ze współczynnikiem 0,044 bo różnica pomiędzy lepszymi parametrami izolacyjnymi w oszczędnościach niewielka a w cenie wełny znaczna.... (lambda 0,044 za 9,96 zł/m2 w castoramie, a isover chyba 0,039 za 14,50 zł/m2..... to troszke pieniędzy przy 210 m2 wełny) Ja ostatnie dwa tyg. zastanawiałem się co wybrać jaką grubą itd itp.... Jest z tym problem, ale ostatecznie chyba zdecyduje się na Knaufa Ecosys współ. 0,044 2 x 15 cm (pierwsza warstwa wzdłuż pomiędzy krokwie o wys. 18 cm, druga warstwa w poprzek) mam nadzieję że to wystarczy i że ta wełna się nie pokruszy po 10 latach... Teraz tylko łamię się czy nie kupić pomiędzy krokwie 20cm (żeby wypełniła całą wysokość 18 cm krokwi... bo 15-stka chyba nie rozpręża się do 14,9999cm...z tego co się spodziewam) a w poprzek zostawić 15 cm....Może ktoś coś doradzi??Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.02.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Tylko wełna tańsza to zwykle nie tylko gorsza lambda, ale i własności mechaniczne. Oznacza to nie mniej ni więcej to, że inwestując w tańszy produktzaoszczędzimi w momencie zakupu i montażu, ale z czasem te różnice w oszczędnościach mogą się zwiększać. Jedno jest pewne. Przy izolacji dużo ważniejsze jest to jak dokładnie tą izolację położymi niż to jaka to będzie izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 18.02.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Popieram poprzednika. Proszę przejść się do sklepu i porównać naocznie wełnę Rockwool-a oraz Knauf-a. Dokładnie wymiary zwiniętej rolki, tzn. ile się w tej rolce mieści wełny. Układałem oba rodzaje wełny i wg mnie wełny Knaufa nie można porównywać absolutnie do żadnej Rockwool-a. Papier oczywiście wszystko przyjmie i można porównywać parametry. Wełna Rockwool-a (15cm) w paczce ok.4 m2, w Knauf-ie (15cm) z tego co pamiętam około 7m2. Objętość rolki Knaufa mniejsza niż Rockwool-a. Po rozwinięciu Knauf-a okazało się że wełna ma grubość 5 cm. Oczywiście jak jej damy sporo czasu to się trochę rozpręża, ale dalej pozostaje jak flak w porównaniu do Rockwool-a. Osobiście jak dla mnie Rockwool-a mozna układać jednoosobowo, a Knauf-a lepiej tego samemu nie robić. Co z tego że podobno się mniej pyli jak wszystkimi kończynami trzeba ją podtrzymywać np. przed zabezpieczeniem sznurkiem. Z rockwool-em nie stwierdziłem tego problemu. Edytowane 18 Lutego 2011 przez merks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 18.02.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Aha, ktoś nie tak dawno temu gdzieś na forum pisał, żeby Knaufa sobie odpuści ze względu na to, że oni zaczynają dopiero wełnę produkować. Podobno dużo lepszy jest Isover, ale nie miałem do czynienia to nie potwierdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav-rav 07.03.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Knauf jest teraz w Castoramie w Krakowie po 9,32 zł/m2. Moim zdaniem to chyba najlepsza oferta cenowo-jakościowa. Rozpręża się ok, jest hydrofobizowana, owszem technologia ecose jest nowa ale nie wydaje mi się żeby Knauf pozwolił sobie na bumele. Ja na nią postawiłem ,daję na poddasze 2 warstwy, wzdłuż krokwi (wys. 18cm) 15-stkę i w poprzek 15-stkę. W sumie Lambda 0,044 ale przy takim rozwiązaniu pomiędzy ) 0,035 wychodzi różnica w izolacyjności rzędy 1,5 W/m2, więc nie jest to moim zdaniem warte takiej ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav-rav 29.04.2011 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Zakupiłem Knaufa Ecosa 15 cm, lambda 0,044 w sumie 210 m2 na poddasze. Układane wzdłuż i w poprzek w sumie da 30cm grubości.... lub tyle ile się rozpręży jak mówią poprzednicy... Pożyjemy zobaczymy. Jak będę ją miał już nad głową, zabudowaną płytą G-K i zamieszkam w moim domeczkuuuuuuuu!!!! to na pewno podzielę się opinią i albo będę chwalił albo będę odradzał Dajmy sobie trochę czasu.... Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goffy 26.07.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Czekam na kolejne opinie dotyczące marki Knauf, ponieważ sam jestem właśnie na etapie wyboru izolacji (skłaniam się już ku wełnie, zamiast styropianu), chcę postawić naprawdę na jak najlepsze materiały, a przy tym najlepiej ekologiczne, dlatego zainteresowała mnie ich oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.07.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Można to obliczyć czy to się opłaci : R = 7,1 to U = 0,14 W/m2K a R = 6,15 to U = 0,162 W/m2K to dla stropu z gorszym U masz strate ciepła wyższą o 16% niż przy R=7,1 jeszcze prosciej: W domu temperatura +22st C, na zewnątrz -18 st C ( ekstremalna róznica temp. zimą 40 st C) to przez 1 m2 poddasza w pierwszym przypadku zapotrzebowanie na pokrycie strat ciepła to 5,6 W/m2 a w drugim 6,5 W/m2, dla 100m2 poddasza to bedzie ( 0,56 kWh x 24 godz) dziennie 13,44 kWh a dla poddasza mniej ocieplonego ( 0,65 kWh x 24 ) dziennie 15,6 kWh, co daje nam oszczędnosć 2,16 kWh/ dobe Ale takich dni z mrozem -18 oC u nas duzo nie ma to trzeba przyjąć średnią temp. w zime ok. + 2 oC. To dla okresu grzewczego ( 180 dni) zaoszczedzisz ok. 180 kWh energii ( dla gazu to będzie koszt zuzycia 20 m3 GZ - 50). Miesięcznie przy ogrzewaniu gazem zaoszczedzisz 6-7 PLN Rzeczywiście różnice mogą być niewielkie. Jednakże warto w takim wypadku sprawdzić możliwość dodatkowego ocieplenia, np. 30 cm na poddaszu. Czasami takie dodatkowe ocieplenie to oszczędność nawet 18% w ciągu rogu. Polecam zapoznanie się z raportem 6 paliwo - Termolokata - inwestycja w ciepły dom cz II - http://www.rockwool.pl/files/RW-PL/6%20fuel/Files%20for%20download/Raport%20TERMOLOKATA%202.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts