misha81 15.09.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Bardzo proszę o podpowiedź co najlepiej zrobić z rurami grzewczymi, (ponoć tzw. świecówki) przechodzącymi przez łazienkę w bloku. Rury są w rogu, tuż przy drzwiach. Są brzydkie i nie wyobrażam sobie, żeby tak sobie były na honorowym miejscu w nowowyremontowanej łazience. Zamieszczam link pod którym są zdjęcia jak to teraz wygląda. http://picasaweb.google.pl/NieUmiemRobicZdjec/20090915RemontAzienki?authkey=Gv1sRgCMi2rr7F8_fr0gE&feat=directlink Myślałem o tym, żeby je przesunąć bliżej ściany (kolanko na górze i na dole) i obudować ekranem, ale czy da się potem zamontować nowe ościeżnice? A może sa lepsze metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 15.09.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ztego co widzę, są to rury pełniące funkcję grzejnika, więc: 1. Zkrywanie ich spowoduje, że w łazience będzie chłodno 2. Z przesuwaniem wymianą takich rur jest zawsze duży problem techniczny. Proponuje pomaluj je estetycznie .. i przezwyczasj się do nich ... nie wyglądają tak źle Pozdrawiam, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 15.09.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jesli jest to jedyne zrodlo ciepla w lazience to albo przeobisz je na zwykly grzejnik rurkowy lub zeberkowy co moze spowodowac ze sasiadom w lazienkach ich grzejniki przestana grzac lub jesli masz juz jakis grzejnik w lazience mozesz je zabudowac regipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 15.09.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Miałem nadzieję, że się ich jakoś pozbędę ale może rzeczywiście pozostaje się przyzwyczaić... Temperatura raczej nie jest problemem, bo łazienka jest w środku bloku, rury (a w zasadzie używana jest tylko jedna) nawet w zimę są ledwo ciepłe a w pomieszczeniu jest ciepło. Technicznie to da się zrobić ale trzeba spuścić wodę z całej instalacji a potem ciąć i spawać. Ale to rzeczywiście sporo roboty. Pomyślę nad zabudową k-g chociaż średnio mi to pasuje bo na tej ścianie akurat mi się mieszczą 3 kafle po 60 cm a tak będę je musiał ciąć na kawałki. Panowie - dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.jerzyk 16.09.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 zawsze możesz kupić blachę srebrna perforowana i je owinąć, będzie wtedy grzać i lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 16.09.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Mielismy dokładnie takie same rury w poprzednim mieszkaniu (wielka płyta) i tez przy drzwiach. Ponieważ w łazience zawsze było bardzo ciepło (nawet za ciepło), a rury grzały bardzo mocno, to przy okazji remontu zakryliśmy ją srebrną/szarą otuliną na rury - taką gąbką. Nie rzucały juz sie tak w oczy, bo płaszczyzna była równa, jednolita, a i nie było takiego ukropu w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 16.09.2009 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Blacha perforowana to jest pomysł Dzięki a.jerzyk Czy ją się montuje na jakieś profile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.jerzyk 16.09.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Nigdy nie miałem styczności z taką blachą, jedynie znajomy ma pomiędzy dolnymi szafkami a górnymi w kuchni rury które porostu owinął dosyć mocno takim arkuszem nie mocując go do niczego. Tutaj u was będzie gorzej, nie wiem gdzie taki duży arkusz się kupi, on miał z allegro 1m2. Co do przymocowania, to nie ma problemy w końcu blacha jest perforowana, do ściany profil jaki się stosuje do płyt karton gipsowych i na jakieś srebrne pod kolor blachy śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 16.09.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 ja bym zabudowała je i dołożyła symetryczna zabdowę z IIgiej strony.No chyba, że początek rury na dole wystaje poza ramę drzwi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 16.09.2009 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 (...) No chyba, że początek rury na dole wystaje poza ramę drzwi.... No właśnie wystaje i to największy obciach z tym szajsem... Każda zabudowa, nawet tą perforowaną blachą będzie stała na drodze Co prawda ościeżnicę i drzwi będę wymieniał, ale otwór zostaje taki sam i nie mam możliwości go przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jlewenko 18.09.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam, Można spróbować owinąć rury jakimś grubszym sznurem w pasującym kolorze, w ten sposób aby jeden zwój przylegał ściśle do poprzedniego. Gdzieś na forum widziałem taki sposób. Tam użyty był do owinięcia podparć schodów. Całkiem ciekawy efekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 19.09.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Jest takie powiedzonko: Czego sie nie da ukryć - wyeksponuj. Widziałam kiedyś łazienkę w której włascicielka tak zrobiła: pomalowała na złoto dość grubą rurę i dwie dochodzące do niej cieńsze rurki a ścianę za nimi machnęła na czarno. Całą resztę zrobiła na biało i dodała mosiężne baterie. Wyszło bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 21.09.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 No dzieki za te wszystkie pomysły Na razie najbardziej mi się podoba pomysł ze sznurem a na drugim miejscu ten z blachą perforowaną. Ale zdecydowałem, że z wyborem poczekam, aż wszystkie inne rzeczy w łazience zrobię i zobaczę wtedy co najlepiej będzie pasować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts