marta2502 15.09.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Witam i bardzo proszę o pomoc.Mam mieszkanie 60 mkw w kamienicy: dwa pokoje, kuchnia, łazienka z wc. W pokojach są piece kaflowe, ale w łazience i kuchni nie ma żadnego ogrzewania i jest zimno. Chcieliśmy założyć piec co (na węgiel), niestety kominiarz powiedział, że nie możemy, bo kominy nie są do tego przystosowane. Pewnie chodzi też o ograniczenie palenia w piecach ze względu na znaczne zanieczyszczenie powietrza w naszym rejonie. W każdym bądź razie jesteśmy zdani na piece lub ogrzewanie gazowe. Ktoś mi ostatnio powiedział, że dobrym rozwiązaniem byłby piec wolnostojący (koza), że byłby w stanie ogrzać całe mieszkanie, ale z tego co troszkę poczytałam na forach, jest to chyba raczej niemożliwe.W związku z tym pytanie do Was, którzy - jak widzę - macie niezłą wiedzę na ten temat. Czy moglibyście zaproponować i ewentualnie przybliżyć temat jakiegoś rodzaju ogrzewanie, które nie byłoby drogie w założeniu i eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.09.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Witam i bardzo proszę o pomoc. Mam mieszkanie 60 mkw w kamienicy: dwa pokoje, kuchnia, łazienka z wc. W pokojach są piece kaflowe, ale w łazience i kuchni nie ma żadnego ogrzewania i jest zimno. Chcieliśmy założyć piec co (na węgiel), niestety kominiarz powiedział, że nie możemy, bo kominy nie są do tego przystosowane. Pewnie chodzi też o ograniczenie palenia w piecach ze względu na znaczne zanieczyszczenie powietrza w naszym rejonie. W każdym bądź razie jesteśmy zdani na piece lub ogrzewanie gazowe. Ktoś mi ostatnio powiedział, że dobrym rozwiązaniem byłby piec wolnostojący (koza), że byłby w stanie ogrzać całe mieszkanie, ale z tego co troszkę poczytałam na forach, jest to chyba raczej niemożliwe. W związku z tym pytanie do Was, którzy - jak widzę - macie niezłą wiedzę na ten temat. Czy moglibyście zaproponować i ewentualnie przybliżyć temat jakiegoś rodzaju ogrzewanie, które nie byłoby drogie w założeniu i eksploatacji... Najpierw należałoby choć wstępnie określić jaka moc grzewcza będzie potrzebna. Dopiero po tym można oceniać koszty inwestycyjne wraz z kosztami eksploatacyjnymi. Z przedstawionych danych wydaje się, że centralne ogrzewania gazowe będzie najrozsądniejszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.09.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 koza i kafle nie bardzo różnią się możliwościamico do powietrza, to tym najmniej się przejmój (ma być ciepło i tyle, powietrza starczy do końca życia, potem choćby potop) masz w kuchni kanał dymowy/spalinowy?czy kuchnia to nie kuchnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.09.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 niedrogo w założeniu dokupić do kuchni "kozę" /jak jest komin/ i sobie dogrzewać.... w eksploatacji to o ile nie zmieni się nagle klimat /ocieplenie / na afrykański to jednak zawsze trzeba na coś wydać pieniążki - /węgiel, gaz, prąd/.... koza: coś w tym stylu pewnie z sezon czy dwa wytrzyma: http://www.allegro.pl/item742593585_piec_piecyk_koza_gratis_lopatka_cena_hurtowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta2502 16.09.2009 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 No właśnie w kuchni jest komin, tylko że najbardziej zależałoby mi na łazience. W łazience nie ma. Od razu uprzedzam, że kompletnie nie znam się na sprawach związanych ze sposobami ogrzewania. I tak sobie pomyślałam, czy jest taka możliwość żeby zrobić jakieś rozprowadzenia (rurami czy coś w tym rodzaju) ciepła nad np. kozą, która stałaby w jednym pokoju - do drugiego pokoju, łazienki i kuchni. Może to jest głupie, co piszę, ale jak już wcześniej pisałam, nie znam się, i tak sobie kombinuję co by można zrobić. Aha! Mieszkanie jest wysokie, bo ma 3,2 m, więc jest trochę możliwości pokombinowania pod sufitem/. Bardzo dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.09.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Piec kuchenny. Taki z fajerkami, na wszystko... śmieciuch...W piecu "podkowa".W domu kilka kaloryferów i jaka pompka do tego małego CO.Palisz czym możesz. (odradzam stare opony...).Palisz tanio, raz, a ciepełko jest wszędzie...Do tego obiadek da się przy okazji upichcić.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.09.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 zapomniałeś o pracownikach do zbierania śmieci po śmietnikachi do dyżurowania przy piecu /dokładanie tych śmieci co 15 minut/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.09.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Logistyka to już problem inwestora.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts