monia i marek 02.01.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 To nie jest raczej Kornak 12 to jest http://www.fhuprofit.pl/11/oferta-wklady-kominkowe-wklad-kominkowy-palacowy/59/ czyli wkład pałacowy profita . Myslałem o nim ale chyba ma zbyt wielka moc.U mnie na 7KW wyduszam nawet 26 C w pokoju przy - 5 c na dworze. Firma Profit to raczej tylko sprzedawca, a nie producent, ale być może mam złą wiedzę na ten temat. Kornak, to producent takiego wkładu - oto strona firmy Kornak, a w niej model Kornak 12. Co mocy... nie wiem jak inne wkłady, ale z tego, co wiem od Hawkmoona, Kornak mimo określonej ocy nie jest zbyt mocny - Tomek twierdzi, że nawet za słaby, choć salon ma niewielki Chyba pisał o tym również w dzienniku, ale nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 02.01.2010 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Moniu, Noxi... to jest Kornak12, znalazłam go na allegro, ale widzę, że gdzie indziej też można kupić. Monia ma rację, że Profit to sprzedawca, bo nie sądzę, żeby dwie firmy produkowały identyczne. U Hawkmoona kiedyś byłam, ale teraz to już prawie żadnych zdjęć nie widać Wybierając ten wkład w ogóle nie myślałam o kW , taki mi się podoba i tyle . Kominek będzie służył jako sprzęt relaksacyjny, a nie grzewczy. Salon mam spory, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby mogło by tam być zimno przy rozpalonym kominku . Dla mnie to od samego patrzenia na ogień jest ciepło . Moniu, jak popatrzyłam na tego Kornaka6, to sobie przypomniałam, że już go widziałam, i nawet mu zdjęcie zrobiłam, w Leroyu, o zobacz, ten? http://foto3.m.onet.pl/_m/ae68ec8119797de10459a09068cdcedb,10,19,0.jpg Jak dla mnie za bardzo ozdobny... A tak właściwie, to niewielki wybór w tego typu wkładach jest, chyba tylko te dwa udało mi się znaleźć Moniu... a masz już upatrzoną, czy wymyśloną jakąś obudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Ja chciałabym piec kalfowy i w nim wmontowany taki wkład. Mam nadzieję, że się uda, a jesli nie, to trzeba będzie coś innego wymyślić. Nie wiem, czy pamiętasz kominek Hawkmoon'a - ciekawe połączenie materiałów. Faktycznie zajrzałam tam przed chwilą i niewiele ze zdjęć się wyświetla, a szkoda Napiszę do Tomka, i o ile ma jeszcze ten sam adres mailowy, to poproszę Go o przesłanie paru zdjęć. Wracając do wkładu Kornak - nie wiedziałam, że są w sprzedaży Leroy. W Krakowskim LM nigdy ich nie spotkałam Jutro wybieramy się do kina, to wstąpimy po drodze i rzucę jeszcze raz okiem na wkłady - chciałabym go zobaczyć na żywo, bo wówczas lepiej można sobie wyobrazić obudowę. Nie martw się, coś się wymyśli Ostatnio znalazłam ładny pomysł na kominek - prosty, ale ładny i gdyby go odpowiednio przemyśleć, można zrobić taki, by pasował do Kornaka i dworku Zaraz poszukam tego zdjęcia i wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 02.01.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 ups, oszukałam... obchodzi.... wkład wybrałam, o taki http://foto0.m.onet.pl/_m/3e3d09f22337ad245163714c39055e04,10,19,0.jpg Mogłaś zajrzeć u mnie w dzienniku - mam go od dawna jako chciejstwo - to wkład Kornak 12. Jest piękny, choć moc ma niezbyt dobrą . Drugi podobny i równie piękny to Kornak 6 (jest również w moim dzienniku). Zakochałam się w nim po raz pierwszy oglądając piękny kominek z tym wkładem w dzienniku Howkmoon'a - zresztą polecam Ci Jego cały dziennik (piękny dom i wnętrza), mimo, iż od daaaawna nikt w nim nie dokonuje wpisu piękny jest!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 jest, proszę - o takim również myślałam http://www.fototube.pl/pictures/156101.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 02.01.2010 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Kaluś... dzięki Moniu...u mnie to chłop taki strasznie napalony był na kafle... ceny go troszku ostudziły. Jakoś nie bardzo podobają mi się piece kaflowe z wkładami , piec to piec i taki powinien zostać... ale to moje osobiste odczucia Ten co wkleiłaś... ładny, ale dla mnie za bardzo pałacowy... skoro nie dałyście mi kupić ryflowanych kolumn Ja to chyba najbardziej to chciała bym w ogóle bez obudowy, tylko wkład wlepiony w ścianę... stojący bezpośrednio na podłodze... Generalnie to podobają mi się ogromne, otwarte kominki, takie w których Święty Mikołaj mógłby spokojnie wylądować... takie hamerykańskie Ale żon veto postawił na otwarty Niestety nie pamiętam Hawkmoonowego kominka, albo nie wiem, że pamiętam A widziałaś gdzieś jeszcze podobne wkłady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Tak, kaflowy najlepiej z oryginalnym rusztem i jeśli uda nam się taki kupić (są czasami piękne na allegro do kupienia z montażem przez zduna, to wówczas zrezygnuję z Kornaka. Kominek u mnie nie będzie narożny jak ten na fotce, ponieważ będzie dokładnie na środku 10-metrowej ściany, więc i tak myślałam o przeróbce i innym materiale na obudowę (bardziej naturalny, matowy - moze trawertyn ). Zobaczymy. Pomysł z otwartym kominkiem dawniej chodził mi po głowie, ale niestety ze względu na kurz... odpada. U Howkmoona dolna część kominka była wykonana z cegły, a górna z białych kafli - prosty w formie, ale ładny. U mnie cegła odpada, ponieważ nie będzie pasowała do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 podobnych wkładów już nie widziałam kiedyś, w Krakowie spotkałam piękny wkład 2drzwiczkowy, na klameczki z kulką i ze szprosami na szybkach, ale nie wiem jaki to producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 02.01.2010 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Nawet nie czasami Moniu, tylko często można kaflowe piece kupić na allegro... jak pisałam, chłop swego czasu mocno śledził... tylko powiedziałam, że jak piec to bez żadnych przeróbek... a jednak fajnie jest na ogień popatrzeć ... i chyba zrezygnował U nas właśnie będzie narożny... i tak sobie myślałam, żeby więcej tego rogu zabudować nie tylko tyle co na wkład i żeby wkład zlicować ze ścianą. Wiem, że będzie się ta ściana brudziła... ale mogę sobie przecież po sezonie odnowić . Myślałam też żeby cały narożnik zabudować właśnie cegłą, taką ręcznie formowaną... ale chyba za bardzo przytłaczająco będzie ...chyba że może bielona Dużo jeszcze przemyśleń ..... A ten wkład co opisujesz to mi trochę na "skandynawski" wygląda ... drzwiczki wypukłe miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Wrzuć fotkę lub link tego "skandynawskiego", to Ci powiem, czy taki Narożny kominek wolałabym, ale cóż... tego już nie zmienię Cegła wygląda b.ładnie - u H. właśnie mi się podobało, ale u mnie nie będzie pasowało, niestety. Wszystko zależy co planujesz na ścianach, podłodze, suficie itp. Sama w sobie tworzy już nastrój i nie jest przytłaczająca, jeśli zrobisz białą górę Byle to fajnie połączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 02.01.2010 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Nie mam na podorędziu tego o co mi chodzi, będę pamiętać ... Źle mnie zrozumiałaś, nie będzie góry i dołu.... będzie jedna całość... do samego sufitu to samo... i cegły chyba było by za dużo... alternatywą może być właśnie bielona... jest mniej agresywna . Na podłogę damy wszędzie taką samą terakotę/gres. Myslałam o klinkierze, ale chyba będzie za mały, układamy sami więc byśmy się zagrzebali na śmierć . Wydaje mi się, że podłoga powinna być jak naj mniej rzucająca się w oczy, to meble mają być główną ozdobą. A jak do fajnych mebelków damy mozaiki na podłogę to będzie za dużo szczęścia. Zawsze można jakiś dywan dołożyć jak będzie zbyt monotonnie . A na temat ścian na razie nie wiem nic. Na dzień dzisiejszy będą białe... w kuchni chcę oliwkę, podobają mi się tapety... takie starodawne.... wytłaczane... ale to chyba do sypialni... może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 No właśnie... ja coraz częściej myślę o tapetach i ... nie wiem, czy na początek się nie skusimy na tapety Właśnie takie tłoczone. Co do podłogi - u mnie na 100% będą deski lub parkiet dębowy. Ja kocham drewno i podłogi będą w większości właśnie takie. Kamienną/płytkową/gresową podłogę planuję tylko w kuchni, łazience i wiatrołapie. A z kominkiem ... nie pomyślałam o tym, że ma być cały z cegły - chyba jednak byłoby zbyt 'kamiennie', zwłaszcza, że gres na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 02.01.2010 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Mi tez bardzo podobaja się dechy... ale za dużo potworów chcę mieć , stratują . A drewno... drzwi surowe drzewniane i przeze mnie doprawiane, być może jeszcze kasetony a'la "lamperia" na ścianach... w przedpokoju, korytarzu i kuchni... ... zobaczymy, czas zweryfikuje A do takich kasetonów to już tapeta dobrze wygląda , wszystko i tak wyjdzie "w praniu". W obecnym domu mieszkamy dwa lata, a trzeci raz sypialnię zmieniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 dobra jesteś Ja za zmianami nie przepada, dlatego wolę dobrze przemyśleć i zrobić tak, żebym się w tym dobrze czuła. Mebli nie zmieniam od lat (są w dużej mierze pamiątkami rodzinnymi), podłoga z dech była zastana, tylko ją odnowiłam jak zamieszkałam. Już wiem co zmieniam - ściany przemalowuję, ale w podobnych kolorach Zmieniłabym obecną łazienkę - mam czarno brązowe kafle ze złotymi nitkami, a na podłodze białe - nigdy więcej! Ściany po każdej kąpieli nabierają kropek od wody, co wkurza mnie niemiłosiernie, a biała podłoga - nawet włos jak spadnie, to już źle wygląda za to ławeczka mnie kusi do ogrodu - ooo, taka http://allegro.pl/item867962561_lawka_ogrodowa_z_drzewa_akacjowego_180_x_52_x_90.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gannia 03.01.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Ganniu... 25kW wystarcza na 350 m2 powierzchni? zawsze myślałam, że to trzeba pow/10 i tyle kW . Może dlatego tyle tego idzie, że cały czas na maxa musi palić, żeby zadaną temperaturę utrzymać? No dobra nie wymądrzam się bo się nie znam . No właśnie fachowiec powiedział, że on ma za dużą moc i że tak naprawdę jego maksymalna moc bedzie można wykorzystac przy naprawdę wielkich mrozach.. Nie wiem, nie rozumiem tego, wiem tylko, że koszt ogrzewania miał byc niewielki, a idzie tego masa Ciekawe jak by się sprawował pellet? Oczywiście życzeń na czas nie złożyłam, więc teraz się poprawiam i samych radosnych dni życzę w 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 03.01.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 podobnych wkładów już nie widziałam kiedyś, w Krakowie spotkałam piękny wkład 2drzwiczkowy, na klameczki z kulką i ze szprosami na szybkach, ale nie wiem jaki to producent też go w Kraku widziałam w jednym z tych marketów budowlanych - ze względu na te drzwiczki z tymi klameczkami zwróciłam uwagę... ale też nie znam producenta... Nawet w necie szukałam m.in. wkład z drzwiczkami otwieranymi dwuskrzydłowo - i nie znalazłam tego, który widziałam. Ale ja tam jeścio nie wiem jaki będzie mój wkład kominkowy - napewno do ogrzewania też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 03.01.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 dobra jesteś Ja za zmianami nie przepada, dlatego wolę dobrze przemyśleć i zrobić tak, żebym się w tym dobrze czuła. Mebli nie zmieniam od lat (są w dużej mierze pamiątkami rodzinnymi), podłoga z dech była zastana, tylko ją odnowiłam jak zamieszkałam. Już wiem co zmieniam - ściany przemalowuję, ale w podobnych kolorach Zmieniłabym obecną łazienkę - mam czarno brązowe kafle ze złotymi nitkami, a na podłodze białe - nigdy więcej! Ściany po każdej kąpieli nabierają kropek od wody, co wkurza mnie niemiłosiernie, a biała podłoga - nawet włos jak spadnie, to już źle wygląda za to ławeczka mnie kusi do ogrodu - ooo, taka http://allegro.pl/item867962561_lawka_ogrodowa_z_drzewa_akacjowego_180_x_52_x_90.html Ja to choruję na takie ławki na taras... i do nich dużo słodko różanych poduch ... tylko chyba wolała bym białą i stoliczek, obrusik, kawka... i koń skubiący obok trawkę.... ale się rozmarzyłam , aż mi się cieplej na serduchu zrobiło Z sypialnią to miałam problem mężowy... trzeba było osiągnąć jakiś kompromis , teraz jest jego sypialnia... dla mnie trochę za ciemna , ale niech będzie A zmiany, eksperymenty uwielbiam , mogę nawet codziennie przemeblowanie robić , a jak coś mnie "boli" w oczy to niepotrzebni mi fachowcy... śama śobie źrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 03.01.2010 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 No właśnie fachowiec powiedział, że on ma za dużą moc i że tak naprawdę jego maksymalna moc bedzie można wykorzystac przy naprawdę wielkich mrozach.. Nie wiem, nie rozumiem tego, wiem tylko, że koszt ogrzewania miał byc niewielki, a idzie tego masa Ciekawe jak by się sprawował pellet? Oczywiście życzeń na czas nie złożyłam, więc teraz się poprawiam i samych radosnych dni życzę w 2010 Pellety mają jeszcze mniejszą kaloryczność niż eko, więc siłą rzeczy idzie tego więcej. W Waszym przypadku faktycznie dużo tego idzie... a dom jest nowy, czy starszy, gorzej ocieplony. Chłop mi tłumaczył, że zapotrzebowanie na kW/m2 w nowych (ciepłych) domach jest dwukrotnie mniejsze niż w tych 20-30 letnich. Dzięki za życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 03.01.2010 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 podobnych wkładów już nie widziałam kiedyś, w Krakowie spotkałam piękny wkład 2drzwiczkowy, na klameczki z kulką i ze szprosami na szybkach, ale nie wiem jaki to producent też go w Kraku widziałam w jednym z tych marketów budowlanych - ze względu na te drzwiczki z tymi klameczkami zwróciłam uwagę... ale też nie znam producenta... Nawet w necie szukałam m.in. wkład z drzwiczkami otwieranymi dwuskrzydłowo - i nie znalazłam tego, który widziałam. Ale ja tam jeścio nie wiem jaki będzie mój wkład kominkowy - napewno do ogrzewania też To jak będziecie na "zakupach" nie zapomnijcie dziewczynki aparatu Aaaaaaa.... przypomniało mi się... chyba za daleko od źródła mieszkamy, a przenosimy się jeścio dalej... u nas miał 500-550 zł za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 03.01.2010 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 tyle,że malutkie zdjęcie http://www.muratordom.pl/zdjecia/kominkowe_trendy.jpg http://www.muratordom.pl/ Zobaczcie!!!!!! Danusia znalazła prawie mój wkład, obudowany bieloną cegłą Coraz bardziej jestem na TAK!!! Tylko u mnie ten kominek będzie w rogu i cały narożnik będzie zabudowany na prosto cegłą, a wkład zlicowany ze ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts