Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzaj ogrzewania-mieszkanie w kamienicy

marta2502

Recommended Posts

Witam i bardzo proszę o pomoc.

Mam mieszkanie 60 mkw w kamienicy: dwa pokoje, kuchnia, łazienka z wc. W pokojach są piece kaflowe, ale w łazience i kuchni nie ma żadnego ogrzewania i jest zimno. Chcieliśmy założyć piec co (na węgiel), niestety kominiarz powiedział, że nie możemy, bo kominy nie są do tego przystosowane. Pewnie chodzi też o ograniczenie palenia w piecach ze względu na znaczne zanieczyszczenie powietrza w naszym rejonie. W każdym bądź razie jesteśmy zdani na piece lub ogrzewanie gazowe. Ktoś mi ostatnio powiedział, że dobrym rozwiązaniem byłby piec wolnostojący (koza), że byłby w stanie ogrzać całe mieszkanie, ale z tego co troszkę poczytałam na forach, jest to chyba raczej niemożliwe.

W związku z tym pytanie do Was, którzy - jak widzę - macie niezłą wiedzę na ten temat. Czy moglibyście zaproponować i ewentualnie przybliżyć temat jakiegoś rodzaju ogrzewanie, które nie byłoby drogie w założeniu i eksploatacji...

Witam i bardzo proszę o pomoc.

Mam mieszkanie 60 mkw w kamienicy: dwa pokoje, kuchnia, łazienka z wc. W pokojach są piece kaflowe, ale w łazience i kuchni nie ma żadnego ogrzewania i jest zimno. Chcieliśmy założyć piec co (na węgiel), niestety kominiarz powiedział, że nie możemy, bo kominy nie są do tego przystosowane. Pewnie chodzi też o ograniczenie palenia w piecach ze względu na znaczne zanieczyszczenie powietrza w naszym rejonie. W każdym bądź razie jesteśmy zdani na piece lub ogrzewanie gazowe. Ktoś mi ostatnio powiedział, że dobrym rozwiązaniem byłby piec wolnostojący (koza), że byłby w stanie ogrzać całe mieszkanie, ale z tego co troszkę poczytałam na forach, jest to chyba raczej niemożliwe.

W związku z tym pytanie do Was, którzy - jak widzę - macie niezłą wiedzę na ten temat. Czy moglibyście zaproponować i ewentualnie przybliżyć temat jakiegoś rodzaju ogrzewanie, które nie byłoby drogie w założeniu i eksploatacji...

Najpierw należałoby choć wstępnie określić jaka moc grzewcza będzie potrzebna. Dopiero po tym można oceniać koszty inwestycyjne wraz z kosztami eksploatacyjnymi. Z przedstawionych danych wydaje się, że centralne ogrzewania gazowe będzie najrozsądniejszym wyborem.

niedrogo w założeniu

dokupić do kuchni "kozę" /jak jest komin/ i sobie dogrzewać....

w eksploatacji to o ile nie zmieni się nagle klimat /ocieplenie :-? /

na afrykański to jednak zawsze trzeba na coś wydać pieniążki - /węgiel, gaz,

prąd/....

koza: coś w tym stylu pewnie z sezon czy dwa wytrzyma:

http://www.allegro.pl/item742593585_piec_piecyk_koza_gratis_lopatka_cena_hurtowa.html

No właśnie w kuchni jest komin, tylko że najbardziej zależałoby mi na łazience. W łazience nie ma.

Od razu uprzedzam, że kompletnie nie znam się na sprawach związanych ze sposobami ogrzewania. I tak sobie pomyślałam, czy jest taka możliwość żeby zrobić jakieś rozprowadzenia (rurami czy coś w tym rodzaju) ciepła nad np. kozą, która stałaby w jednym pokoju - do drugiego pokoju, łazienki i kuchni. Może to jest głupie, co piszę, ale jak już wcześniej pisałam, nie znam się, i tak sobie kombinuję co by można zrobić.

Aha! Mieszkanie jest wysokie, bo ma 3,2 m, więc jest trochę możliwości pokombinowania pod sufitem/.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :D

Piec kuchenny. Taki z fajerkami, na wszystko... śmieciuch...

W piecu "podkowa".

W domu kilka kaloryferów i jaka pompka do tego małego CO.

Palisz czym możesz. (odradzam stare opony...).

Palisz tanio, raz, a ciepełko jest wszędzie...

Do tego obiadek da się przy okazji upichcić.

Adam M.