Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiwi na płocie

Recommended Posts

Poradźcie proszę czy aktinidię issai mogę puścić po siatce? Po pierwsze czy nie jest zbyt ciężka, a po drugie czy ma szansę na owoce?

Na stronach clematis.com.pl piszą o prowadzeniu w literę T i skomplikowanym cięciu i trochę się wystraszyłam, bo tak to nie mam gdzie. :-?

Nie da rady tak trochę byle jak? Myślałam żeby mieć fajne pnącze na siatce i jeszcze owocki dla dzieciaków....

mam kiwi na płocie drewnianym. Po pierwsze nie jestem przekonanna, czy ono się chce piąć gdziekolwiek. raczej po prostu leży na tym płocie i trzeba je pilnować, żeby leżało, bo raz spadło :o faktycznie, do zwiewnych nie należy. A po drugie mam go już dość bo albo kwitną mi męskie osobniki albo żeńskie, razem w tym samym roku nie chcą. Więc owoców to jeszcze nie widziałam.

Spada? Niezła heca!

Ja kupiłam issai bo jest jednopienna - mam nadzieję uniknąć problemu kwitnienia. Ale jeśli nie na siatkę to nie wiem gdzie ją dam. Boję się, że jeśli zrobię konstrukcję nad tarasem, to w zimie będę miała zacienione, a tego wolałabym uniknąć. Jak to zielsko wygląda zimą? Czy bardzo dużo gęstych łodyg czy raczej pojedyncze. Boję się też, że owoce (oby były) będą spadać na taras i gnić.

Poradźcie proszę. Może wystarczy jedank trochę wzmocnić siatkę?

...chyba na clematis.com.pl jest opisna taka propozycja z rysunkami jak ciac w poszczegolnych latach.

to właśnie wydało mi się raczej skomplikowane :oops:

posadź może przy słupku, zawsze najwiekszy cieżar pójdzie na słupek...

zimą mówiąc szczerze nie pamietam, jak wyglądało. Ale jednego jestem pewna - nieosłonięte wiosną mi podmarzało i nie chciało kwitnąć. To znaczy nie tak.. u mnie jest tak, że wisi sobie na tym płocie po jego wschodniej stronie. Można rzec na wygwizdowie, bez rzadnego budynku obok itd. Od wschodu u nas wieją ostre wiatry. I kiepsko roslo. Dopiero jak przed nim stanął duży krzak bzu, to mu się spodobało i ruszyło. Domysliłam się, że ten bez trochę osłonił kiwi a słońce i tak dochodziło.. Generalnie pewnie najlepiej by było gdzies obok domu... w zaciszu... Ale może się mylę...

Nie lubię tej stronki, ale czegoś nie rozumiem. Piszą tam:

"Aktinidia pstrolistna Dr Szymanowski - Roślina samopylna obojnacza, kwitnie w maju i czerwcu, owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu. "

A na clematis.com.pl:

"Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski' - Odmiana żeńska z cechami obupłciowości...."

Nie kupiłam tej odmiany, bo nie mam miejsca na dwa pnącza! To jak w końcu to z tym Szymanowskim jest? Jednopienna czy dwu? Gdyby miała jednak owocować sama, to wolę to niż issai :-?

I następna różnica - wg clematisa issai "Wytrzymuje mrozy do około -25oC. ", wg Twojej stronki do -4! To komu wierzyć?