pawelurb 16.09.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 mam do zrobienia przejazd przez rów , czyli przepust betonowy / rura i do tego dwie ścianki po bokach , pytanie, ścianki lepeij wylać w szalunku czy murowac z bloczka ? jak wylać w szalunku to trzeba je jakoś zazbroić ? jak tak to jak ułożyć zbrojenie . Czym najlepiej to zasypać póżniej, żeby się ładnie ubiło i można po tym jeździć autem , piasek, czy jakiś kliniec ? Czy te rury przepustu układac na dnie rowu na chudziaku czy jakiejś podmurówce, czy bezpośrednio na dnie rowu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.09.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ja Ci tak powiem nieśmiało, że to wszystko powinno być w projekcie zjazdu ... Przynajmniej ja tak miałem, zanim zacząłem się budować musiałem zrobiż zjazd z drogi gminnej na działkę ... Jeeeeessooooo ile z tym było zawracania d.py Ale normalnie miałem projekt, rozrysowane warstwy co ile czego, murków oporowych u mnie nie było po bokach. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 16.09.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 mam do zrobienia przejazd przez rów , czyli przepust betonowy / rura i do tego dwie ścianki po bokach , pytanie, ścianki lepeij wylać w szalunku czy murowac z bloczka ? jak wylać w szalunku to trzeba je jakoś zazbroić ? jak tak to jak ułożyć zbrojenie . Czym najlepiej to zasypać póżniej, żeby się ładnie ubiło i można po tym jeździć autem , piasek, czy jakiś kliniec ? Czy te rury przepustu układac na dnie rowu na chudziaku czy jakiejś podmurówce, czy bezpośrednio na dnie rowu ? A Ty tak sam sobie te rury i przejazdy i to wszystko ? Mieliśmy to samo - projekty, uzgodnienia, pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.09.2009 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 u mnie zarząd dróg pogchodzi do tego mniej dokładnie, musiałem mieć przy pozwoleniu na budowę tylko uzgodnienie tego zjazdu i lokalizację , i to miałem, teraz wymagają tylko wniosek i wydają zgodę, projektu nie mam bo nie musiałem mieć, za kilka dni bede miał zgodę na wykonanie zjazdu klepniętą, dlatego bede to robił bez projektu , stąd moje pytanie co i jak, robota dość prosta , ale chciałbym wiedzieć jak to zrobić możliwie prosto i fachowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.09.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ano, co kraj to obyczaj Jeśli chodzi o sam zjazd to najpierw została wybrana ziemia z rowu na szerokości przepustu tak jakieś 20 cm, powiedzmy "humus" Potem na podsypanym pisaku poszły dreny 40 cm, na to zasypany piach i ubity zagęszczarką, potem zbrojenie i 20 cm B20. Na to wszystko "tymczasowo" od 4 lat żwirek Docelowo będzie kostka, ale jak pomyślę, że mam załatwiać znów zajęcie pasa drogi to już puszczam pawia Zdjęcia z tego etapu na początku dziennika. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.09.2009 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ano, co kraj to obyczaj Jeśli chodzi o sam zjazd to najpierw została wybrana ziemia z rowu na szerokości przepustu tak jakieś 20 cm, powiedzmy "humus" Potem na podsypanym pisaku poszły dreny 40 cm, na to zasypany piach i ubity zagęszczarką, potem zbrojenie i 20 cm B20. Na to wszystko "tymczasowo" od 4 lat żwirek Docelowo będzie kostka, ale jak pomyślę, że mam załatwiać znów zajęcie pasa drogi to już puszczam pawia Zdjęcia z tego etapu na początku dziennika. pozdrawiam, majki fajnie u Ciebie tylko taki rowek , a u mnie jest RÓW , w przekroju trapez głęboki na jakieś 1,2 m szeroki na górze na jakieś 3,5 metra , najbardziej mi chodzi o wykonanie ścianek oporowych , jak je wykonać jeśli wylewane to jak i trzeba zazbroić , czy głęboko je trzeba wpuścić w ściany rowu żeby się to wszystko nie rozwaliło na boki jak coś cięższego wjedzie , czy wystarczy zagęścić piasek i ułozyć na tym np. kostkę, czy tez trzeba wylewać płytę zbrojoną pomiedzy ściankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.09.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Może to Ci pomoże http://images49.fotosik.pl/199/f348c0508961faa5m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ano, co kraj to obyczaj Jeśli chodzi o sam zjazd to najpierw została wybrana ziemia z rowu na szerokości przepustu tak jakieś 20 cm, powiedzmy "humus" Potem na podsypanym pisaku poszły dreny 40 cm, na to zasypany piach i ubity zagęszczarką, potem zbrojenie i 20 cm B20. Na to wszystko "tymczasowo" od 4 lat żwirek Docelowo będzie kostka, ale jak pomyślę, że mam załatwiać znów zajęcie pasa drogi to już puszczam pawia Zdjęcia z tego etapu na początku dziennika. pozdrawiam, majki fajnie u Ciebie tylko taki rowek , a u mnie jest RÓW , w przekroju trapez głęboki na jakieś 1,2 m szeroki na górze na jakieś 3,5 metra , najbardziej mi chodzi o wykonanie ścianek oporowych , jak je wykonać jeśli wylewane to jak i trzeba zazbroić , czy głęboko je trzeba wpuścić w ściany rowu żeby się to wszystko nie rozwaliło na boki jak coś cięższego wjedzie , czy wystarczy zagęścić piasek i ułozyć na tym np. kostkę, czy tez trzeba wylewać płytę zbrojoną pomiedzy ściankami. Ano, to tak, masz inne warunki Po moim wjeździe jeździł cały sprzęt do budowy i nic się nie działo, troche tylko poruszone sa te krawężniki na bokach. Pewno jak by były murki oporowe, to byłoby trwalsze, tylko z drugiej strony, jak się uszkodzi taki murek to trudniej naprawiać ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.09.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 coś trudno mi uwierzyć, ze zarząd dróg poszedł ak szeroko pozwalajac Ci robić zjazd z przepustem na takim rowie bez projektu. Jajmar podał dobry obrazek, choć nie wiem czy nie lepiej zastosować prefabrykat np. http://www.pphreszka.pl/Karty_katalogowe/jpg/zb_sk_sc_prz_3.jpgNaprzepusty są specyfikacje co i jak robić gdybyś chciał wylewać na miesjcu http://www.zdp.pwz.pl/files/173-D.06.02.01.pdf. Znajdz pzepust gdzies na tym rowie albo na jakimś podobnym i obejrzyj jak to jest zrobione pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 17.09.2009 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 coś trudno mi uwierzyć, ze zarząd dróg poszedł ak szeroko pozwalajac Ci robić zjazd z przepustem na takim rowie bez projektu. Jajmar podał dobry obrazek, choć nie wiem czy nie lepiej zastosować prefabrykat np. http://www.pphreszka.pl/Karty_katalogowe/jpg/zb_sk_sc_prz_3.jpg Naprzepusty są specyfikacje co i jak robić gdybyś chciał wylewać na miesjcu http://www.zdp.pwz.pl/files/173-D.06.02.01.pdf. Znajdz pzepust gdzies na tym rowie albo na jakimś podobnym i obejrzyj jak to jest zrobione pozdrawiam Nasz Zarząd Dróg ma gdzieś wszystkie swoje dziurawe drogi , połamane drzewa, zapadnięte lub brakujące chodniki , więc takimi pierdołami jak przepusty się nie zajmują widocznie w okolicy znajdzie się wszystko, od rury zasypanej gruzem, po jakieś dziwne konstrukcje typu mostek , a ja bym chciał zrobić po ludzku jak już robię. dzięki wszystkim za obrazki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 18.09.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 W moich zdjęciach znajdziesz pare z budowy przepustu. Może coś podpatrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 23.09.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 ja to troszeczke podkopałem i polozylem 6 betonow metrowych, wiec mam 6 metrowy wjazdna to wysypalem troche piachu z ziemia a potem kostka i jest OKa jezdze 45 tonowym samochodem po tymi to wszystko bez zadnych pozwolen i uzgodnienmoja dzialka i robie co chce, przeciez nie bede placil za to urzedasom i czekal na ich smieszne decyzjea na koniec przy inwentaryzacji domu geodeta wymierzyl wjazd i wrysowal w papiery i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 jesteś pewien, że wszystkie te prace wykonałeś wyłącznie w granicach swojej własnosci ? bo jak nie to chwal się głośniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 24.09.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 jesteś pewien, że wszystkie te prace wykonałeś wyłącznie w granicach swojej własnosci ? bo jak nie to chwal się głośniej działka moja tylko pas drogowy nie mój bo nasze władze wywłaszczyły mnie z niego bez mojej zgody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 jesteś pewien, że wszystkie te prace wykonałeś wyłącznie w granicach swojej własnosci ? bo jak nie to chwal się głośniej działka moja tylko pas drogowy nie mój bo nasze władze wywłaszczyły mnie z niego bez mojej zgody i tak na nie swoim sobie budujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts