Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może by tak ... jeszcze raz? - DWOREK ... POTWOREK???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale że Lioton na ukąszenia? :o

Ja mam taki specyfik genialny, ale nie polecę, bo on u nas nie do dostania, synowa z Chin mi przywiozła.

Mocno miętowe toto, smaruje się, takie jakieś glicerynowo - wazelinowe jest w konsystencji, a potem zapomina się, że się miało jakieś bąble i swędziały. :cool:

CEBULA. Polecona zresztą kiedys przez DPSię.

Jedynie ważne jest, żeby posmarować (świeżo rozkrojoną lub .. nadgryzioną) ZARAZ po ugryzieniu.

Tak więc ja w sezonie mam zawsze cebule przy sobie ( a w każdym razie staram się... ;)) i w razie czego - nadgryzam, smaruję i NIC, nie mam żadnych efektów, nie swędzi, zapominam, że cos było! A jest to dla mnie wciąz szokujące, bo kiedyś miałam babel i swędzenie przez dobry tydzień!

Może byc tez cytryna (ale z cebulą łatwiej) a ostatnio jak pogryzły mnie na łące (przy szkoleniu psa) a cebule zostawiłam inteligentnie w samochodzie to na owej łące znalazłam szczaw i nadgryzionym smarowałam. Też nie miałam śladu na drugi dzień....!

Dobre rady zawsze w cenie:D

O cebuli słyszałam, ale nie wiedziałam, że to natentychmiast po dziabnięciu trzeba, na bąbel smarowałam i na chwileńkę przestawało swędzieć. Na tak krótką chwileńkę, że smród był nie warty świeczki. Zazwyczaj jakieś smarowidła mam ale jakoś mi wyszły... kiedy ja się do miasta wybiorę to nie wiem:sick:

no i jeszcze nie zapomnieć... bo na złość to na pewno akurat właśnie swędzieć nie będzie:D

A ta cebula na tzw. ślepaki vel końskie muchy też działa??? Bo właśnie się zaczynają:bash:

najgorsza z latających choler!!! nawet szerszenie nie są tak agresywne!

najczęściej nie atakują, a tamto dziadostwo:mad:

Zdaje się, że na ślepaki też.

W razie czego (oczywiście nie życzę...) - przetestuj :yes: .

Po prostu w miarę możliwości jak najszybciej po ugryzieniu.

Kawałek cebuli możesz mieć przy sobie i tylko pamietaj, żeby ją nadgryźć przed posmarowaniem (świezy sok!).

Ja tam lubię cebulę :D

No i po co kupować i mazać się jakimiś dziwnymi produktami z farbyki....

Nie musisz życzyć... to nieuniknione:bash:

przy zwierzakach zawsze całe roje:(

Kupowałam kiedyś specjały dla bydła, smarowałam grzbiety...

zamiast 100 milionów było 99... milionów nie sztuk:p... o kant zada to potłuc.

Depsinkowe geranium z goździkiem też na zwierzach nie działa... taki los...

tylko po cholerę ktoś takie latające coś wymyślił???:mad:

Przetestuję cebulę... ciekawe czy Nelson będzie chciał mi ją odebrać jak jabłko:rotfl:

Na zwierze to nie wiem, co może być takie skuteczne, przy zwierzach faktycznie zawsze całe mnóstwo tego świństwa.

To Mosbito - bardzo dobry środek, jest też odstraszacz tej marki, polecam bo bez toksycznego DEET.

Polecam też jako odstraszacz 'Pożegnanie z komarem" z firmy Zielony Dom, też skuteczne, pięknie pachnie, bo robione także bez DEET, na olejku geraniowym.

Boją się! :D

Qrcze jak o tej cebuli pamiętać???:rolleyes:

znów mnie wszamały... zdjęcia robiłam:)... muszę popróbować ten Zielony bo niecierpię smrodu tych tradycyjnych, gdzie go można kupić?

NADWORU mam za dużo:sick: pryskać nie będę, skoro siebie spryskam, psice spryskam to niech se latają wisi mi to;)

Troszkę nadworu (fajna nazwa:lol2:) mojego przyniosłam:lol:

Róże zaczynają kwitnąć... zaczynały by ale coś mi pąki zżera:bash:... może to być skoczek różany bo był i on chyba mógł uszkodzić te pierwsze pąki, następne już lepiej wyglądają... no i mozaika na liściach została:(

P1000985.JPG

ta jest naprawdę piękna, niestety kupowana jako bezimienna:rolleyes:

P1010012.JPG

o tutaj widać poskoczkową mozaikę:(

P1010011.JPG

zdecydowanie najsmaczniejsze owocki

P1000990.JPG

właściwie to kwiatki przedowockowe, owocki są tutaj:D

P1000987.JPG

Jeszcze takie owocki mam... ale co to to nie wiem:no:

P1000997.JPG

gdzieś w krzaczorach takie cuś znalazłam:lol:... nawet wiem jak się toto nazywa, znaczy się kartkę ma jeszcze;)

P1010002.JPG

Zwiastun maków...

P1010006.JPG

dwa kwietne pejzarze...

P1010003.JPG

P1010014.JPG

Na koniec główny składnik mojego trawnika:rotfl:

P1010020.JPG

z tym, że mój trawnik nie musi być ładny (chociaż wcale mu to nie ujmuje uroku:rolleyes:) musi być SMACZNY:lol2:

OCZYWIŚCIE, że jagoda kamczacka, przepyszna, bardzo wartościowa!

Posadzić warto jak najwięcej, bardzo smaczna, mało wymagająca, zawierająca wiele cennych składników. :yes:

Też mam. :cool:

I nie potrzebuje kwaśnej ziemi, jak borówka. :p

O ciemnej róży już pisałam, śliczna!