Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przejazd przez rów

Recommended Posts

mam do zrobienia przejazd przez rów , czyli przepust betonowy / rura i do tego dwie ścianki po bokach , pytanie, ścianki lepeij wylać w szalunku czy murowac z bloczka ? jak wylać w szalunku to trzeba je jakoś zazbroić ? jak tak to jak ułożyć zbrojenie . Czym najlepiej to zasypać póżniej, żeby się ładnie ubiło i można po tym jeździć autem , piasek, czy jakiś kliniec ?

Czy te rury przepustu układac na dnie rowu na chudziaku czy jakiejś podmurówce, czy bezpośrednio na dnie rowu ?

Ja Ci tak powiem nieśmiało, że to wszystko powinno być w projekcie zjazdu ... :oops:

Przynajmniej ja tak miałem, zanim zacząłem się budować musiałem zrobiż zjazd z drogi gminnej na działkę ... :roll: Jeeeeessooooo ile z tym było zawracania d.py :evil:

Ale normalnie miałem projekt, rozrysowane warstwy co ile czego, murków oporowych u mnie nie było po bokach.

pozdrawiam, majki

mam do zrobienia przejazd przez rów , czyli przepust betonowy / rura i do tego dwie ścianki po bokach , pytanie, ścianki lepeij wylać w szalunku czy murowac z bloczka ? jak wylać w szalunku to trzeba je jakoś zazbroić ? jak tak to jak ułożyć zbrojenie . Czym najlepiej to zasypać póżniej, żeby się ładnie ubiło i można po tym jeździć autem , piasek, czy jakiś kliniec ?

Czy te rury przepustu układac na dnie rowu na chudziaku czy jakiejś podmurówce, czy bezpośrednio na dnie rowu ?

A Ty tak sam sobie te rury i przejazdy i to wszystko ? Mieliśmy to samo - projekty, uzgodnienia, pozwolenia.

u mnie zarząd dróg pogchodzi do tego mniej dokładnie, musiałem mieć przy pozwoleniu na budowę tylko uzgodnienie tego zjazdu i lokalizację , i to miałem, teraz wymagają tylko wniosek i wydają zgodę, projektu nie mam bo nie musiałem mieć, za kilka dni bede miał zgodę na wykonanie zjazdu klepniętą, dlatego bede to robił bez projektu , stąd moje pytanie co i jak, robota dość prosta , ale chciałbym wiedzieć jak to zrobić możliwie prosto i fachowo.

Ano, co kraj to obyczaj :wink:

Jeśli chodzi o sam zjazd to najpierw została wybrana ziemia z rowu na szerokości przepustu tak jakieś 20 cm, powiedzmy "humus" :wink:

Potem na podsypanym pisaku poszły dreny 40 cm, na to zasypany piach i ubity zagęszczarką, potem zbrojenie i 20 cm B20. Na to wszystko "tymczasowo" od 4 lat żwirek :lol:

Docelowo będzie kostka, ale jak pomyślę, że mam załatwiać znów zajęcie pasa drogi to już puszczam pawia :evil: :roll:

Zdjęcia z tego etapu na początku dziennika.

pozdrawiam, majki

Jeśli chodzi o sam zjazd to najpierw została wybrana ziemia z rowu na szerokości przepustu tak jakieś 20 cm, powiedzmy "humus" :wink:

Potem na podsypanym pisaku poszły dreny 40 cm, na to zasypany piach i ubity zagęszczarką, potem zbrojenie i 20 cm B20. Na to wszystko "tymczasowo" od 4 lat żwirek :lol:

Docelowo będzie kostka, ale jak pomyślę, że mam załatwiać znów zajęcie pasa drogi to już puszczam pawia :evil: :roll:

pozdrawiam, majki

fajnie u Ciebie tylko taki rowek , a u mnie jest RÓW , w przekroju trapez głęboki na jakieś 1,2 m szeroki na górze na jakieś 3,5 metra , najbardziej mi chodzi o wykonanie ścianek oporowych , jak je wykonać jeśli wylewane to jak i trzeba zazbroić , czy głęboko je trzeba wpuścić w ściany rowu żeby się to wszystko nie rozwaliło na boki jak coś cięższego wjedzie , czy wystarczy zagęścić piasek i ułozyć na tym np. kostkę, czy tez trzeba wylewać płytę zbrojoną pomiedzy ściankami.

pozdrawiam, majki

fajnie u Ciebie tylko taki rowek , a u mnie jest RÓW , w przekroju trapez głęboki na jakieś 1,2 m szeroki na górze na jakieś 3,5 metra , najbardziej mi chodzi o wykonanie ścianek oporowych , jak je wykonać jeśli wylewane to jak i trzeba zazbroić , czy głęboko je trzeba wpuścić w ściany rowu żeby się to wszystko nie rozwaliło na boki jak coś cięższego wjedzie , czy wystarczy zagęścić piasek i ułozyć na tym np. kostkę, czy tez trzeba wylewać płytę zbrojoną pomiedzy ściankami.

Ano, to tak, masz inne warunki :wink:

Po moim wjeździe jeździł cały sprzęt do budowy i nic się nie działo, troche tylko poruszone sa te krawężniki na bokach. Pewno jak by były murki oporowe, to byłoby trwalsze, tylko z drugiej strony, jak się uszkodzi taki murek to trudniej naprawiać ...

pozdrawiam, majki

coś trudno mi uwierzyć, ze zarząd dróg poszedł ak szeroko pozwalajac Ci robić zjazd z przepustem na takim rowie bez projektu. Jajmar podał dobry obrazek, choć nie wiem czy nie lepiej zastosować prefabrykat np. http://www.pphreszka.pl/Karty_katalogowe/jpg/zb_sk_sc_prz_3.jpg

Naprzepusty są specyfikacje co i jak robić gdybyś chciał wylewać na miesjcu http://www.zdp.pwz.pl/files/173-D.06.02.01.pdf.

Znajdz pzepust gdzies na tym rowie albo na jakimś podobnym i obejrzyj jak to jest zrobione

pozdrawiam

coś trudno mi uwierzyć, ze zarząd dróg poszedł ak szeroko pozwalajac Ci robić zjazd z przepustem na takim rowie bez projektu. Jajmar podał dobry obrazek, choć nie wiem czy nie lepiej zastosować prefabrykat np. http://www.pphreszka.pl/Karty_katalogowe/jpg/zb_sk_sc_prz_3.jpg

Naprzepusty są specyfikacje co i jak robić gdybyś chciał wylewać na miesjcu http://www.zdp.pwz.pl/files/173-D.06.02.01.pdf.

Znajdz pzepust gdzies na tym rowie albo na jakimś podobnym i obejrzyj jak to jest zrobione

pozdrawiam

Nasz Zarząd Dróg ma gdzieś wszystkie swoje dziurawe drogi , połamane drzewa, zapadnięte lub brakujące chodniki , więc takimi pierdołami jak przepusty się nie zajmują widocznie :D w okolicy znajdzie się wszystko, od rury zasypanej gruzem, po jakieś dziwne konstrukcje typu mostek , a ja bym chciał zrobić po ludzku jak już robię. dzięki wszystkim za obrazki !

ja to troszeczke podkopałem i polozylem 6 betonow metrowych, wiec mam 6 metrowy wjazd

na to wysypalem troche piachu z ziemia a potem kostka i jest OK

a jezdze 45 tonowym samochodem po tym

i to wszystko bez zadnych pozwolen i uzgodnien

moja dzialka i robie co chce, przeciez nie bede placil za to urzedasom i czekal na ich smieszne decyzje

a na koniec przy inwentaryzacji domu geodeta wymierzyl wjazd i wrysowal w papiery i jest OK