rafał leszczyński 16.04.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2002 Wzdłuż granicy działki, którą zamierzam kupić pod budowę domu przebiega linia energetyczna średniego napięcia 15kW. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej odległości powinienem postawić dom wg obowiązujących norm oraz faktycznie jaki jest zasięg wszystkich pól wytwarzanych przez tę linię. Interesuje mnie bezpieczna dla zdrowia odległość, która wyklucza działanie tych pól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 17.04.2002 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Jestem w podobnej sytuacji, ale juz wybudowalem sie. Instalator sugerowal, ze odleglosc 1,5 x wysokosc slupa zapewni mi spokoj i bezpieczenstwo. Niestety nie dotarlem do zadnych materialow na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 17.04.2002 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2002 Witam. Zgodnie z Polska Normą PN-75/E-05100 najmniejsze dopuszczalne odległości pionowe przewodów linii elektrycznych od budynków winny spełniać poniższe wymagania:Przewód nieuziemiony linii o napieciu powyżej 1 kV5+U/150 dla łatwozapalnych i łatwodostepnych (tarasy, balkony) części budynku, lub 3,5+U/150 dla trudnozapalnych i trudnodostępnych miejsc budynku. Niestety nie ma nic o poziomej odległości. Ale w książce pt: "Poradnik Elektroenergetyka Przemysłowego", autorstwa Jerzego Laskowskiego, załączone obok rysunki sugerują, iż dotyczy to także odległości poziomej.Czyli w Twoim przypadku byłoby to odpowiednio 5,1m. lub 3,6m.Odległości mierzone od najbliższego przewodu fazowego. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts