Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyklejanie płytek elewacyjnych na cokół z dysperbitu

Recommended Posts

Witam,

Mam cokół wysmarowany izolacją przeciwwilgociową (dysperbitem). Czy jest sens ryzykować przyklejanie do takiej powierzchni płytek elewacyjnych? Czy też najpierw trzeba skuć tę obrzytkę posmarowaną dysperbitem? Może są kleje, które pozwalają na przyklejanie okładzin do takich powierzchni?

Czyli tak:

Krok 1: Przyklejenie styropianu do cokołu - klej na plackach czy na grzebieniu?

Krok 2: Kołkowanie - po wyschnięciu kleju łączącego styropian z cokołem?

Krok 3: Kładzenie siatki na kleju

Krok 4: Przyklejanie płytek elewacyjnych - klejem elastycznym?

Proszę o uwagi i sugestie do powyższego

ja się tylko zastanawiam nad grubością styro... jeśli piszesz że masz tylko 3cm, a zakładam że chcesz mieć cokół schowany, to wejdzie Ci styropian tylko 1cm (pamiętaj, że kleje i siatka też kilka mm zabiorą). Może uda się z 2cm, jeśli płytka miałaby np 5mm (i wtedy miałbyś praktycznie zlicowane).

To był tylko mój pomysł bardzo teoretyczny - na pewno nie jest najtańszy i trochę roboty ze styropianem jest. Poczekaj, może ktoś mądrzejszy się wypowie :) Może jest klej, który się złapie dysperbitu.

Witam,

Mam cokół wysmarowany izolacją przeciwwilgociową (dysperbitem). Czy jest sens ryzykować przyklejanie do takiej powierzchni płytek elewacyjnych? Czy też najpierw trzeba skuć tę obrzytkę posmarowaną dysperbitem? Może są kleje, które pozwalają na przyklejanie okładzin do takich powierzchni?

Skoro klej do styropianu sie trzyma jak glupi to czemuby plytki nie mialy ? Zaskoczyliscie mnie, ja to mam wysmarowane "na oko" i gdzieniegdzie wystaje ponad poziom terenu ale nigdy nie przypuszczalem zeby to mial byc jakis problem dla kleju :)

pozdr.

W styropianie fachowcy od gazu (niech ich @#$%^&*!!!!!) wycieli rowek na rurę. Więc powstałą szczelinę załatałem pianką. Przykleiłem na to siatkę z zakładem na część wyklejoną poprzednio i zaizolowaną grubą warstwą izo-coś-tam (podobne do dysterbitu tylko bardzo gruba warstwa) Trzyma jak diabli więc i płytki powinny trzymać się

A tak mimo chodem nie prościej kupić jakiś klej do płytek na podłoża ekstremalne i asfaltowe (np CN72??) lub inny i zrobić próbę?