Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może by tak ... jeszcze raz? - DWOREK ... POTWOREK???


Recommended Posts

ja zawsze czytałam ,że dodatek jajek robi ciasto twarde :confused:

ja robię tak i jest pyszne i miękkie :

3 szklanki mąki wysypuję na stolnicę , podlewam 3/4 szklanki wody wrzątku , siekając, mieszając nożem, zostawiam do przestudzenia potem podlewam 1/4 zimną wodą i zagniatam i zostawiam pod przykryciem na 15 minut :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właściwie to wszystkie mamy podobne przepisy na to ciasto pierogowe. 3:1 i gorąca ta woda. Cała tajemnica w tym, że jak się zaparzy tę mąkę, to potem i ciasto jakoś tak łatwiej rozwałkować - nie ściąga się tak koszmarnie, jak przy zimnej wodzie.

 

A ja się pochwalę jeszcze, że też mam robota ZELMERA.

Jak go dostawałam, to się jeszcze wtedy szumnie MALAKSER nazywał.

Teraz mało kto wie, co to takiego.

Ma 18 lat i jeszcze chodzi. Robi praktycznie wszystko ale najbardziej to go uwielbiam za tarcie ziemniaków na kugelis.

Trochę mu się kolor z białego na ........... żółtawy zmienił... i dzbanek do koktajli zaczął przeciekać...... i jakoś głośno chodzi.....

Chyba pora do kuchni wpuścić psa i kota :rolleyes::lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maszynki do mięsa nie używam... siekam robotem jak mi mielone potrzebne:D

 

A do gęściejszych ciast mam starego... też coś koło 20 lat ma... nawet nie wiem jakiej to firmy, nie chce mi się iść do kuchni, ale musi, że polski jakiś bo wtedy to jeszcze chińszczyzny nie było... to były czasy...

 

Pierogi zrobiłam z 3 szkl. mąki, szkl. wrzątku, troszki soli i jednego jaja... bo mi ktoś zapomniał o łojeju powiedzieć:rolleyes:

wyszło mięciutkie i sprężyste...

 

Osiu w serniku cała tajemnica w tym, że zamiast masła daję ubitą na sztywno kremówkę, nie opada i jest wilgotny:yes:

 

 

 

 

Weźcie zróbcie coś z tą pogodą:mad:...

 

Wiem, wiem... jest listopad i tak musi być...

 

ale chociaż czasem kawałek słońca, cooo????

 

nawet Kluska światłoterapi zażywa... a mówią, że głupie sierściuchy:lol:

 

 

P1020349.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierogi robię od lat kilkunastu...., mąka zawsze tortowa, wrząca woda , szczypta soli i łyżka masła, po zagnieceniu zawsze musi odpocząc. Ciasto elastyczne miękkie wałkowanie bezproblemowe, uważam, że cała tajemnica tkwi w mące . Ostatnio w sprzedaży widziałam specjalną mąkę "Basia" na pierogi.

 

Ciasto kruche zawsze robię z Krupczatki naprawdę wychodzi bardzo kruche.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To szydło trzeba nie szydełko! Z badylka by wystrugać trzeba:lol:...

pomysł może być fajny, widziałam kiedyś dywanik ze starych rajstop, też godny uwagi tylko czepliwy chyba w pazurki:)

 

Osia... kiło seła do tego wmiksowujesz 8 żółtek i cukru ile chcesz.

Białka na sztywno, pół litra kremówki na sztywno, wszystko razem ino łychą wybebrać na koniec sypiesz torebkę budyniu i gotowe!

No ten budyń też bebrasz rzecz jasna...

ok godzinki w 180-200 stopniach, można przykryć pergaminem od wierzchu jak za bardzo się przyjara, ale godzinkę siedzieć musi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maszynki do mięsa nie używam... siekam robotem jak mi mielone potrzebne:D

 

A do gęściejszych ciast mam starego... też coś koło 20 lat ma... nawet nie wiem jakiej to firmy, nie chce mi się iść do kuchni, ale musi, że polski jakiś bo wtedy to jeszcze chińszczyzny nie było... to były czasy...(...)

Nie dość, że się chłop w kuchni urobi to jeszcze mu lata wypomina ...i Chińczyk Jej się marzy! :eek::evil:

...i jak Ty "staremu" polecenia w tej kuchni wydajesz, jeśli dotąd narodowości nie poznałaś? :rolleyes::D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Izulka nam też było niezmiernie miło, polecamy się na przyszłość:D

 

Osia... smacznego:)

 

Yetuś, Yetuś... mój synuś w pierwszej klasie gimnazjum miał czytanie ze zrozumieniem:rolleyes:

no poza tym to "wypominanie wieku"... "koło 20 lat"... to nie wypominanie tylko dowartościowanie, przecież co roku 28 obchodzi, nieee???

 

Głodnemu to zawsze chleb na myśli, no!

 

No i litości nie Chińczyka!!! Jakiś ognisty Hiszpan to rozumiem, ale Chińczyk??? Bleeee...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Braza... tak z autopsji rzeczesz o tych Hiszpanach:rolleyes:... tak tylko ciekawam:oops:

 

Relcia!!! No niech Cię!!! Nie wiem nawet czy poczekam aż się zaszmacą:rolleyes:... A! Wiem!!! Dwa jerseyowe prześcieradła właśnie wyrzuciłam, tadammmm...

może potnę na troczki... tadammmm... ale jasne bo żółte... można popróbować... tylko straśnie równiusio na tych zdjęciach im to powychodziło:-x

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...