Spartankaa 22.03.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 CENNIK ROBÓT GEODEZYJNYCH Rozumie, ze inne miasto moze miec inne ceny, si? A kto to ustala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 22.03.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 A kto to ustala? Stowarzyszenie Geodetów Polskich do którego należą np. prywatni wykonawcy - Stowarzyszenie to dąży do stworzenia Izby Geodetów. Tak jak to mają też architekci itp... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpacino212 24.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam, Mam pytanie do eksperta: Czy jest możliwość wytyczenia nowej działki z siedliska? Odziedziczyłem duże siedlisko (5.000 m2). W siedlisku znajduje się budeynek mieszkalny, zabudowania gospodarcze. Dojazd do siedliska z 2 stron. Tzn. od północy i od południa. Chciałbym wydzielić działkę z tyłu siedliska, które jest niezabudowane i ma odreby wjazd. Jaki jest ewentualny koszt? 50 km. od W-wy. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.03.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Czy te uzgodnienia nie oznaczają czasem, że nie będę mógł ogrodzić tego co moje?. Zlecę wznowienie granic, okaże się, że z ok 4m szerokości drogi ok 80cm jest na mojej działce. To droga gminna, nieutwardzona, szutrowa, częściowo przesunięta w "moją stronę" przy kolejnych "utwardzeniach". Co można zrobić? Jak wykazać, że droga jest przesunięta? Czego mogę się domagać od miasta? Pozdr. Witam! Skoro są pod tymi kamieniami graniczniki nadal - to najprostsza rzecz pod słońcem - po prostu je odkopać i jeśli chcesz postawić ogrodzenie to w granicy. Jeśli ich nie ma to przed postawieniem należy zrobić wznowienie punktów granicznych. Jedno tylko pytanie - czyją własnością jest droga - jeśli jest gminna (czytaj droga publiczna) to niestety ogrodzenie należy uzgodnić w gminie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 24.03.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam Najpierw szkic sytuacji: trzy działki na terenie z MPZP w strefie MU: zielone - działka przeznaczona na drogę wewnętrzną, z zapisaną służebnością dla kolejnych działek (za naszymi), dwie działki w kształcie wydłużonych prostokątów.Niebieskie - droga gminna. http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/2/9/2/54572618_d.jpg Jesteśmy właścicielami 50% tych trzech działek.Wraz z właścicielami drugich 50% chcemy dokonać scalenia i podziału dwóch działek, jak widać na powyższym rysunku. 1. Jaki jest orientacyjny koszt pracy geodety? 2. Jakie kroki potem, aby stać się właścicielem 50% drogi i 100% jednej z działek? 3. Czy na swojej działce będę mogła postawić garaż w granicach działki (zarówno przy granicy z sąsiadem, jak i granicy z drogą wewnętrzną, której będę właścicielem w 50%) ? Mogę liczyć na pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.03.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam, Mam pytanie do eksperta: Czy jest możliwość wytyczenia nowej działki z siedliska? Odziedziczyłem duże siedlisko (5.000 m2). W siedlisku znajduje się budeynek mieszkalny, zabudowania gospodarcze. Dojazd do siedliska z 2 stron. Tzn. od północy i od południa. Chciałbym wydzielić działkę z tyłu siedliska, które jest niezabudowane i ma odreby wjazd. Jaki jest ewentualny koszt? 50 km. od W-wy. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Witam! Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego. Jeśli nie ma planu a jest to działka rolan można wydzielić z niej 30 arów. Radzę uderzyć do najbliższego geodety - on też ustali cenę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.03.2010 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Czy te uzgodnienia nie oznaczają czasem, że nie będę mógł ogrodzić tego co moje?. Zlecę wznowienie granic, okaże się, że z ok 4m szerokości drogi ok 80cm jest na mojej działce. To droga gminna, nieutwardzona, szutrowa, częściowo przesunięta w "moją stronę" przy kolejnych "utwardzeniach". Co można zrobić? Jak wykazać, że droga jest przesunięta? Czego mogę się domagać od miasta? Pozdr. Witam! Skoro są pod tymi kamieniami graniczniki nadal - to najprostsza rzecz pod słońcem - po prostu je odkopać i jeśli chcesz postawić ogrodzenie to w granicy. Jeśli ich nie ma to przed postawieniem należy zrobić wznowienie punktów granicznych. Jedno tylko pytanie - czyją własnością jest droga - jeśli jest gminna (czytaj droga publiczna) to niestety ogrodzenie należy uzgodnić w gminie. Pozdrawiam Witam! Owszem czasem takie uzgodnienia oznaczają że nie będziesz mógł postawić ogrodzenia w granicy - wynika to np. z planu zagospodarowania przestrzennego , który zakłada poszerzenie tej drogi. Jeszcze raz powtarzam - zrobić wznowienie punktów granicznych . Nawet jeśli się okaże że droga w 80 cm wchodzi w twoją działkę (a jest to droga szutrowa - nie asfalt) to możesz zbudować ogrodzenie po wcześniejszym uzgodnieniu go w gminie. Jeśli gmina zezwoli stawiać w granicy a Ty wcześniej będziesz miał wznowioną granicę i zakopane graniczniki to bez względu na wszystko budujesz ogrodzenie w granicy - koniec kropka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.03.2010 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam frelka! Oczywiście wszystko to jest do zrobienia.1. Koszt geodety -( patrz cennik robót geodezyjnych powyżej) to ok. 3000-3500 zł za scalenie i podział. 2. Przecież jesteście w 50% właścicielami drogi. Jeśli chodzi o działkę - trzeba iść do notariusza. 3. Prawo budowlane i Rozporządzenie Ministra odnośnie danych technicznych jakim podlegają obiekty budowlane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpacino212 24.03.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam! Wszystko zależy od planu zagospodarowania przestrzennego. Jeśli nie ma planu a jest to działka rolan można wydzielić z niej 30 arów. Radzę uderzyć do najbliższego geodety - on też ustali cenę. Pozdrawiam Z tego co jest mi wiadome w mojej gminie planu takowego nie ma (95%). Działka ma status "zabudowanej działki budowlanej" o powierzcni 0,44 ha. Tak wynika z aktu notarialnego darowizny. W takim razie czy mogę wydzielić z niej działkę o powierzchni 1.200 m2 ? Co do kosztów chodziło mi raczej nie o dokładne stawki a o przybliżony koszt tej operacji... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 24.03.2010 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam! Jeśli nie ma planu to należy wystąpić o WZ. Być może na podstawie WZ będziesz mógł wydzielić te 12 arów.Trudno jest mi szczegółowo i na 100% coś napisać nie widząc dokumentów dotyczących Twojej działki i nie mając dostępu do danych miejscowego urzędu, dlatego radzę zgłosić się do najbliższego geodety, który zajmie się tą sprawą. Koszt podzialu na rynku krakowskim to ok. 2000-3000 zł. Cena zależy też od ilości okazywanych punktów granicznych - patrz cennik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpacino212 24.03.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Jeśli nie ma planu to należy wystąpić o WZ. Być może na podstawie WZ będziesz mógł wydzielić te 12 arów. Pozdrawiam Czyli mam rozumieć, że jest lepiej jak w gminie taki plan jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 24.03.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Renciu Droga,ja trochę z innej beczki..zajmuję się zawodowo (niestety takie sprawy też się trafiają, choć ich serdecznie nie cierpię) sprawami rozgraniczeń, działów nieruchomości (od strony prawnej) i powiem szczerze, że pewne kwestie techniczne nie zawsze dla mnie są jasne, marzyłabym o przeczytaniu jakiejś książki, w stylu "podstawy geodezji dla głąbów" po to aby trochę skumać w czym rzecz, w sensie podstawowych pojęć technicznych, technik wykonywania różnych prac i pomiarów, sporządzania i czytania dokumentacji... Czy mogłabyś polecić taka publikację?Najlepiej łatwo dostępną na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek_k 25.03.2010 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witam, szukam rozwiązania pewnego kłopotu.otóż jest sobie działka, powierzchnia niecałe 1700m2 z domem, chcieliśmy podzielić ją na dwie mniejsze i wybudować na pustej działce dom. Niestety, ale napotkaliśmy na przeszkodę w postaci Planu zagospodarowania, który mówi, że wydzielone działki muszą mieć po min 900m2, na istniejącej działce nie można dostawić drugiego domu. Opcje burzenia, remontowania nie wchodzą w grę. Czy taki temat da się jakoś ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 29.03.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Renciu Droga, ja trochę z innej beczki.. zajmuję się zawodowo (niestety takie sprawy też się trafiają, choć ich serdecznie nie cierpię) sprawami rozgraniczeń, działów nieruchomości (od strony prawnej) i powiem szczerze, że pewne kwestie techniczne nie zawsze dla mnie są jasne, marzyłabym o przeczytaniu jakiejś książki, w stylu "podstawy geodezji dla głąbów" po to aby trochę skumać w czym rzecz, w sensie podstawowych pojęć technicznych, technik wykonywania różnych prac i pomiarów, sporządzania i czytania dokumentacji... Czy mogłabyś polecić taka publikację? Najlepiej łatwo dostępną na rynku... Witam! Powiem szczerze że swoją edukację ukończyłam ponad 15 lat temu. Nie mam bladego pojęcia jakie teraz podręczniki występują na rynku . Ale myślę że trzeba by potuptać do jakiejś księgarni technicznej i tam pogrzebać za czymś konkretnym. No i jeszcze masz forum!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 29.03.2010 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam, szukam rozwiązania pewnego kłopotu. otóż jest sobie działka, powierzchnia niecałe 1700m2 z domem, chcieliśmy podzielić ją na dwie mniejsze i wybudować na pustej działce dom. Niestety, ale napotkaliśmy na przeszkodę w postaci Planu zagospodarowania, który mówi, że wydzielone działki muszą mieć po min 900m2, na istniejącej działce nie można dostawić drugiego domu. Opcje burzenia, remontowania nie wchodzą w grę. Czy taki temat da się jakoś ugryźć? Witam! Ciężko jest ominąć plan i do tego trzeba dobrego architekta - takiego który pracuje w wydziale architektury najlepiej. Natomiast pytanie czy cała działka jest budowlana i czy nie można ubiegać się o pozwolenie na budowę drugiego domu i potem zrobić podział tej działki trybem rozdzielenia budynków? Moja rada znaleźć dobrego architekta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 29.03.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Dzięki za info, potruptam zatem do księgarni i rozejrzę się w temacie... może coś polecą A na forum nie chciałabym zanudzać swoimi problemami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 30.03.2010 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Dzięki za info, potruptam zatem do księgarni i rozejrzę się w temacie... może coś polecą A na forum nie chciałabym zanudzać swoimi problemami A po to jest to forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 30.03.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Dzięki, w razie potrzeby na pewno zapytam, ale właściwie nie powinnam tych spraw rozwiązywać na forum, a łyk świeżej wiedzy na pewno się przyda, byleby podana była w miarę strawnie i zrozumiale dla laika.. muszę poszperać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 31.03.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam, mam takie pytanie wiążące się z linią zabudowy. Posiadam niestety niewielką działkę (19,50x20). Powstanie na niej równie niewielki budynek bo ostatecznie staneło na projekcie domu w amarylisach (13,5x8). Od jednej strony mamy linię zabudowy 7m, ale będzie to właściwie jedyna przestrzeń (bo i z dojazdem) do umiejscowienia szamba. Stąd pytanie: czy szamba nie dotyczy linia zabudowy? Bo jeśli tak to jestem w kropce... nie będzie chyba miejsca na jego posadowienie Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.04.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) http://swojanka.w.interia.pl/Wielkanoc%20015.JPGRadosnego, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz niespodzianek od zajączka z okazji Świąt Wielkanocnych życzy Zbigniew Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts