Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowane centralne (kominek , piec kondensacyjny, solary)

bizon_3

Recommended Posts

Na początku chciałbym powitać wszystkich forumowiczów!!!!

A teraz pytanie: w domu około 240 m2 (piwnica, parter, poddasze) ( 6 osób) chciałbym dosyć mocno rozbudować c.o.

Za piec kondensacyjny, zbiornik 300l, kominek z płaszczem, 3 płyty solarne, około 40m2 podłogówki, 17 grzejników oraz wkładu komina (około 12m) zaproponowano mi cenę około 60 tyś (wykonanie całości z materiałem). Okolice Warszawy.

Czy cena jest do przyjęcia?

A może z punktu widzenia ekonomicznego nie warto tego aż tak rozbudowywać?

pozdrawiam

Na początku chciałbym powitać wszystkich forumowiczów!!!!

A teraz pytanie: w domu około 240 m2 (piwnica, parter, poddasze) ( 6 osób) chciałbym dosyć mocno rozbudować c.o.

Za piec kondensacyjny, zbiornik 300l, kominek z płaszczem, 3 płyty solarne, około 40m2 podłogówki, 17 grzejników oraz wkładu komina (około 12m) zaproponowano mi cenę około 60 tyś (wykonanie całości z materiałem). Okolice Warszawy.

Czy cena jest do przyjęcia?

A może z punktu widzenia ekonomicznego nie warto tego aż tak rozbudowywać?

pozdrawiam

zdania zapewne beda mocno podzielone i jasnej odpowiedzi nie otrzymasz bedzie tyle samo zwolenikow co przeciwnikow

obecnie nie jest glupie dublowanie zrodel ciepelka i ma swoje uzasadnienie

ceny gazu wysokie i caly czas ida w gore i do tego grozba zakrecenia kurka ...

drzewo jest alternatywa a i mozna tez ratowac sie brykietem wegla brunatnego pali sie w kominku rewelacyjnie testowalem

a jesli chodzi o cene coz .... w zaleznosci co chcesz montowac cene mozna widowac w gore w zaleznosci jakie urzadzenia beda zastosowane im bardziej markowe i uznane tym cena bedzie rosła musisz najlepiej sporzadzic kilka wycen z niezaleznych zrodel i porownac ceny tylko pamietaj tanio nie zawsze idzie w parze z dobrze

pozdrawiam

cena zależy od sprzętu jaki hydraulik Ci zaproponował.

Ja mam dwa solary , piec dwufunkcyjny i zasobnik na 300 L oraz grzejniki (14szt) - wszystko viessmanna i ogrzewanie podłogowe ok 75m.kw oraz instalację do kominka z PW.Cena materiału z usługą (bez kominka ale z kompleksową instalacją) 46 TPLN

Jeśli chodzi o sprzęt to kocioł BRETJE WBS 22, kominek CTM 18KW, a solary De Dietrich.

Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że tanio nie zawsze znaczy dobrze :wink: ale jak każdy inwestor chcialbym mieć dobrze i tanio :D.

Robię wyceny z różnych źródeł i jeśli chodzi o sprzęt nie różnią się zbytnio, ale np kominek Lechmy jest o 1900 zł tańszy od CTM, a z tego co się orientuje też jest niezły więc może warto wybrać tańszy?

Piec mam raczej w niezłej cenie 5,5 tyś, solary 8,5tys.

Może warto jeszcze oszczędzić na grzejnikach mam 17 szt VNH Cosmonova za około 7,5 tyś, a chyba Purmo będą też niezłe i tańsze?

Cena materiału z usługą (bez kominka ale z kompleksową instalacją) 46 TPLN

Po dodaniu ceny kominka widzę, że różnica wcale nie będzie duża w porównaniu z Tobą Bożena030100

Dariorb wsparłeś mnie trochę i podtrzymałeś na duchu :), bo wszystkim, którym mówię o rozbudowanym c.o pukają się w glowę i mówią, że się nie opłaca, że sie nie zwroci i tak dalej, a ja rozbudowując tą instalację biorę podobne argumenty co TY

ceny gazu wysokie i caly czas ida w gore i do tego grozba zakrecenia kurka ...

Tym bardziej, że tam gdzie teraz mieszkam, w starym domu z lat 60-tych koszty sezonu grzewczego i podgrzewanie cwu wynosi w zimie około 6 tysi :evil:

pozdrawiam

jesli chodzi o kominek zerknij na Makroterm

http://www.makroterm.pl/kominki.html

nie sa tanie ale to sa turbo kominki z wbudowanym wymiennikiem sumarycznie do modeli ktore podales jesli dobierac wymiennik itd to powinno wyjsc podobnie lub z niewielka roznica na plus

atutem jest to ze makroterm ma wbudowany wymiennik i pompy moga byc w kotłowni w tamtych generalnie powinny byc jak najblizej kominka razem z wymiennikiem plytowym

sterowanie w makrotermie odbywa sie przez komputerek dmuchawa ma klapke jakby pradu braklo zamyka sie i jest spoko mozna domowic dodatkowa wezownice chlodzaca plaszcz jesli temperatura dobiega tzw granicznej

dosc dobrze to jest pomyslane malo jest miejsca na blad ludzki chyba ze zostawi sie otwarte drzwiczki kominka

pozdrawiam