relek 07.11.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 ja zawsze czytałam ,że dodatek jajek robi ciasto twarde ja robię tak i jest pyszne i miękkie : 3 szklanki mąki wysypuję na stolnicę , podlewam 3/4 szklanki wody wrzątku , siekając, mieszając nożem, zostawiam do przestudzenia potem podlewam 1/4 zimną wodą i zagniatam i zostawiam pod przykryciem na 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 08.11.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Właściwie to wszystkie mamy podobne przepisy na to ciasto pierogowe. 3:1 i gorąca ta woda. Cała tajemnica w tym, że jak się zaparzy tę mąkę, to potem i ciasto jakoś tak łatwiej rozwałkować - nie ściąga się tak koszmarnie, jak przy zimnej wodzie. A ja się pochwalę jeszcze, że też mam robota ZELMERA. Jak go dostawałam, to się jeszcze wtedy szumnie MALAKSER nazywał. Teraz mało kto wie, co to takiego. Ma 18 lat i jeszcze chodzi. Robi praktycznie wszystko ale najbardziej to go uwielbiam za tarcie ziemniaków na kugelis. Trochę mu się kolor z białego na ........... żółtawy zmienił... i dzbanek do koktajli zaczął przeciekać...... i jakoś głośno chodzi..... Chyba pora do kuchni wpuścić psa i kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.11.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Sipatka.. mój malekser pamięta chyba jeszcze stan wojenny.. odziedziczyłam go po mamie.. i nie zamieniłabym na dzisiejsze.. to samo maszynka do mięsa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 08.11.2013 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Maszynki do mięsa nie używam... siekam robotem jak mi mielone potrzebne:D A do gęściejszych ciast mam starego... też coś koło 20 lat ma... nawet nie wiem jakiej to firmy, nie chce mi się iść do kuchni, ale musi, że polski jakiś bo wtedy to jeszcze chińszczyzny nie było... to były czasy... Pierogi zrobiłam z 3 szkl. mąki, szkl. wrzątku, troszki soli i jednego jaja... bo mi ktoś zapomniał o łojeju powiedzieć wyszło mięciutkie i sprężyste... Osiu w serniku cała tajemnica w tym, że zamiast masła daję ubitą na sztywno kremówkę, nie opada i jest wilgotny:yes: Weźcie zróbcie coś z tą pogodą... Wiem, wiem... jest listopad i tak musi być... ale chociaż czasem kawałek słońca, cooo???? nawet Kluska światłoterapi zażywa... a mówią, że głupie sierściuchy:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.11.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 wąsy sobie opali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODA 51 08.11.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Pierogi robię od lat kilkunastu...., mąka zawsze tortowa, wrząca woda , szczypta soli i łyżka masła, po zagnieceniu zawsze musi odpocząc. Ciasto elastyczne miękkie wałkowanie bezproblemowe, uważam, że cała tajemnica tkwi w mące . Ostatnio w sprzedaży widziałam specjalną mąkę "Basia" na pierogi. Ciasto kruche zawsze robię z Krupczatki naprawdę wychodzi bardzo kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 08.11.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 M Osiu w serniku cała tajemnica w tym, że zamiast masła daję ubitą na sztywno kremówkę, nie opada i jest wilgotny:yes: A coś więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 08.11.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Klucha jak zwykle przepiękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.11.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 zapisałam te wasze uwagi BARDZO dokładnie i będę próbować A kluska ciepło lubi, jak każdy kot. I chyba pies, bo mój przed kominkiem się rozciąga i tylko boki zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 09.11.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 odkryłam dziś ,że z podkoszulek spranych , powyciąganych można zrobić dywanik okrągły dla np psiny jak kto umi robić szydełkiem ....kroi się podkoszulek w paski , łączy się za pomocą dwóch nacięć paski ze sobą i potem słupkami w kółko ...pod kominek jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 11.11.2013 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 To szydło trzeba nie szydełko! Z badylka by wystrugać trzeba:lol:... pomysł może być fajny, widziałam kiedyś dywanik ze starych rajstop, też godny uwagi tylko czepliwy chyba w pazurki:) Osia... kiło seła do tego wmiksowujesz 8 żółtek i cukru ile chcesz.Białka na sztywno, pół litra kremówki na sztywno, wszystko razem ino łychą wybebrać na koniec sypiesz torebkę budyniu i gotowe!No ten budyń też bebrasz rzecz jasna...ok godzinki w 180-200 stopniach, można przykryć pergaminem od wierzchu jak za bardzo się przyjara, ale godzinkę siedzieć musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 11.11.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dzięki Aneczko za gościnę.Znakomicie się bawiliśmy.Właśnie tego było mi potrzeba !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 11.11.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dzięki, zrobię w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.11.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Maszynki do mięsa nie używam... siekam robotem jak mi mielone potrzebne:D A do gęściejszych ciast mam starego... też coś koło 20 lat ma... nawet nie wiem jakiej to firmy, nie chce mi się iść do kuchni, ale musi, że polski jakiś bo wtedy to jeszcze chińszczyzny nie było... to były czasy...(...) Nie dość, że się chłop w kuchni urobi to jeszcze mu lata wypomina ...i Chińczyk Jej się marzy! ...i jak Ty "staremu" polecenia w tej kuchni wydajesz, jeśli dotąd narodowości nie poznałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 12.11.2013 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Izulka nam też było niezmiernie miło, polecamy się na przyszłość Osia... smacznego:) Yetuś, Yetuś... mój synuś w pierwszej klasie gimnazjum miał czytanie ze zrozumieniem:rolleyes: no poza tym to "wypominanie wieku"... "koło 20 lat"... to nie wypominanie tylko dowartościowanie, przecież co roku 28 obchodzi, nieee??? Głodnemu to zawsze chleb na myśli, no! No i litości nie Chińczyka!!! Jakiś ognisty Hiszpan to rozumiem, ale Chińczyk??? Bleeee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 12.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Ja do gimnazjum nie chodziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 12.11.2013 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Aaaaa... to wszystko wyjaśnia:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 12.11.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Hiszpanie to przereklamowani są!!! Ja tez do gimnazjum nie chodziłam, ale ten wrzątek w cieście na pierogi to wyczytałam ze zrozumieniem:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 13.11.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 no rajstopy to zawsze się haczą , no nie ? a podkoszulek to bawełna ...jedno wiem od dziś nie biorę podkoszulków na szmaty , będę dziergać maty dla psów , siedziska ....... http://www.usefuldiy.com/diy-old-t-shirt-carpet/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 13.11.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Braza... tak z autopsji rzeczesz o tych Hiszpanach:rolleyes:... tak tylko ciekawam:oops: Relcia!!! No niech Cię!!! Nie wiem nawet czy poczekam aż się zaszmacą... A! Wiem!!! Dwa jerseyowe prześcieradła właśnie wyrzuciłam, tadammmm... może potnę na troczki... tadammmm... ale jasne bo żółte... można popróbować... tylko straśnie równiusio na tych zdjęciach im to powychodziło:-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.