Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może by tak ... jeszcze raz? - DWOREK ... POTWOREK???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm, takie tu ciekawe dyskusje, a ja nieobecna?! To przez urodziny synka i wyjazd na wielkie zakupy, z których wróciłam z niczym oczywiście :-)

chciałabym tu wyjaśnić jedną rzecz, jako hodowczyni wyżłów - to nieprawda, że taki pies ucieka i goni zwierzynę - tak robi tylko niewybiegany, nieszczęśliwy wyżeł. Natomiast wyżeł wybiegany pilnuje sie swojego pana, bo do tego została ta rasa stworzona - do pracy z przewodnikiem. Ja na spacerze nie muszę nawet się rozglądać, moje wyżlice zataczają kręgi i wracają, by mnie trącić nosem, jakby chciały powiedziec "nie zgubiłas się? to dobrze".

I wyżeł bardzo dobrze stróżuje. Weimarski i niemiecki ewentualnie, bo węgierski za miętki jest na to.

Wilczarz to bardzo krótko żyjąca rasa, choć piękna. Biedaki umierają na serce, jak dogi. No ale gospodyni się nie podoba, tak? No to może i lepiej.

Sznaucer olbrzym calkiem dobrze by się nadawał moim zdaniem. Ale kłaków to on ma sporo.

Ja bym jeszcze polecała collie, ale krótkowłosego (smooth collie). Mało znana rasa, a fajna, pilnuje "stada", jak wszystkie owczarki. Jedyna wada w tym wypadku - że zbyt groźnie nie wygląda.

Dzięki... bardzo zależało mi na Twoim głosie... guru w końcu jesteś w tej dziedzinie :D :roll:

nieobecność usprawiedliwiona :wink: :D

Najpierw o wyżłach, w szczególności o mało sympatycznym znanym mi przypadku. Nie wiem ile razy taki stwór potrzebuje spaceru i ile razu dziennie musi się wybiegać, ale Rufus tak samo zachowywał się przy nastym wyjściu w ciągu dnia. Widać taki egzemplarz :D

A myśliwski charakter i tak chyba wylkucza tą rasę... jeszcze mi zaportuje pod drzwi wszystkie kury ze wsi :wink: :lol:

Wilczarz faktycznie, nie przypadł mi do gustu :roll: , a coli... jakoś jak Lessie to z kupą futra :roll: :-? ...

A wiesz może coś na temat sznaucerów i ich kontaktów z resztą świata zwierząt?

u mnie jest tak jak u meg..........amstaf :p

.......musze sie przyznać, że jako dziecko bylam pogryziona przez owczarka.......i panicznie bałam sie psów !!!!! :o :(

Od kwietnia jest w naszym domu amstafka..........

teraz ma prawie rok i nie wie co to jest agresja, jest ufna i przyjacielsko nastawiona do ludzi...

ale psów nie toleruje!!!!!!!!

kupiona została z dobrej, sprawdzonej hodowli, z rodowodem.

Beatko... poczytałam :-? :roll:

Temperament i charakter - cudny

Pies ten charakteryzuje się odwagą, inteligencją, towarzyskością, spokojem, jednak bywa leniwy lub ociężały. Dla najbliższych członków rodziny wybitny towarzysz zabaw na świeżym powietrzu. Źle znoszący samotność. Jest psem o wysokim stopniu posłuszeństwa, bez skłonności do agresji.

ale, mam nadzieję, że w Twoim przypadku to tylko czcze gadanie ale

U leonbergerów bardzo ważne jest prawidłowe żywienie, młode psy powinny dostawać karmę dla psów olbrzymich, zawierającą substancje wspomagające rozwój stawów (glukozaminę oraz chondroitynę). Dorosłe psy są mniej wymagające, jednak posiłek trzeba rozdzielić co najmniej na dwie porcje i zapewnić spokój po jedzeniu.

Jak większość ras olbrzymich leonberger może być obciążony dysplazją stawów biodrowych oraz skłonnościami do rozszerzenia i skrętu żołądka. Zdarza się także osteochondroza i młodzieńcze zapalenie kości. Może pojawiać się niedoczynność tarczycy, spotykane są wady ustawienia powiek.

I jeszcze napisali, że żyje 9 -10 lat :(

Ps. Kąpać psa należy w szamponie dla psów miękkowłosych, korzystne jest nakładanie balsamu. Po kąpieli należy wyciąć włos pomiędzy opuszkami łap oraz przyciąć włosy wystające poza palce, skracać najdłuższe włosy pod uszami.

:wink:

Artica- leośka to o mało co kanapowy pies, towarzyszy na dworze once; nierozłączne są :wink:

ludzie je w domu trzymają

a stróżami są wybornymi

naprawdę polecam tę rasę

pzd Bożena

:o :o :o

a ja zawsze "Beatko" :oops: .... ups... :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bo ja Cię z Beauty pomyliłam :oops: ... przepraszam :oops:

Na łoczy mi padło... Beatka na nartach... skleroza :roll:

ale meble "eklektyczne" też zawsze "elektryczne" mi się czytają :roll:

u mnie jest tak jak u meg..........amstaf :p

.......musze sie przyznać, że jako dziecko bylam pogryziona przez owczarka.......i panicznie bałam sie psów !!!!! :o :(

Od kwietnia jest w naszym domu amstafka..........

teraz ma prawie rok i nie wie co to jest agresja, jest ufna i przyjacielsko nastawiona do ludzi...

ale psów nie toleruje!!!!!!!!

kupiona została z dobrej, sprawdzonej hodowli, z rodowodem.

Kaluś... zawsze chłopu powtarzam, że "ale Kala ma..." :roll:

Mi się podobają i to bardzo... ale myślę, że moga wystąpić konflikty z innymi naszymi potworami... prawda?????

Ps. a mnie nigdy nie pogryzł pies... nawet nie przestraszył porządnie... pewnie to źle, bo nie potrafię się bać psów :-? ... no może poza takimi zapisamymi w psyhe jako groźne :roll: ... ale Almy bym się nie bała :-?

Artica- jeżeli chodzi o problem z leośką, to mam taki, że bardzo, a bardzo lubi się miziać :D i na wiosnę jak się leni, to kubeł 120 litrowy sierści jest :wink:

Z lnieniem jest spory problem, i to wcale nie zależnie czy długie włosy, czy krótkie... długie chociaż można w garść chwycić i wyrzucić, a krótkie wszędzie włażą :evil: i nijak je wyskubać :x

Berneńczyki są piękne :roll: , tylko nie jestem pewna, czy były by szczęśliwe w domu :-? ... takie kudłacze... no właśnie i kudłacze

I chyba stróż z niego niespecjalny... albo ja taka odważna jezdem :-? ... wlazła bym do takiego :D

A strzyc nie trzeba :wink:

To już mamy jeden plus :wink:

Jakby był taki kudłacz, to faktycznie wolałabym go na dworze trzymać :roll:

Ech, do wiosny jeszcze trochę czasu jest, muszę nad mężem najpierw popracować :wink:

Arctica........ja mysle, że nie wszystko zalezy od rasy.........ważne jest też, aby pieska nabyć w dobrej, sprawdzonej hodowli i KONIECZNIE z rodowodem. I wcale to nie jest kaprys, poprostu kupując psa z rodowodem wiesz jakie cechy może odziedziczyć po rodzicach!!!

Nasza Alma jest amstafką .......wg. stereotypów powinna zagryzać inne zwierzęta........... a żyje w zgodzie z naszą kotką Lolą :)

jesli weźmiesz pieska od urodzenia to wychowa sie razem z Twoim inwaentarzem:)))

Berneńczyki są piękne :roll: , tylko nie jestem pewna, czy były by szczęśliwe w domu :-? ... takie kudłacze... no właśnie i kudłacze

I chyba stróż z niego niespecjalny... albo ja taka odważna jezdem :-? ... wlazła bym do takiego :D

A strzyc nie trzeba :wink:

To już mamy jeden plus :wink:

Jakby był taki kudłacz, to faktycznie wolałabym go na dworze trzymać :roll:

Ech, do wiosny jeszcze trochę czasu jest, muszę nad mężem najpierw popracować :wink:

a na co Go nakręcasz????

Pamiętasz jak latem mieliśmy królika. Na początku jak był w klatce to Tośka co raz szarżowała nosem w siatkę. W końcu się tym znudziła i wskoczyła do jego zagrody. Zwierzątka się powąchały i od tej pory Tośka ten zwyczaj wprowadziła jako codzienną normę. Mam gdzieś zdjęcia z tych spotkań. Musiałam to uwicznić bo na początku strasznie panikowaliśmy, że nam go zeżre, a potem nie mogłam uwirzyć własnym oczom. Dwa razy nam ten królik zwiał z zagrody, Tośka trochę się z nim ganiała nic mu jednak nie robiąc, potrzebowała towarzystwa do zabawy. :lol: :lol: