Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może by tak ... jeszcze raz? - DWOREK ... POTWOREK???

Recommended Posts

To dopiero... a mówią, że od przybytku głowa nie boli :lol2:

Kiedyś gdy staw jeszcze miałam uparcie jakaś kaczka (chyba?) znosiła jajka nad samym brzegiem wody - w każdym razie co przyjeżdżaliśmy na działkę to w wody wyławialiśmy jajko, duże jajko. Gdy za długo w tej wodzie sobie leżało skorupka mu miękła i byłą jak z gumy :lol2:

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale jaja :lol2::lol2:

A co będzie, jak ten Franek okaże się Franią ?????

I czy Frania może też się wydzierać? A ogon? Przecie Frania nie ma takiego ogona jak Franek (chyba :rolleyes:).

Czy Franek jest już na tyle duży żeby mieć już ten swój piękny ogon???

Wiem, wiem !!!!!:wave:

Masz kaczkę, tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz :lol2::lol2:

:bash:Tylko :bash: mi :bash: nie :bash: mówcie :bash:, że :bash: Franciszek :bash: to :bash: baba :bash:

Już perliczki... panie perliczki dwa razy kupowałam bo mi z nie tymi co trzeba jajami wcisnęli:rolleyes:

a może to jakiś kurak z sąsiedztwa znosi jaja w Twoim kurniku???

:):):)

Kaluś... niemożliwe:no:... ogrodzenie to raz, a z pół kilosa do najbliższych kur to dwa... no i moje psy to by było trzy... rozróżniają "nowych" w kurniku:)

Jak to...? Wszystkie jaja Arctiki som ;)... :rolleyes:

:rotfl: bo ja taka baba z jajami jestem;)... niedługo to chyba z koszyczkiem na bazarek się trza będzie wybrać, nie dajemy rady zjadać:rolleyes:

To dopiero... a mówią, że od przybytku głowa nie boli :lol2:

... no nie boli... tylko zdziwko łapie;)

ale jaja :lol2::lol2:

A co będzie, jak ten Franek okaże się Franią ?????

I czy Frania może też się wydzierać? A ogon? Przecie Frania nie ma takiego ogona jak Franek (chyba :rolleyes:).

Czy Franek jest już na tyle duży żeby mieć już ten swój piękny ogon???

Wiem, wiem !!!!!:wave:

Masz kaczkę, tylko Ty o tym jeszcze nie wiesz :lol2::lol2:

Nie wiem właśnie czy pawice krzyczą.... muszę poszperać w necie... za to na pewno panie paw rozstawiają ogon... mój (nadal obstawiam, że to ON) ogonek stawia, ale jeszcze nie ma takiego prawdziwego pawiowego... ma dopiero roczek i jeszcze musi z roczek poczekać na pierwsze długie pióra:)

...:rotfl: a że kaczkę mam to wiem:wiggle:... Brydzia przecież kaczka jest:rolleyes:... i jeszcze Biała. Ale ta to oddzielna historia...

Stanisław jest seksoholikiem (o Boshe, jak to zabrzmiało:lol2:)... i męczy łajdak kury... więc mu kupiliśmy jeszcze jedną kaczkę, właśnie Białą... innych nie było, bo chciałam dla Staśka staropolską jak on, ale jak nie było to kupiłam co było...

Ale jajo gigant, a właściwie jaja gigant to nie jej, bo zniosły się w wysokim gnieździe... kaczki niosą się na parterze;)... wyżej nie wlezą:no:

Bocian nieeee... wypięły się na mnie:rolleyes:... co ja się ciapkiem nagimnastykowałam coby słup z platformą pod gniazdo postawić to moje, a one nawet nie siadły... te skrzydlate to łajzy jednak;)... tak dumam, że jak jesienią znów będą u mnie na topoli stacjonować przed odlotem to wykukają ten mój słup i może w przyszłym roku:wiggle:...

... no i te jaja owszem duże... ale na boćka to chyba jednak za małe:rolleyes:

... potłukę i zobaczę... wiem, że czasem kury znoszą bliźniaki, ale żeby dwa razy z rzędu???... to chyba łatwiej w totka wygrać... może powinnam zagrać???:wiggle:

Z Franciszkiem już się oswoiliśmy... z ręki jeszcze co prawda nie je, ale chociaż na mój widok nie zwiewa do kurnika... mogę się nim w końcu pochwalić:cool:

oto mój Franek-łajza-paw:lol:

http://images49.fotosik.pl/832/ee4d970aee636158med.jpg

http://images45.fotosik.pl/834/7fcfe507de466bd7med.jpg

"Na szczególną uwagę zasługują jaja perlicze. Produkt ten jest uważany za artykuł delikatesowy o wybitnych walorach smakowych. ...

Jajo perlicze jest mniejsze (ważą od 42 do 46 gramów), o barwie kremowo-brązowej i bardziej okrągłe od kurzego. Skorupa jego jest 3-4 razy twardsza niż w jaju kurzym. W chłodnym miejscu udaje się przetrzymywać jaja perlicze przez 10-11 miesięcy w stanie zdatnym do spożycia. Jaja perlicze zawierają więcej witamin, głównie witaminy A oraz mają intensywniejszą barwę dzięki dużej zawartości karotenoidów. 100 gram żółtka perliczego zawiera 8 tys. j.m. witaminy A oraz 1456 mikrogramów karotenu, dlatego jest ono niezastąpione w diecie dzieci, chorych i rekonwalescentów. Jaja perlicze zawierają proporcjonalnie więcej żółtka niż jaja kurze, a jakość białka w nim zawartego przewyższa jakość białka jaj kurzych."

A ja jakoś nie miałam odwagi:wiggle::rolleyes:

Edytowane przez Arctica

Ktoś mnie podejrzewał, że nie wiem, że mam kaczki... wiem, wiem:yes:

znalazłam zdjęcia proszę, Stasio z Brydzią:)

http://images50.fotosik.pl/836/fa8de1a58fcbdea0med.jpg

a Biała tam za Frankiem siedzi... bo jakoś bliżej nie mam:rolleyes:

http://images49.fotosik.pl/832/ee4d970aee636158med.jpg

W końcu mogę prawnie bazgrolić na tym forum, bądź co bądź budowlanym:rolleyes:

Po ogrodowej rozgrzewce trza się wziąć za elewację... tynki trza by machnąć:wiggle:

Póki co zamówiliśmy...

Nie mogłam się zdecydować na kolor... bałam się, że jak źle wymyślę to później nic tylko głową w mur walić, o tak:bash:... więc zamówiliśmy biały... popatrzę, przyglądnę się, podumam... i albo zostanie biały albo... przemaluję... z farbą to już łatwiej dobrać, i próbki można zrobić... i przymiarki...i w najgorszym wypadku przemalować jeszcio raz jak będzie niefajnie:wiggle:

Tynk będzie pod koniec przyszłego tygodnia, więc trwają przygotowania...

Kolumny mi się tynkują

http://images45.fotosik.pl/836/aa828fb5a814a91cmed.jpg

ojjj... jakoś kiepsko widać, tu może lepiej...

http://images35.fotosik.pl/638/4f0f07fbb971e23emed.jpg

taki zwykły, ręcznie kładziony... mojochłopowłasnoręcznie:lol:...

Miałam pogrubiać u dołu te nieszczęsne kolumny, ale doszłam do wniosku, że i tak najdalej za trzy lata żadnej z nich nie będzie widać... takie są założenia, że pnączami ma toto obrosnąć:) więc nie ma sensu...

...a tynk, taki wiejski... podoba mi się:wiggle:

otynkowały się trzy... jeszcze pinć:sick:...

Żeby nie było, że ja się obijam to wzięłam się za malowanie podbitek:cool:...

http://images50.fotosik.pl/836/e9d613a624a80b24med.jpg

Jakby przyszło chłopu mojemu biednemu tynkować te wszystkie schodeczki to chiba by jajko zniósł... i znów by nie było wiadomo czyje to:lol2:... pomaluję to dwa razy farbą elewacyjną i powinno wystarczyć:). Pomalowałam pół... no prawie pół i to tego co mam pomalować, bo na portykach to zapowiedziałam, że nie ja:no:... nielot jestem;)

Fajnie było, bo ganialiśmy się ze słońcem... chłop uciekał w cień, bo za szybko schło i nie można było przytrzeć, a ja uciekałam na słonko... brązu trochę złapać:rolleyes:...

...śpię na brzuchu:mad:... za dużo złapałam:rotfl:

Dzięki dziewczyny...

Małgoś to ja właśnie na portyk się nie piszę, chłopa ciapkiem podsadzę i niech sobie radzi w tym gnieździe:)

Dorbie... tymi rąsiami jak to się mówi... tylko strrrrasznie pracochłonna:rolleyes:, nawet malowanie myślałam, że jakoś poleci ale pomalować te wszystkie schodeczki to na raz ze trzy dni mi się zejdzie, a dwa razy chcę malować:wiggle:

Kala... Ty to masz dobrze z elewacją... i z tynkami wewnątrz też...

chciałam taką mocno rozbieloną morelę, ale boję się, że za mocna wyjdzie... a biały to pewnie mi się zleje z oknami, podbitkami, kolumnami i też będzie kiszka:(