Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyfryzacja - pytania blondynki

kaszak

Recommended Posts

Po pierwsze - posiadam w komputerze kartę TV z MPEG-4. Czy wystarczy że kabel od talerza wtyknę do karty z pominięciem dodatkowego ustrojstwa po drodze? Bedzie grało? (Wiem, trzeba jeszcze dostroić. Ja się tylko farbuję na blond :D ).

Po drugie - o co chodzi z tą jednorazową opłatą za TVN i Polszit? Coś gadali o jakichś kartach, które sie gdzies wtyka, rozumiem, że w to dodatkowe ustrojstwo. A jak ktos nie ma ustrojstwa tylko wypasiony telewizor z odpowiednim tunerem to gdzie se ma wetknąć? Że już nie wspomnę o karcie w komputrze.

Kartę się wtyka do tunera, który oczywiście musi być przystosowany do czytania kart :)

Info ze strony tvp.pl

Do odbioru kanałów, widz korzystający z platformy TVP, potrzebuje jedynie dekodera i anteny, za które zapłaci tylko raz, i który pozostanie jego własnością. W zamian uzyska bezpłatny bądź niskopłatny dostęp do cyfrowej jakości programów, w tym nadawanych w najlepszej rozdzielczości, czyli HD.

Co będzie potrzebne do odbioru? Odbiornik satelitarny zwany też dekoderem, wraz z anteną i jej mocowaniem, kable, oraz oczywiście, telewizor. Do odbioru części programów będzie też potrzebna specjalna karta abonencka.

Będzie więc działać na tej samej zasadzie, co teraz Telewizja na kartę n - a ja taką mam :)[/i]