Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koza ANTAYA INVICTA

korba

Recommended Posts

Witam - mam ten piec/kominek (Antaya) od lutego tego roku. Z tego co pamiętam - była to nowość. Uważam, że jest rewelacyjny. Zapłaciłem coś koło 4,5kPLN (podobne z innych firm kosztowały ok. 10kPLN). Czegoś takiego szukałem. Jedyną wadą był brak możliwości doprowadzenia powietrza z zewnątrz (tak przynajamniej twierdzili sprzedawcy). Jakież było moje zdziwienie, gdy go zacząłem montować - okazało się, że można doprowadzić powietrze z zewnątrz. Kanał dolotowy jest po prostu umieszczony w nodze pieca.

Chodziło mi też o dość szeroki piec, abym mógł go ustawić wzdłuż długiej ściany salonu (ok. 6,5m). I nie trzeba by go obudowywać (uważam to za jakiś anachronizm). Nie za bardzo rozumiem po co kupować kominek, aby go obudować i "kisić" te ciepło w tej obudowie. Ciepło ma się swobodnie rozchodzić od pieca...O.K. rozumiem, że jest to konieczne jak się chce robić jakieś rozprowadzenia...

Jedyną drobną wadą tego pieca jest użebrowanie tylnej ściany - żona narzeka, że musi zbyt często wycierać osadzający się tam kurz. Ale z drugiej strony takie użebrowanie powiększa powierzchnię grzewczą.

witam wszystkich, razem z mężem zastanawiamy sie bardzo poważnie nad kupnem kozy dlatego zadzwoniłam do ojca bo on taką koze miał wiec coś może o niej powiedzieć ale niestety odradził nam kupno bo ponoć strasznie dymi :( i ściany będą czarne :roll: i że mieszkanie ma być wieksze bo nasze ma tylko ok.75 m kwadratowych.

Dlatego od wczoraj przeszukuję internet na temat problemów z dymem ale nic nie moge znależć.

mnie się wydaje, że to kwestia prawidłowego podłączenia kozy. Jeśli ciąg rur będzie szczelny, to chyba nic nie powinno się dziać. Zależy też z jaką generacją pieców wolnostojących Twój ojciec miał styczność. Na forum jest trochę wypowiedzi użytkowników kóz. Przejrzałam tego całkiem sporo i nigdzie nie spotkałam wypowiedzi o problemach z dymem. Chociaż gdzieś ktoś ,chyba w wątku o kominkach, miał wątpliwości co do szczelności, ale wynikało to z niedociągnięć firmy montującej.

mnie się wydaje, że to kwestia prawidłowego podłączenia kozy. Jeśli ciąg rur będzie szczelny, to chyba nic nie powinno się dziać. Zależy też z jaką generacją pieców wolnostojących Twój ojciec miał styczność. Na forum jest trochę wypowiedzi użytkowników kóz. Przejrzałam tego całkiem sporo i nigdzie nie spotkałam wypowiedzi o problemach z dymem. Chociaż gdzieś ktoś ,chyba w wątku o kominkach, miał wątpliwości co do szczelności, ale wynikało to z niedociągnięć firmy montującej.

ja właśnie też z mężem rozmawiałam ze same pozytywne opinie na teamt kozy znalazłam w internecie a o dymieniu nic nie było wiec i tak koze kupimy :D

ja właśnie też z mężem rozmawiałam ze same pozytywne opinie na temat kozy znalazłam w internecie a o dymieniu nic nie było wiec i tak koze kupimy :D

mam dovre

dymi jak się otwiera i to czasem, jak jest ciąg nie taki, na początku palenia. Czyli albo jak jeszcze komin zimny, albo przykręcona za bardzo. generalni nie jest uciążliwe, bo to tylko czasem i zwykle sami sobie jesteśmy winni :lol:

Ala ani koza ani kominek bez rozprowadzenia i nawiewu CAŁEGO parteru nie ogrzeje. Wystarczy ściana a już za ścianą zimno. nawet czasem za fotelem jest chłodno, bo zasłania. Trzeba wymusić ruch powietrza. Poza tym żegnajcie kwiatki w salonie, przynajmniej u mnie. żaden nie wytrzymał gorącego powietrza płynącego od kozy :lol:

• 4 months później...

Od kilku sezonów uzywam kozy Joyula kosztowała okolo 3000... podstawowa zasada przy kozach ....najlepiej rozpalac przy lekko rozszczelnionym oknie...i jak dokladam drewna to powoli otwierac drzwiczki co by pod cisnieniem szybkiego otwierania nie zasysal dymu zasdy standartowe jak przy kominkach szczelnych...i jesli chodzi o ogrzanie to parter caly ogrzewa...rura spalinowa przechodzi przez strop i wychodzi w sypialni przez co zawsze z 2 stopnie cieplej w sypialni.

\Pozdrawiam

• 8 months później...

Witam

Chciałem się podpiąć pod temat;)

Przeczytałem już chyba wszystkie posty dot. pieców kominkowych. Mimo wszystko chciałem się poradzić przed kupnem.

Interesują mnie dwa piece. Jeden firmy INVICTA a drugi ROMOTOP.

http://www.invicta.com.pl/oferta/piece_zeliwne/piece_zeliwne/chamane/?kat=180

http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/tala-16-ceramika-szyba-panoramiczna

Z jednej strony czytałem, że piece stalowe z wkładkami szamotowymi są lepsze od żeliwnych. Na innej stronie, że odwrotnie.

W moim mieszkaniu będzie służył do ciągłego palenia i jako jedyne źródło ogrzewania.

Proszę o pomoc, który będzie dla mnie lepszy

Z góry dziękuję za odpowiedz

Pozdrawiam

• 11 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...