Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PORADY GEODEZYJNE

rencia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 669
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytanie do eksperta:

Czy jest możliwość wytyczenia nowej działki z siedliska?

Odziedziczyłem duże siedlisko (5.000 m2). W siedlisku znajduje się budeynek mieszkalny, zabudowania gospodarcze. Dojazd do siedliska z 2 stron. Tzn. od północy i od południa. Chciałbym wydzielić działkę z tyłu siedliska, które jest niezabudowane i ma odreby wjazd.

Jaki jest ewentualny koszt? 50 km. od W-wy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy te uzgodnienia nie oznaczają czasem, że nie będę mógł ogrodzić tego co moje?.

Zlecę wznowienie granic, okaże się, że z ok 4m szerokości drogi ok 80cm jest na mojej działce. To droga gminna, nieutwardzona, szutrowa, częściowo przesunięta w "moją stronę" przy kolejnych "utwardzeniach".

Co można zrobić? Jak wykazać, że droga jest przesunięta? Czego mogę się domagać od miasta? Pozdr.

Witam!

Skoro są pod tymi kamieniami graniczniki nadal - to najprostsza rzecz pod słońcem

- po prostu je odkopać i jeśli chcesz postawić ogrodzenie to w granicy.

Jeśli ich nie ma to przed postawieniem należy zrobić wznowienie punktów granicznych.

Jedno tylko pytanie - czyją własnością jest droga - jeśli jest gminna (czytaj droga publiczna) to niestety ogrodzenie należy uzgodnić w gminie.

Pozdrawiam

Witam

Najpierw szkic sytuacji: trzy działki na terenie z MPZP w strefie MU: zielone - działka przeznaczona na drogę wewnętrzną, z zapisaną służebnością dla kolejnych działek (za naszymi), dwie działki w kształcie wydłużonych prostokątów.

Niebieskie - droga gminna.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/2/9/2/54572618_d.jpg

Jesteśmy właścicielami 50% tych trzech działek.

Wraz z właścicielami drugich 50% chcemy dokonać scalenia i podziału dwóch działek, jak widać na powyższym rysunku.

1. Jaki jest orientacyjny koszt pracy geodety?

2. Jakie kroki potem, aby stać się właścicielem 50% drogi i 100% jednej z działek?

3. Czy na swojej działce będę mogła postawić garaż w granicach działki (zarówno przy granicy z sąsiadem, jak i granicy z drogą wewnętrzną, której będę właścicielem w 50%) ?

Mogę liczyć na pomoc?

Witam,

Mam pytanie do eksperta:

Czy jest możliwość wytyczenia nowej działki z siedliska?

Odziedziczyłem duże siedlisko (5.000 m2). W siedlisku znajduje się budeynek mieszkalny, zabudowania gospodarcze. Dojazd do siedliska z 2 stron. Tzn. od północy i od południa. Chciałbym wydzielić działkę z tyłu siedliska, które jest niezabudowane i ma odreby wjazd.

Jaki jest ewentualny koszt? 50 km. od W-wy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam!

Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego.

Jeśli nie ma planu a jest to działka rolan można wydzielić z niej 30 arów.

Radzę uderzyć do najbliższego geodety - on też ustali cenę.

Pozdrawiam

Czy te uzgodnienia nie oznaczają czasem, że nie będę mógł ogrodzić tego co moje?.

Zlecę wznowienie granic, okaże się, że z ok 4m szerokości drogi ok 80cm jest na mojej działce. To droga gminna, nieutwardzona, szutrowa, częściowo przesunięta w "moją stronę" przy kolejnych "utwardzeniach".

Co można zrobić? Jak wykazać, że droga jest przesunięta? Czego mogę się domagać od miasta? Pozdr.

Witam!

Skoro są pod tymi kamieniami graniczniki nadal - to najprostsza rzecz pod słońcem

- po prostu je odkopać i jeśli chcesz postawić ogrodzenie to w granicy.

Jeśli ich nie ma to przed postawieniem należy zrobić wznowienie punktów granicznych.

Jedno tylko pytanie - czyją własnością jest droga - jeśli jest gminna (czytaj droga publiczna) to niestety ogrodzenie należy uzgodnić w gminie.

Pozdrawiam

Witam!

Owszem czasem takie uzgodnienia oznaczają że nie będziesz mógł postawić ogrodzenia w granicy - wynika to np. z planu zagospodarowania przestrzennego , który zakłada poszerzenie tej drogi.

Jeszcze raz powtarzam - zrobić wznowienie punktów granicznych .

Nawet jeśli się okaże że droga w 80 cm wchodzi w twoją działkę (a jest to droga szutrowa - nie asfalt) to możesz zbudować ogrodzenie po wcześniejszym uzgodnieniu go w gminie. Jeśli gmina zezwoli stawiać w granicy a Ty wcześniej będziesz miał wznowioną granicę i zakopane graniczniki to bez względu na wszystko budujesz ogrodzenie w granicy - koniec kropka.

Pozdrawiam

Witam frelka!

Oczywiście wszystko to jest do zrobienia.

1. Koszt geodety -( patrz cennik robót geodezyjnych powyżej) to ok. 3000-3500 zł za scalenie i podział.

2. Przecież jesteście w 50% właścicielami drogi. Jeśli chodzi o działkę - trzeba iść do notariusza.

3. Prawo budowlane i Rozporządzenie Ministra odnośnie danych technicznych jakim podlegają obiekty budowlane.

Pozdrawiam

Witam!

Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego.

Jeśli nie ma planu a jest to działka rolan można wydzielić z niej 30 arów.

Radzę uderzyć do najbliższego geodety - on też ustali cenę.

Pozdrawiam

Z tego co jest mi wiadome w mojej gminie planu takowego nie ma (95%). Działka ma status "zabudowanej działki budowlanej" o powierzcni 0,44 ha. Tak wynika z aktu notarialnego darowizny.

W takim razie czy mogę wydzielić z niej działkę o powierzchni 1.200 m2 ?

Co do kosztów chodziło mi raczej nie o dokładne stawki a o przybliżony koszt tej operacji...

Pozdrawiam

Witam!

Jeśli nie ma planu to należy wystąpić o WZ.

Być może na podstawie WZ będziesz mógł wydzielić te 12 arów.

Trudno jest mi szczegółowo i na 100% coś napisać nie widząc dokumentów dotyczących Twojej działki i nie mając dostępu do danych miejscowego urzędu, dlatego radzę zgłosić się do najbliższego geodety, który zajmie się tą sprawą.

Koszt podzialu na rynku krakowskim to ok. 2000-3000 zł. Cena zależy też od ilości okazywanych punktów granicznych - patrz cennik.

Pozdrawiam

Renciu Droga,

ja trochę z innej beczki..

zajmuję się zawodowo (niestety takie sprawy też się trafiają, choć ich serdecznie nie cierpię) sprawami rozgraniczeń, działów nieruchomości (od strony prawnej) i powiem szczerze, że pewne kwestie techniczne nie zawsze dla mnie są jasne, marzyłabym o przeczytaniu jakiejś książki, w stylu "podstawy geodezji dla głąbów" po to aby trochę skumać w czym rzecz, w sensie podstawowych pojęć technicznych, technik wykonywania różnych prac i pomiarów, sporządzania i czytania dokumentacji...

Czy mogłabyś polecić taka publikację?

Najlepiej łatwo dostępną na rynku...

Gość Maciek_k

Witam, szukam rozwiązania pewnego kłopotu.

otóż jest sobie działka, powierzchnia niecałe 1700m2 z domem, chcieliśmy podzielić ją na dwie mniejsze i wybudować na pustej działce dom. Niestety, ale napotkaliśmy na przeszkodę w postaci Planu zagospodarowania, który mówi, że wydzielone działki muszą mieć po min 900m2, na istniejącej działce nie można dostawić drugiego domu. Opcje burzenia, remontowania nie wchodzą w grę. Czy taki temat da się jakoś ugryźć?

Renciu Droga,

ja trochę z innej beczki..

zajmuję się zawodowo (niestety takie sprawy też się trafiają, choć ich serdecznie nie cierpię) sprawami rozgraniczeń, działów nieruchomości (od strony prawnej) i powiem szczerze, że pewne kwestie techniczne nie zawsze dla mnie są jasne, marzyłabym o przeczytaniu jakiejś książki, w stylu "podstawy geodezji dla głąbów" po to aby trochę skumać w czym rzecz, w sensie podstawowych pojęć technicznych, technik wykonywania różnych prac i pomiarów, sporządzania i czytania dokumentacji...

Czy mogłabyś polecić taka publikację?

Najlepiej łatwo dostępną na rynku...

Witam!

Powiem szczerze że swoją edukację ukończyłam ponad 15 lat temu. Nie mam bladego pojęcia jakie teraz podręczniki występują na rynku . Ale myślę że trzeba by potuptać do jakiejś księgarni technicznej i tam pogrzebać za czymś konkretnym.

No i jeszcze masz forum!!!

Pozdrawiam

Witam, szukam rozwiązania pewnego kłopotu.

otóż jest sobie działka, powierzchnia niecałe 1700m2 z domem, chcieliśmy podzielić ją na dwie mniejsze i wybudować na pustej działce dom. Niestety, ale napotkaliśmy na przeszkodę w postaci Planu zagospodarowania, który mówi, że wydzielone działki muszą mieć po min 900m2, na istniejącej działce nie można dostawić drugiego domu. Opcje burzenia, remontowania nie wchodzą w grę. Czy taki temat da się jakoś ugryźć?

Witam!

Ciężko jest ominąć plan i do tego trzeba dobrego architekta - takiego który pracuje w wydziale architektury najlepiej.

Natomiast pytanie czy cała działka jest budowlana i czy nie można ubiegać się o pozwolenie na budowę drugiego domu i potem zrobić podział tej działki trybem rozdzielenia budynków? Moja rada znaleźć dobrego architekta.

Pozdrawiam

Witam,

mam takie pytanie wiążące się z linią zabudowy.

Posiadam niestety niewielką działkę (19,50x20). Powstanie na niej równie niewielki budynek bo ostatecznie staneło na projekcie domu w amarylisach (13,5x8). Od jednej strony mamy linię zabudowy 7m, ale będzie to właściwie jedyna przestrzeń (bo i z dojazdem) do umiejscowienia szamba. Stąd pytanie: czy szamba nie dotyczy linia zabudowy? Bo jeśli tak to jestem w kropce... nie będzie chyba miejsca na jego posadowienie :roll:

Pozdr

http://swojanka.w.interia.pl/Wielkanoc%20015.JPG

Radosnego, wiosennego nastroju,

miłych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół

oraz niespodzianek od zajączka

z okazji Świąt Wielkanocnych

życzy Zbigniew

Edytowane przez Zbigniew100